Συνέντευξη στο alt.gr του Στέλιου Ροδουσάκη, Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας (ΕΣΠΕΕ) Χανίων

Ροδουσάκης

1. Κύριε Ροδουσάκη, ως Πρόεδρος της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Χανίων  κι από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην περιοχή σας, πείτε μας δυο λόγια για το πώς αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) τη συνδικαλιστική δραστηριότητα σ’ αυτό το χώρο.

Ως Πρόεδρος και αντιπροσωπεύοντας την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την δυνατότητα να εκφράσω δημόσια τις απόψεις και τις θέσεις μου σε αυτό το κοινό μέτωπο της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των Ε.Δ.

Η ΕΣΠΕΕ Χανίων με την σημερινή της μορφή ιδρύθηκε το 2016 και όπως λέει και η λαϊκή σοφία «κάθε αρχή και δύσκολη». Παρόλη την προετοιμασία του εδάφους που είχε γίνει από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Στρατιωτικών Ελλάδος (ΠΟΕΣ), οι συνάδελφοι ήταν προσεκτικοί και επιφυλακτικοί καθόσον η όλη προσπάθεια ήταν πρωτόγνωρη και συνδεόταν με τις παθογένειες του συνδικαλισμού στην ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Όμως η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης, η διαρκής και ουσιαστική επικοινωνία με τα στελέχη και εν τέλει η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων που μπορούν να αποκομίσουν αν ενεργούν ως σύνολο παρά ως μεμονωμένα άτομα, διέλυσε τα τελευταία σύννεφα και εξάλειψε κάθε επιφυλακτικότητα απέναντι σ’ αυτό το διάβημα.       

2. Είναι πλέον γεγονός αναγνωρίσιμο από όλους ότι απ’ την πλευρά τόσο της Ένωσής σας όσο και των υπολοίπων Πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΠΟΕΣ, υπάρχει ένα, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μπαράζ» αναδεικνυόμενων θεμάτων, σχετιζόμενα άμεσα με τα στελέχη των ΕΔ, αλλά και τις οικογένειές τους. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας, δηλαδή της προβολής και της διεκδίκησης λύσεων αυτών των προβλημάτων;

Καταρχήν θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι και οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, δηλαδή όλοι εμείς, είμαστε και παραμένουμε ενεργά κύτταρα της κοινωνίας, κατανοούμε τις δυσκολίες της εποχής, συμπάσχουμε με τους ανέργους και βιώνουμε την βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα κατά τα τελευταία και όχι λίγα χρόνια.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε σιωπηροί και άπραγοι αναμένοντας την λύση των προβλημάτων μας από τον «από μηχανής θεό» γιατί αυτό δεν θα γίνει αν εμείς οι ίδιοι δεν κινήσουμε τα νήματα, αν δεν παρουσιάσουμε, στοιχειοθετήσουμε, προτείνουμε και τελικά διεκδικήσουμε  την λύση τους. Αυτό το «μπαράζ» των αναδεικνυόμενων θεμάτων που αναφέρετε, δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν υπήρχαν πραγματικά όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Στην προσπάθεια μας αυτή, με αρωγό την ομοσπονδία μας (ΠΟΕΣ), κανένα μέσο δεν θεωρείται αθέμιτο αλλά αντίθετα είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε κάθε πρόβλημα που «βασανίζει» τα στελέχη και πιθανόν δεν τα αφήνει «ανεπηρέαστα» να ασκήσουν τα ιερά καθήκοντα τους, που δεν είναι άλλο από την προάσπιση της ειρήνης και την προετοιμασία αποτροπής οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας εις βάρος της πατρίδος μας.       

Έτσι οι Ενώσεις σε συνεργασία με τα μέλη τους εντοπίζουν τα θέματα που χρήζουν επίλυσης και προωθούν το αίτημα με προτεινόμενες λύσεις στην Ομοσπονδία τους (ΠΟΕΣ). Η Ομοσπονδία με την σειρά της, αφού κατανοήσει και αξιολογήσει το θέμα, προχωρά σ’ όλα αυτά τα ενδεικνυόμενα μέσα (κοινοποίηση σε αρμόδιους φορείς, δημοσιεύσεις, κοινοβουλευτικός έλεγχος, νομική διεκδίκηση, κ.α.) με απώτερο σκοπό καταρχήν την δημοσιοποίηση του θέματος και στη συνέχεια την επίλυση κατά το βέλτιστο τρόπο και σε όφελος των συναδέλφων στρατιωτικών.  

