Ανατολική Μεσόγειος: Ναυτικές Μονάδες Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Αιγύπτου

Συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) Μονάδων Επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», 29 Νοεμβρίου 2020

Οι διεκδικήσεις κι ο έλεγχος των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, φέρνει μεγάλο συνωστισμό στην Ανατολική Μεσόγειο από πολεμικά πλοία. Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 και στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διμερούς διακλαδικής άσκησης Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», διεξήχθη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή βορείως του Λιμένα Αλεξάνδρειας συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) Μονάδων Επιφανείας Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Κύπρου. Παράλληλα Αεροσκάφη Ελλάδας και Αιγύπτου εκτέλεσαν αποστολές προστασίας ναυτικών δυνάμεων και επιθετικών επιχειρήσεων.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε, κατόπιν συνεργασίας του ΓΕΕΘΑ με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, πριν την κύρια Άσκηση και κατά τον πλου προς το λιμένα της Αλεξάνδρειας. Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο Φρεγάτες ένα Αρματαγωγό, τέσσερα Αεροσκάφη F-16 και ένα Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.

Η διμερής διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», στην οποία συμμετέχουν επίσης η Κύπρος, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει σκοπό τη συνεκπαίδευση και την προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους.

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιδίωξης της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή. Η άσκηση “Μέδουσα 10” στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση που καθόλου αθώο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ακόμη, ο όγκος των Ενόπλων Δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν και η τοποθεσία διεξαγωγής της άσκησης δείχνουν μακρύτερες και γενικότερες γεωστρατηγικές στοχεύσεις της ελληνικής αστικής τάξης.

Η Ελλάδα πιστή στη ΝΑΤΟϊκή στρατηγική, έχει αποδειχθεί βασικός πυλώνας του “ευρωατλαντικού” τόξου στην ευρύτερη περιοχή. Το βάθεμα της ενσωμάτωσης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, στην παρουσία και ενίσχυση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων και υποδομών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, είναι προπομπός επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων.

Η συμμετοχή Γαλλίας – ΗΑΕ

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη μετά τις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, συνεχίζει τη στρατιωτική της δραστηριότητα στη Μεσόγειο και την Αφρική την τελευταία δεκαετία μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη, στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Συρία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή σηματοδοτούν την αποφασιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου όχι μόνο να διατηρήσει την επιρροή του στην περιοχή αλλά και να την αναβαθμίσει. Η παρουσία των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισφραγίζει επί της ουσίας την διασφάλιση εμπορικών και στρατηγικών συμφωνιών που έχουν συνάψει ενεργειακοί κολοσσοί, ενώ προσβλέπει σε ένα ευνοϊκότερο μοίρασμα των ενεργειακών πόρων για λογαριασμό του γαλλικού κεφαλαίου.

Η συμμετοχή στην συγκεκριμένη άσκηση και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έρχεται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τη Συμφωνία σχετικά με την κοινή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική και άμυνα.

Πρόκειται για μία ακόμη συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης, που επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της ελληνικής αστικής τάξης έναντι άλλων τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων, ενώ όπως και προηγούμενες συμφωνίες με άλλα κράτη και Οργανισμούς, όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Δείτε ακόμα...