Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Μάλτας

Πηγή: Eurokinissi

Την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων» και «να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά», είπε ο Ν. Δένδιας, όταν η εμπλοκή της ΕΕ καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των λαών της περιοχής ή την υπεράσπιση του «διεθνούς δικαίου», των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά παρεμβαίνει με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις στην περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης» και ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και «βεβαίως διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται».

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στη Λιβύη, η επιχείρηση «Ειρήνη», οι δυνατότητες επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και οι τρόποι που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας βιώσιμης ειρήνης. «Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται απόλυτα πως η κατάσταση στη Λιβύη είναι τεράστιο θέμα για τη Μάλτα, πως επηρεάζει τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών που μπορεί να φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη νησιωτική κοινωνία της Μάλτας» είπ ο Ν. Δένδιας. Προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η εμπειρία που έχουμε από την εργαλειοποίησή του από την Τουρκία επιβάλλουν τη στενή συνεργασία των κρατών μας ενόψει των εργασιών για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Δείτε ακόμα...