Φυσικά, η ανάδειξη των προβλημάτων στις ΕΔ δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα και άμεσα, αλλά τουλάχιστον γίνεται η προσπάθεια και καθόσον φαίνεται έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Όπως σε κάθε υγιή κοινωνία υπάρχει ανάγκη συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού, έτσι και στον δικό μας το μικρόκοσμο είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική η επικοινωνία, η δικαιοσύνη και η συνεργασία μεταξύ μας.

Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένες επιτυχίες που όλοι γνωρίζετε ότι είναι αρκετές αλλά θα επικεντρωθώ στον αγώνα και την προσπάθεια που πρέπει διαρκώς και αγόγγυστα να καταβάλλουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας.     

3. Στην πορεία ανάπτυξης του συνδικαλισμού στις ΕΔ, πριν αλλά και μετά από τη νομική θεσμοθέτησή του, υπήρξαν και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη, οι αποκαλούμενες «Κασσάνδρες», που προέβλεψαν ή και επιμένουν να προβλέπουν την καταστροφική επίδραση του συνδικαλισμού στις ΕΔ. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς;

Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή θα δούμε ότι πάντοτε σε κάθε προσπάθεια προόδου και βελτίωσης κάποιας κατάστασης ή εν προκειμένου ενός εργασιακού τομέα, υπήρχαν και υπάρχουν αυτοί που κάνοντας δυσοίωνες προβλέψεις ελευθερώνουν την φαντασίωση τους και ικανοποιούν την κακεντρέχεια ή προσπαθούν να επηρεάσουν δυσμενώς την πλειονότητα. Γιατί λοιπόν να είμαστε εμείς η εξαίρεση αυτή;

Έτσι λοιπόν υπήρξαν αυτοί που κατηγορούσαν τη συλλογική σκέψη και έκφραση  λέγοντας, θα αλλοτριωθεί ο σκοπός του στρατιωτικού, θα γίνει προσπάθεια συνδιοίκησης, θα φρενάρει αποφάσεις της διοίκησης, θα καταλυθεί το στράτευμα και για τους πρωτεργάτες του συνδικαλισμού ότι είναι οπορτουνιστές και δρουν για ιδίων όφελος. Στην τελευταία μου αυτή πρόταση χρησιμοποίησα παρελθοντικό χρόνο γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι ο χρόνος, που είναι ο καλύτερος κριτής, τους διέψευσε και έκανε φανερό ότι με διάθεση για συνεργασία και καλοπροαίρετη συζήτηση με ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μόνο Πρόοδος και Ευημερία μπορεί να υπάρξει.

Οι Περιφερειακές Ενώσεις μπορούν να γίνουν πλεονέκτημα στα χέρια της διοίκησης και με τον επικουρικό τους χαρακτήρα να γίνουν ένας επιταχυντής διακλαδικότητας, συνοχής και  ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ όλων.  

4. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των στρατιωτικών και που πιθανόν δεν έχουν ακόμη αναδείξει;

Είναι πασιφανές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ε.Δ. (όπως και όλων κατ’ επέκταση) είναι  δυναμικά και εξελίσσονται καθημερινά τροφοδοτούμενα από νέα δεδομένα. Η ύπαρξη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων είναι να αφουγκράζεται τα νέα προκυπτόμενα θέματα και να τα προωθεί αρμοδίως. Η ανάδειξη των θεμάτων αυτών είναι το εναρκτήριο λάκτισμα αλλά η επίλυση τους είναι η επίτευξη του τέρματος, για να μιλήσουμε και με αθλητικούς όρους, και δυστυχώς πρέπει να σημειωθούν πολλά τέρματα για ικανοποιηθούν διαρκή και πάγια αιτήματα των στρατιωτικών.

Ανεξάρτητα λοιπόν, από το αν έχουν ή όχι αναδειχτεί διάφορα θέματα, θα αναγκαστώ πάλι να επαναλάβω μερικά από αυτά όπως:

 • η καταβολή της νυκτερινής αποζημίωσης,
 • η στέγαση,
 • θέματα κατάρτισης και εκπαίδευσης,
 • σταδιοδρομική εξέλιξη,
 • καθορισμός ορίου μεταθέσεων και αριθμού υπηρεσιών (ηλικιακά ή με έτη υπηρεσίας),
 • καταστάσεις επιβίβασης,
 • χρόνος διοίκησης Υγειονομικών υπηρετούντων σε στρατιωτικά νοσοκομεία έτερου Επιτελείου,
 • ιατροφαρμακευτικές βελτιώσεις,
 • συνταξιοδοτικό,
 • απασχόληση προσωπικού σε εξωυπηρεσιακές δραστηριότητες,
 • επαγγελματική υγεία και ασφάλεια,
 • ειδική άδεια εργαζομένων σε μονάδες καταδυτικής και υπερβαρικής ιατρικής, και
 • την απόδοση του ανταποδοτικού επιδόματος EUROCONTROL στο προσωπικό του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Χανίων.

