Συνέντευξη στο alt.gr του κ. Θεόδωρου Πετκίδη, Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Πετκίδης

1. Κύριε Πετκίδη, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κοζάνης κι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων  (ΕΔ) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα  σ’ αυτό το χώρο.

Δεν θα θεωρούσα σωστό να αναφέρω μόνο τη σημερινή αντιμετώπιση των συναδέλφων μου όσον αφορά τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, αλλά να κάνω και μία μικρή αναφορά για την πορεία μας σαν Ένωση έχοντας γίνει δέκτης απόψεων και άλλων κλάδων εργαζομένων. Η αρχή ήταν δύσκολη, λόγω της ιδιομορφίας του επαγγέλματός μας. Υπήρχε μία έντονη δυσπιστία αλλά και μία ανησυχία για τις επιπτώσεις (μεταθέσεις, πειθαρχικές ποινές κ.α.) σε μία μερίδα υποψήφιων μελών της Ένωσής μας. Η ανάγκη όμως για επίλυση ή έστω για ανάδειξη χρόνιων προβλημάτων που απασχολούσαν τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους  και με τις συνεχιζόμενες δράσεις της Ε.Σ.Π.Ε.ΚΟΖ. και φυσικά της Π.Ο.Ε.Σ. οι οποίες έφερναν αποτελέσματα, ξεπεράστηκαν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ανησυχίες υπήρξαν.

2. Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενα άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ, αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, δηλαδή της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των προβλημάτων;

Όπως ανέφερα και παραπάνω η συνεχιζόμενη ανάδειξη των θεμάτων από την Π.Ο.Ε.Σ., που απασχολούν τα μόνιμα στελέχη των ΕΔ μόνο θετικά αποτελέσματα έχει επιφέρει. Θα θεωρούσα κουραστικό να αναφέρω τις επιτυχίες της Π.Ο.Ε.Σ., θεωρώ όμως καλό να αναφέρω ότι, πλέον, υπάρχει ένα βήμα για τα στελέχη των ΕΔ, όπου μπορούν να εκφράσουν και να υποβάλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

3. Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ.  Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Η πορεία του συνδικαλισμού των ΕΔ μπορεί να θεωρηθεί μικρή, διανύει σχεδόν μία 15ετία αγώνων και σχεδόν μία 10ετία νόμιμης εκπροσώπησης. Τα αποτελέσματά της είναι εμφανή στην καθημερινότητα του προσωπικού. Όσον αφορά τη διάλυση των ΕΔ δεν τη βλέπω να έχει επιτευχθεί, αλλά φυσικά και ούτε να επιτυγχάνεται στο μέλλον. Οι δηλώσεις περί καταστροφικής επίδρασης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, εκφράζονται από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με τις ΕΔ. Άλλωστε ο συνδικαλισμός στις ΕΔ στην Ευρώπη προϋπήρχε (βλέπε Γερμανία από το 1958). Δεν διαπιστώνουμε κάποια καταστροφική επίδραση στις ΕΔ  κράτους μέλους της ΕΕ.

4. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών και που πιθανόν δεν έχουν ακόμη αναδείξει;

Πιστεύω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα ώστε να πλησιάσουμε στον στόχο μας. Η διαρκής αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό και τις οικογένειές τους θα πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Θα σας αναφέρω επιγραμματικά κάποια προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί χθες: η στέγαση (μεγάλο πρόβλημα στις ακριτικές περιοχές), ο αριθμός υπηρεσιών σε αναλογία με την ηλικία, ο καθορισμός ανώτατου ορίου μεταθέσεων σε συνάρτηση με τα χρόνια υπηρεσίας, η καταβολή των υπερωριών – υπηρεσιών που εκτελούνται, η εφαρμογή του ωραρίου, ένα πιο αξιοκρατικό σύστημα μεταθέσεων όπου θα εφαρμόζεται ο νόμος και δεν θα υπάρχουν εξαιρέσεις  κ.α.

5. Στην ΕΣΠΕΕ Κοζάνης όπου είστε Πρόεδρος του ΔΣ, ποια είναι η συμμετοχή των στελεχών, όσον αφορά την ανάδειξη θεμάτων για διεκδίκηση ή και προτάσεις για τη λύση τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

Η Ε.Σ.Π.Ε.ΚΟΖ. είναι μία μικρή σχετικά ένωση από άποψη μελών, όχι όμως από άποψη συμμετοχής και ανάδειξης των προβλημάτων που απασχολούν τα στελέχη της περιφερειακής μας ενότητας αλλά και τα κοινά προβλήματα των ΕΔ όλων των περιφερειακών ενοτήτων.

Θα ήθελα κλείνοντας να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μας δίνετε να εκφραστούμε και να ενημερώσουμε το προσωπικό των ΕΔ, μέσα από την ενδιαφέρουσα σελίδα σας.

Δείτε ακόμα...