Συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί σε Συρία και Ιράκ

Φωτό αρχείου

Για 6η διαδοχική μέρα το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε σήμερα να βομβαρδίζει θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο,, νωρίς το πρωί έγιναν 13 επιθέσεις με βαρύ πυροβολικό σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους μαχητές των SDF, κοντά στη βορειοανατολική συριακή επαρχία Χασάκα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί αεροπορικές επιδρομές, ούτε επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροπλάνα», δήλωσε για τη χτεσινή μέρα στο Γερμανικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του «Παρατηρητηρίου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας ΜΚΟ, από τα μεσάνυχτα της 19ης Νοεμβρίου η Τουρκία έχει εξαπολύσει τουλάχιστον 47 αεροπορικές επιδρομές, 20 επιθέσεις με drones και 3.761 επιθέσεις με πυρά πυροβολικού, όλμων και αρμάτων μάχης.

Και ενώ όλοι οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» της Άγκυρας αναγνωρίζουν το «νόμιμο δικαίωμα» να «υπερασπίζεται την ασφάλειά της» – αβαντάροντας έτσι την τουρκική επιθετικότητα – συνεχίστηκαν «ανησυχίες» για τους όρους με τους οποίους εντείνονται οι τουρκικές «αντιτρομοκρατικές» πρωτοβουλίες και κατά πόσο αυτές μπορεί να ωφελήσουν αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Π. Ράιντερ, εξέφρασε ανησυχία για συνέπειες στον «διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS», δηλαδή στο αμερικανικό «αντιτρομοκρατικό» εργαλείο στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή. Σχολιάζοντας τις νέες τουρκικές επιθέσεις σε κουρδικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «αυτή η κλιμάκωση απειλεί την πρόοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του “Ισλαμικού Κράτους”, στην πολυετή εκστρατεία του για τον περιορισμό και την εξάρθρωση του ISIS».

Πρόσθεσε δε ότι «οι πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη Συρία με εταίρους του εκεί (σ.σ. τις κουρδικές δυνάμεις των SDF) για να νικήσει τον ISIS και να διατηρήσει υπό κράτηση περισσότερα από 10.000 μέλη του “Ισλαμικού Κράτους”».

Σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις σε ιρακινό έδαφος, έκανε λόγο για «ασυντόνιστες στρατιωτικές ενέργειες που απειλούν την κυριαρχία του Ιράκ», αφήνοντας βέβαια ορθάνοιχτα παράθυρα για …«συντονισμένες» επιθέσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Σοϊγκού, είπε ότι «προτεραιότητα της Τουρκίας είναι να αποτρέψει αμετάκλητα την τρομοκρατική απειλή», σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τηρηθούν προηγούμενες συμφωνίες για τέτοια ζητήματα.

Χθες. ο υψηλόβαθμος Ρώσος διαπραγματευτής Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μια πλήρους κλίμακας χερσαία επίθεση στη Συρία, επειδή τέτοιες ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση της βίας.

Δείτε ακόμα...