Το ALT.GR μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης Βάιο Τσαπρούνη,Υπολοχαγό (ΥΠ-Π) και του ζήτησε να αναφερθεί στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή την περίοδο και ειδικότερα τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
– Κύριε πρόεδρε πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος (5018/2023) της κυβέρνησης που κατά τον τίτλο του αφορά στη μέριμνα του προσωπικού. Ποια η άποψή σας;
– Η διατύπωση της ερώτησή σας εκφράζει άριστα την απάντηση. Ο ν. 5018/2023 αποτελεί κατά τίτλο και μόνο «μέριμνας προσωπικού», καθόσον δεν επιλύει στο παραμικρό τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το στρατιωτικό προσωπικό και τις οικογένειές τους. Αντίθετα, αριθμός διατάξεών του γεννούν νέα προβλήματα και αδικίες! Ο Έλληνας και Ελληνίδα στρατιωτικός είναι ένας πολυτραυματίας ασθενής που χρήζει χειρουργικής επέμβασης και η κυβέρνηση αντί να στείλει χειρούργους χορηγεί DEPON! Και το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι ο ασθενής αυτός είναι αλλεργικός στην παρακεταμόλη!
– Καλύπτει τις ανάγκες του προσωπικού των μονάδων της Ξάνθης η στέγαση που παρέχεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Τι προτείνετε ως Ένωση;
– Οι ανάγκες του προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και Στρατιωτικές Υπηρεσίες της Ξάνθης είναι τόσο μεγάλες, που για να τις καλύψει θα πρέπει να χτιστεί ένα «μεγαλοχώρι» μέσα στην Ξάνθη. Παρόλα αυτά, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες και το έργο των Διοικητών του Δ΄ΣΣ που θήτευσαν μετά τον Στρατηγό Γεώργιο Καμπά, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου, καθώς κτίστηκαν τα νέα οικήματα, καλύπτοντας ένα μέρος των αναγκών. Ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες και το έργο θα συνεχιστούν, μέχρι του σημείου να μη χρειάζεται καμία και κανένας συνάδελφός μας να ενοικιάζει σπίτι. Η μετακίνηση των στελεχών, η μετάθεσή τους δηλαδή, κάθε τρία (3) χρόνια, είναι μια υπηρεσιακή ενέργεια που δεν γίνεται με τη βούληση των στελεχών. Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει στέγη στα στελέχη που απομακρύνονται μακράν των περιοχών που διαθέτουν (εάν διαθέτουν) δικά τους σπίτια.
– Η Ένωσή σας έχει αναδείξει αρκετές φορές προβλήματα σχετικά με την ιατροφαρμακευτική/νοσοκομειακή περίθαλψη. Τι προτείνετε ως Ένωση;
Δυστυχώς η κατάσταση στον τομέα υγείας της χώρας μας κινείται στα όρια του δράματος. Σε υπηρεσιακό στρατιωτικό επίπεδο, αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των διοικήσεων και του υγειονομικού προσωπικού να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό, παρόλες τις ελλείψεις σε ειδικότητες ιατρών. Θα πρέπει όμως σε κεντρικό επίπεδο να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν την είσοδο περισσότερων σπουδαστών στη στρατιωτική σχολή αξιωματικών σωμάτων και προφανώς την πρόσληψη κατάλληλου υγειονομικού προσωπικού, ικανού να καλύψει τα κενά που υφίστανται. Θα πρέπει να υπάρξει ο κατάλληλος σύγχρονος εξοπλισμός των υγειονομικών μονάδων, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του προσωπικού.
