Συνέντευξη με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΕΣ και πρόεδρο της Ένωσης Ξάνθης, Ανθυπολοχαγό (ΥΠ-Π) Β. Τσαπρούνη

Τσαπρούνης Βάιος, Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
Ο Υπολοχαγός Τσαπρούνης Βάιος, Προέδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης

Το alt.gr μίλησε με τον Ανθυπολοχαγό (ΥΠ-Π)  Βάιο Τσαπρούνη, Οργανωτικό Γραμματέα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), για τα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κύριε Τσαπρούνη, είστε πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.). Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη στην περιοχή σας;

Σας ευχαριστώ που για ακόμη μία φορά, το φιλόξενο alt.gr δίνει βήμα στις Ενώσεις Στρατιωτικών της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), ώστε να επικοινωνήσουν τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις σκέψεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με την κοινωνία.

Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στην Ξάνθη, εξαιρώντας αυτά που αντιμετωπίζει και το σύνολο των στελεχών, πανελλαδικού ενδιαφέροντος, αφορούν στη μετακίνηση και στην υγειονομική περίθαλψη.

Η μετακίνηση απασχολεί τα στελέχη που διαμένουν στην Καβάλα και στη Δράμα, αλλά υπηρετούν σε Μονάδες της Ξάνθης, η δε υγειονομική περίθαλψη απασχολεί συναδέλφισσες και συναδέλφους μας της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες και οιοποίοι εξυπηρετούνται από το 212 ΚΙΧΝΕ.

Από το 2016, οπότε και ιδρύθηκε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), ασκούμε συνεχόμενη πίεση στην στρατιωτική και πολιτική μας ηγεσία, προσπαθώντας να θέσουμε το ζήτημα της διάθεσης υπηρεσιακών λεωφορείων για τη δωρεάν μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού από την Καβάλα και τη Δράμα προς την Ξάνθη και αντίστροφα, ψηλά στις προτεραιότητές της. Φέτος, το εν λόγω ζήτημα απόκτησε μεγάλο κοινοβουλευτικό ενδιαφέρον, οπότε καταφέραμε την πίεση να τη μεταφέρουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στον κ. ΥΕΘΑ. Μέσα από τις απαντήσεις του κυρίου Υπουργού, ενημερωθήκαμε ότι στον Στρατό Ξηράς υπάρχουν μερικές εκατοντάδες λεωφορεία! Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο δεν μπορεί σε αυτά να προστεθεί ακόμα ένα ώστε να εξυπηρετηθούν οι συνάδελφοί μας που διαμένουν στη Δράμα και στην Καβάλα, αλλά υπηρετούν στην Ξάνθη. Αυτό μας το ερωτηματικό, μετατράπηκε σε κοινοβουλευτική ερώτηση, οπότε αναμένουμε με αγωνία την απάντηση, η οποία θα πρέπει να ικανοποιήσει επιτέλους τα στελέχη που καλούνται να βάλουν ολοένα και βαθύτερα το χέρι στη τσέπη τους!

Όσο αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, αναγνωρίζουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει ο Διοικητής και το υγειονομικό προσωπικό του 212 ΚΙΧΝΕ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων μας, όπως επίσης αναγνωρίζουμε τις αντίστοιχες τόσο του Διοικητή της IV ΤΑΞΥΠ, όσο και του Δκτή του Δ΄ΣΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Από εκεί και πέρα όμως, τα προβλήματα που γεννώνται ή δεν επιλύονται, έχουν να κάνουν με τις ενέργειες σε ανώτερο και κεντρικότερο επίπεδο. Η έλλειψη, για παράδειγμα, αιματολόγου, γαστρεντερολόγου και ενδοκρινολόγου, χρήζει κεντρικής λύσης, καθόσον -όπως σε παρελθούσα κοινοβουλευτική απάντηση αναφέρθηκε- η τοποθέτηση αυτών δεν προβλέπεται από τους οικείους Πίνακες Οργανώσεως και Υλικού (ΠΟΥ).

