Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το Καλίνινγκραντ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της ΕΕ στη Μόσχα, Μ. Εντερερ στον οποίο εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του σχετικά με τους «αντιρωσικούς περιορισμούς», σε χάλυβα και μέταλλα που διακινούνται ανάμεσα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και την υπόλοιπη Ρωσία. Ζήτησε να αποκατασταθεί «αμέσως» η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ είπε πως οι «εχθρικές» ενέργειες της Λιθουανίας δείχνουν πως η Ρωσία δεν μπορεί να εμπιστευθεί τη Δύση.

«Η Ρωσία, βέβαια, θα αντιδράσει σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», δήλωσε ο Πατρούσεφ και πρόσθεσε πως εξετάζονται αντίστοιχα μέτρα σε διυπουργικό επίπεδο και θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον. «Οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας», επισήμανε.

Παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα την «υποστήριξή» τους στη Λιθουανία, απέναντι στις απειλές της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις επανέλαβε ενώπιον των δημοσιογράφων την «αδιάσειστη» προσήλωση της Ουάσινγκτον στο άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει «ότι μια επίθεση εναντίον μιας συμμαχικής χώρας είναι επίθεση εναντίον όλων».

«Υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και υποστηρίζουμε τη Λιθουανία», πρόσθεσε. «Ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στη Συμμαχία, ενισχύσαμε την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, κυρίως αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στις ρωσικές απειλές», επέμεινε.

Στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως ο πρεσβευτής της Ενωσης στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από «βήματα και ρητορική κλιμάκωσης» . «Μετέφερε τη θέση μας για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και κάλεσε τους Ρώσους να αποφύγουν βήματα και ρητορική κλιμάκωσης», είπε ο εκπρόσωπος Π. Στάνο.

Δείτε ακόμα...