– Ο βρεφονηπιακός σταθμός που λειτουργεί στο στρατόπεδο «ΙΑΤΡΟΥ ΑΝΑΝΙΑΔΗ», καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των νηπίων του προσωπικού που υπηρετεί σε μονάδες της Ξάνθης; Τι προτείνετε;
– Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός που λειτουργεί στην Ξάνθη παρέχει άριστες υπηρεσίες στα παιδιά των στρατιωτικών, ενώ είναι από τους μεγαλύτερους που λειτουργούν, καλύπτοντας -πλέον- το σύνολο των αναγκών. Αν κάτι θα μπορούσε να αλλάξει, είναι ο χρόνος εξέτασης αποδοχής των «επιλαχόντων» τέκνων, ώστε να γίνονται δεκτά νωρίτερα από το καθιερωμένο. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα του χρόνου να εξεταστεί το αίτημα πριν τον Οκτώβριο, αυτό γίνεται μετά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα συνάδελφοί μας να απευθύνονται σε ιδιωτικούς φρεβονηπιακούς σταθμούς.
– Είναι ικανοποιημένο το προσωπικό από την πρόνοια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μετακίνησή του από τις οικίες του προς τις Μονάδες υπηρέτησης και αντίστροφα; Τι προτείνετε ως Ένωση;
– Από το 2016, οπότε και ιδρύθηκε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, πάγιο αίτημα του Διοικητικού μας Συμβουλίου είναι η διάθεση λεωφορείων για τη δωρεάν μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού από τις οικίες του προς τις Μονάδες του και αντίστροφα, ιδιαίτερα των μετακινούμενων από Δράμα και Καβάλα. Όλα αυτά τα χρόνια ασκήθηκε πιεστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος χωρίς αποτέλεσμα. Η δικαιολογία της μη ύπαρξης λεωφορείων ή της μη ύπαρξης χρημάτων για την εξασφάλιση των καυσίμων από πλευράς Υπηρεσίας, βλέποντας την καθημερινή έντονη κινητική δραστηριότητα των μέσων των ΕΔ, καταρρέει στα μάτια των συναδέλφων μας. Το έχουμε πάρει απόφαση ότι, τόσο η προηγούμενη, όσο και η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν επιθυμούν να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό. Παρόλα αυτά, δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την ικανοποίηση του αιτήματός μας, διότι το θεωρούμε δίκαιο και σωστό.
– Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αποζημίωση της νυκτερινής σας εργασίας; Πως τη σχολιάζετε;
– Η εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί μία απαράδεκτη, άδικη απόφαση, η οποία προσβάλλει τη νοημοσύνη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και απαξιώνει την προσφορά τους και το έργο τους. Πλέον, μιλάμε επισήμως με όρους εργασιακού μεσαίωνα, ενώ ανοίγει ο δρόμος στους ιδιώτες εργοδότες να διεκδικήσουν αντίστοιχη εφαρμογή στους εργαζόμενους των επιχειρήσεών τους. Ο εργαζόμενος εκτός ΕΔ, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και να δικαιωθεί. Έχει το δικαίωμα στην απεργιακή κινητοποίηση, πιέζοντας τον εργοδότη του. Εμείς, σε ποιον να απευθυνθούμε και τί να πράξουμε, όταν από τη μία ο ελεγκτής είναι ο εργοδότης μας και από την άλλη οι συνταγματικές διατάξεις μας καθηλώνουν; Ακόμα και ο δικαστικός ακτιβισμός, πλέον, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, οδηγώντας μας σε αδιέξοδο. Πολύ φοβάμαι ότι το αδιέξοδο αυτό, θα οδηγήσει νομοτελειακά, αργά ή γρήγορα, στην επανάληψη των εικόνων που ζήσαμε το 2012 και 2013, με χιλιάδες συναδέλφους μας να διαδηλώνουν μαζικά φέροντας τις στολές τους.
– Είναι γνωστό ότι την επόμενη διετία θα δουν την πόρτα της εξόδου μέσω της αποστρατείας τους, μεγάλος αριθμός Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που καταλαμβάνονται από το 50ο έτος της ηλικίας τους. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις για τους όρους αποστρατείας τους. Ποιο το σχόλιό σας για αυτό;
– Οι ΕΠΟΠ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «ομηρίας», έπειτα από την τοποθέτηση της Κυβέρνησης, ότι θα επιλύσει το πρόβλημα και κανένας ΕΠΟΠ δεν θα βρεθεί στο δρόμο, αρκεί να επανεκλεγεί. Η προεκλογική αυτή τακτική της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από το σύνολο των θιγόμενων, ούτε και πείθει. Δεν γίνεται να παραμένουν στην αγωνία της επιβίωσης για την επόμενη μέρα 50χρονοι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις. Ένας μεγάλος αριθμός ΕΠΟΠ που αποστρατεύονται το επόμενο διάστημα, αναζητούν εργασιακή διέξοδο σε γνωστούς, φίλους και συγγενείς, γεγονός που τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση από τη μία, αμαυρώνει δε το κύρος των ΕΔ από την άλλη.