Επιπλέον και παραμένοντας στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης, η παραμονή των ανεμβολίαστων για τον κορωνοϊό υγειονομικών συναδέλφων μας εκτός καθηκόντων με το μέτρο της αναστολής, θεωρείται πλέον παρωχημένη, άνευ λόγου και αιτίας.

Ως Οργανωτικός Γραμματέας της Π.Ο.Ε.Σ. τι προγραμματίζει η Ομοσπονδία σας για το επόμενο διάστημα, σχετικά με τα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να συγχαρούμε τον Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Ε.Σ. και Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.), Ανθυπασπιστή (ΠΖ) Χρήστο Μαρινέλη, ο οποίος κατάφερε, μετά από τριάμισι χρόνια συνεχόμενων αιτημάτων της Ομοσπονδίας μας, να καθίσει τον κ. ΥΕΘΑ στο τραπέζι του διαλόγου. Στη συνάντηση, έστω κι αν διεξάχθηκε στην πόλη της Καστοριάς, έστω κι αν φέρει δείγματα υποψίας προεκλογικής κίνησης, ο κ. ΥΕΘΑ υποσχέθηκε ότι θα καλέσει την Ομοσπονδία μας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να καταθέσει τις προτάσεις της επί του επικείμενου σχεδίου νόμου, το οποίο αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και επρόκειτο να κατατεθεί την 12 Σεπ 22. Στο παραπάνω πλαίσιο και αντιπαρερχόμενοι του γεγονότος ότι δεν έχει ακόμη κατατεθεί, η Ομοσπονδία μας αποσκοπεί στην καλύτερη εκπροσώπησή της, καταβάλλοντας ιδιαίτερες προσπάθειες να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των συναδέλφων μας.

Θα θέλαμε να μας αναφέρεται συνοπτικά την ιστορία και τη δράση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.);

Η ιστορία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών αναζητείται στο μακρινό 2005, οπότε και ο τέως πρόεδρός της Συνταγματάρχης εν αποστρατεία -πλέον- Ανέστης Τσουκαράκης έθεσε τους θεμέλιους λίθους της συλλογικής έκφρασης σε επίπεδο αστικών σωματείων, η επωνυμία των οποίων μικρό ρόλο έπαιξε στην πορεία. Άλλωστε, την ιστορία δεν τη γράφουν οι ταμπέλες, αλλά τα πρόσωπα. Μετά από αλλεπάλληλους και σκληρούς δικαστικούς αγώνες, το 2012 με τη «σφραγίδα» του Αρείου Πάγου, ιδρύονται πρωτοβάθμια αστικά σωματεία στρατιωτικών ανά την Ελλάδα, τα οποία και ένα χρόνο μετά συνέστησαν την Π.Ο.Ε.Σ. Τα ίδια πρόσωπα, με το ίδιο όνειρο και στόχο: «Τον εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων», μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων.

Το 2016 το όνειρο παίρνει σάρκα και οστά με τον ν.4407/2016, προσθέτοντας το 30γ άρθρο στον «συνδικαλιστικό νόμο» 1264/1982. Έκτοτε, επιτράπηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να ιδρύουν συνδικαλιστικά σωματεία ανά την Ελλάδα. Η Π.Ο.Ε.Σ., ως δευτεροβάθμιο σωματείο, είχε ήδη στο ενεργητικό της τεράστιες επιτυχίες, όπως η ανατροπή του μισθολογίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Φανταζόταν κανείς, τότε, ότι η ύπαρξή της ως συνδικαλιστικό φορέα θα απογείωνε τις επιτυχίες της; Όντως, οι επιτυχίες της ακολούθησαν η μία την άλλη, πιέζοντας και καταφέρνοντας να επιστραφούν σε ΟΛΟΥΣ τους στρατιωτικούς τα παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά των αποδοχών τους τον Δεκέμβριο του 2018, διεκδικώντας ένα νέο μισθολόγιο το οποίο θα εδράζεται σε καλύτερες βάσεις, με πρόβλεψη αποζημίωσης της νυκτερινής εργασίας και επιδόματος παραμεθορίου. Τέλος, η Π.Ο.Ε.Σ. είναι αυτή και μόνο αυτή, που αποδεδειγμένα προσφεύγει στη δικαιοσύνη υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των στρατιωτικών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...