Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ κρατών και φαρμακοβιομηχανιών για τα εμβόλια

Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα
Άφιξή των πρώτων εμβολίων κατά του κορονοϊού, της Pfizer/ Biontech, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

Οι επαφές της Κομισιόν με την «AstraZeneca» θα συνεχιστούν, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ, ενώ παραμένει άγνωστο πότε η «AstraZeneca» θα παραδώσει τις ποσότητες εμβολίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε μια προσπάθεια να αποκρυφτεί το γεγονός ότι τόσο η παραγωγή όσο και η πώληση εμβολίων γίνονται με βάση τους νόμους της αγοράς και της καπιταλιστικής οικονομίας, στη λογική «όποιος πληρώνει, παίρνει», ο Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την «AstraZeneca» να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί και το ζήτημα «βρίσκεται υπό συζήτηση». Η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν έγινε λίγες ώρες μετά την «επιθεώρηση» του εργοστασίου στο Βέλγιο που παράγει το εμβόλιο της φαρμακοβιομηχανίας, που έγινε από τις βελγικές αρχές μετά από αίτημα της Κομισιόν για να διαπιστωθεί αν η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», η AstraZeneca είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει αύριο Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει. Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Την ίδια ώρα στο κυνήγι του κέρδους εντάσσονται ολοένα και περισσότερες φαρμακευτικές. Η «Novartis» συνομιλεί με άλλες εταιρείες για να ενταχθεί στον μηχανισμό παραγωγής εμβολίων και τεστ για την COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική φαρμακοβιομηχανία χωρίς να γνωστοποιήσει λεπτομέρειες. «Αυτή την ώρα είμαστε σε συνομιλίες με πολλές εταιρείες με προοπτική να υποστηρίξουμε την παρασκευή εμβολίων και συστατικών για τεστ για την COVID-19 και θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες το ταχύτερο δυνατό», αναφέρει.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...