– Τι προτείνει η Ένωσή σας για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) αναφορικά με τα θεσμικά, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και εν γένει ζητήματα που τους αφορούν;
– Οι ΟΒΑ θα πρέπει εκ του μηδενός να αντιμετωπιστούν ως στελέχη των ΕΔ, ισόνομα και δίκαια, προσφέροντάς τους σαφή και καθαρή προοπτική συνέχισης της εργασιακής τους πορείας στους κόλπους των ΕΔ. Ο αποκλεισμός τους από μια σειρά δικαιωμάτων και οικονομικών απολαβών των υπολοίπων στελεχών, όπως το επίδομα παραμεθορίου, το επίδομα ειδικών συνθηκών ή η αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας αποτελεί κατάφορη αδικία.
– Ποια τα βασικότερα μισθολογικά αιτήματα που διεκδικεί η Ένωσή σας;
– Οι αποδοχές των στελεχών των ΕΔ θα πρέπει άμεσα να αναπροσαρμοστούν στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα της εποχής μας που την χαρακτηρίζει η αβάστακτη ακρίβεια, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών και επιδομάτων σε επίπεδα 2023, η αναγνώριση του εργασιακού 5νθημέρου, της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης και του συνόλου της νυκτερινής μας εργασίας είναι μονόδρομος. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλα τα στελέχη που υπηρετούν στην παραμεθόριο (όπως για παράδειγμα της Δράμας, Ξάνθης και της Ροδόπης) και να επανέλθουν τα επιδόματα εορτών και αδείας που καταργήθηκαν με μνημονιακούς νόμους.
– Να χορηγηθεί επίδομα ενοικίου σε όσες και όσους δεν ικανοποιείται το αίτημα στέγασης σε στρατιωτικά οικήματα.
– Η χορήγηση του εν λόγω ενοικίου θα πρέπει να ενταχθεί στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου!
– Ποια τα ειδικότερα προβλήματα που απασχολούν τις/τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε μονάδες της Ξάνθης;
– Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Ξάνθη, εκτός των γενικότερων προβλημάτων πανελλαδικού επιπέδου, έχουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα της μετακίνησής τους από τις οικείες τους στις Μονάδες τους και αντίστροφα (αφορά στους διαμένοντες σε Δράμα και Καβάλα), το οποίο με τη λειτουργία των διοδίων της Ν. Καρβάλης έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Επιπλέον, η μη πρόβλεψη διάφορων ειδικοτήτων ιατρών στο 212 ΚΙΧΝΕ, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, οδηγεί τους ασθενείς είτε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης, είτε σε ιδιώτες ιατρούς επί πληρωμή.
Τέλος, η έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα των τελευταίων ετών στο Στρατόπεδο του Πετροχωρίου με την ευκαιρία της Συμμαχικής παρουσίας, η οποία προβάλλεται άλλωστε σε καθημερινή σχεδόν βάση μέσα από τα ΜΜΕ, έχει εξουθενώσει τις συναδέλφισσες και συναδέλφους μας. Οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα ο ελεύθερος χρόνος τους να είναι περιορισμένος, σε σημείο να μη βρίσκουν κενό Σαββατοκύριακο να αφιερώσουν στις οικογένειές τους! Φυσικά, κανένας λόγος δε γίνεται για τήρηση του 40ωρου, τη χορήγηση επιπλέον απαλλαγών-αδιάθετων ή ρεπό ή τη χορήγηση κάποιου είδους αποζημίωσης που να ανταποκρίνεται στην υπερεργασία τους!