Όπως προείπα, συνεχώς δημιουργούνται καινούργια θέματα που απασχολούν τους συναδέλφους αλλά το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα αξιοκρατικό και δίκαιο σύστημα που να εξετάζει όλα τα θέματα αυτά δίνοντας τις απαραίτητες λύσεις. Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στους νόμους του κράτους και τους στρατιωτικούς κανονισμούς και διατάξεις που διέπουν το στράτευμα.

5. Στην ΕΣΠΕΕ Χανίων όπου είστε Πρόεδρος του ΔΣ, ποια είναι η συμμετοχή των στελεχών, όσον αφορά την ανάδειξη θεμάτων για διεκδίκηση ή και προτάσεις για τη λύση τους; Συμμετέχουν στην αναζήτησή τους;

Δυστυχώς, είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι σαν τοπική ένωση στρατιωτικών δεν έχουμε κάποιο φυσικό χώρο για γραφεία με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η συχνή δια ζώσης επικοινωνία με τα μέλη μας. Καθόσον το σημαντικό είναι η διάθεση (την οποία διαθέτουμε) να υπερπηδάς κάθε εμπόδιο, έτσι και εμείς εντοπίσαμε άλλους τρόπους επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων, προτάσεων και ιδεών. Υπάρχει η ιστοσελίδα, τα τηλέφωνά μας και διοργανώνουμε συχνά ανοικτές συζητήσεις με τους φίλους και συναδέλφους μας. 

Το νησί της Κρήτης βρίσκεται μεταξύ κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, γεφυρώνει τρεις ηπείρους και είναι μία σημαντική βάση πολιτιστικών, οικονομικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων. Η ΕΣΠΕΕ Χανίων βρίσκεται σε μία περιοχή υψίστης γεωστρατηγικής σημασίας που πλαισιώνεται από προσωπικό και των τριών κλάδων των Ε.Δ., οπότε η ανάγκη της διακλαδικότητας είναι κάτι το οποίο γίνεται καθημερινά φανερό.

Τα μέλη, μας εμπιστεύονται και αγκαλιάζουν τις προσπάθειες μας και το Δ.Σ., ενωμένο σαν μία γροθιά, δίνει το καλύτερο εαυτό του για την ανάδειξη των προβλημάτων τους. Όπως είναι ευρέως κατανοητό υπάρχουν μέλη της ΕΣΠΠΕ Χανίων (όπως και αλλού άλλωστε) που εκτιμούν ότι από την στιγμή που εγγράφηκαν στην ένωση έκαναν το καθήκον τους και δεν έχουν ενεργό πλέον ρόλο. Ευτυχώς είναι οι λιγοστοί γιατί η πλειονότητα των συναδέλφων έχουν ουσιαστικό και ενεργό ρόλο στις διαδικασίες ανάδειξης θεμάτων ώστε να υλοποιήσουμε από κοινού με μεθοδευμένα, αργά και προσεκτικά βήματα, τις συνθήκες που απαιτούνται για την εξεύρεση τελικής λύσης. Σ’ όλη αυτή την προσπάθεια η καλή πρόθεση και η αγαστή συνεργασία με την τοπική στρατιωτική και πολιτική Ηγεσία είναι δεδομένη, ιδιαίτερα για θέματα που απασχολούν το στρατιωτικό προσωπικό και μπορούν να λυθούν «εν τη γενέσει» τους.   

Επιτρέψτε μου τελειώνοντας να τονίσω την σημασία ότι όλοι μα όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί της περιοχής μας πρέπει να γίνουν μέλη αυτής της μεγάλης οικογένειας ώστε να έχουμε ισχυρή φωνή και να επιβεβαιώσουμε για μία ακόμη φορά τη ρήση «Ισχύς εν τη Ενώσει».

Σας ευχαριστούμε για την δυνατότητα που μας δίνεται να εκφράσουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και ευελπιστούμε να παραμείνετε αρωγός στη εξεύρεση λύσεων στα πολλά και δύσκολα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...