Σύνοδος G7: Εστίαση των συμμάχων των ΗΠΑ ενάντια σε κοινούς αντιπάλους βλέπει ο Μπάιντεν

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν

Η συνάντηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν με ηγέτες των κορυφαίων βιομηχανικών οικονομιών των G7 αυτή την εβδομάδα αναμένεται να οδηγήσει σε μια νέα εστίαση των συμμάχων των ΗΠΑ ενάντια σε κοινούς αντιπάλους – την πανδημία COVID-19, τη Ρωσία και την Κίνα.

Νέες παραλλαγές COVID-19 και οι αυξανόμενοι αριθμοί θανάτων σε ορισμένες χώρες θα είναι αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντηση, παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και διασφαλίζοντας ότι η Δύση διατηρεί το τεχνολογικό της πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

“Σε αυτή τη στιγμή παγκόσμιας αβεβαιότητας, καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πανδημία του αιώνα, αυτό το ταξίδι αφορά την πραγματοποίηση της ανανεωμένης δέσμευσης της Αμερικής στους συμμάχους και τους εταίρους μας”, έγραψε ο Μπάιντεν.

Η συγκέντρωση θα δοκιμάσει το σύνθημα «Η Αμερική επέστρεψε» του Μπάιντεν, με τους συμμάχους να απογοητεύονται κατά τη διάρκεια των ετών του Τραμπ αναζητώντας απτή, διαρκή δράση.

Είναι κρίσιμη στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν στο CNN την Κυριακή. “Θα αποκατασταθεί η διεθνής συνεργασία ή είμαστε ακόμα σε αυτόν τον κόσμο όπου κυριαρχεί ο εθνικισμός, ο προστατευτισμός και σε κάποιο βαθμό ο απομόνωση;” Ρώτησε ο Μπράουν.

Γίνεται μια σαφής προσπάθεια να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο Μπάιντεν είναι πιο σώφρων και αξιόπιστος από τον προκάτοχό του Ντ. Τραμπ, παρουσιάζοντάς τον ως τον ηγέτη που θα επιστρέψει στις αξίες της χώρας με μέριμνα για το περιβάλλον και τους διεθνείς συμμάχους σε μια προσπάθεια να κρυφτεί το γεγονός ότι στόχος του νέου προέδρου, όπως και του προκατόχου του, είναι η εξασφάλιση των κερδών των λίγων.

Στο στόχαστρο της Συνόδου μπαίνει η Ρωσία

Η Ρωσία θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσοχής στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Κορνουάλη της Αγγλίας και τις μέρες που θα ακολουθήσουν όταν ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες και συμμάχους του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πριν κατευθυνθεί στη Γενεύη για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακόμη, στο επίκεντρο θα βρεθεί η κατάσταση με την Λευκορωσία καθώς οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για οικονομική στήριξη της χώρας ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair (RYA.I) για να συλλάβει τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο, Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των φιλόδοξων συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων από την Άγκυρα.

Η διπλωματία των εμβολίων

Η διοίκηση του Μπάιντεν, η οποία την Πέμπτη ανέφερε λεπτομερώς τα σχέδιά της για δωρεά 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, προτείνει στους συμμάχους να το ακολουθήσουν καθώς ο παγκόσμιος αριθμός θανάτων λόγω Covid πλησιάζει 4 εκατομμύρια.

Η Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για προσωρινή άρση ορισμένων πνευματικών δικαιωμάτων, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Βέβαια η συζήτηση αυτήν δεν έχει καμία σχέση με την κατάργηση των πατεντών στα εμβόλια και τα φάρμακα, πάνω στις οποίες στηρίζεται η μετατροπή αυτών των επιτευγμάτων της επιστήμης και της ανθρώπινης εργασίας σε εμπορεύματα, αντί να αποτελούν αυτονόητο δικαίωμα των λαών. Αντίθετα εντάσσεται στους εμπορικούς πολέμους κι ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της αγοράς εμβολίων, που πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι λαοί και ενώ εντείνεται από τη Ρωσία και την Κίνα η λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων.

Oι Ευρωπαίοι διπλωμάτες βλέπουν λίγο κοινό έδαφος για το θέμα και υποστηρίζουν ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός στον ΠΟΕ θα χρειαστεί μήνες για να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί.

Για την κλιματική αλλαγή

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε σχέδια τον Μάιο για να απαιτήσει από τους αμερικανούς εργολάβους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουν οι επενδύσεις τους και αξιωματούχοι πιέζουν άλλες χώρες να υιοθετήσουν παρόμοια σχέδια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει επίσης οι κυβερνήσεις να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να αναφέρουν τέτοιους κινδύνους ως τρόπο ενίσχυσης των επενδύσεων σε πράσινα έργα. Ωστόσο, είναι απίθανο να επιτευχθεί συμφωνία τον Ιούνιο. Μια συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει σε σύνοδο κορυφής του Ηνωμένου Βασιλείου για το κλίμα στη Γλασκόβη της Σκωτίας, το Νοέμβριο.

Οι χώρες των G7 έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με την τιμολόγηση του άνθρακα, τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ως βασικό τρόπο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή εντάσσεται στην προσπάθεια να συσκοτίστεί ο πραγματικός ένοχος, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Κυρώσεις στην Κίνα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παροτρύνει τους συμμάχους να ενωθούν εναντίον της Κίνας με πρόφαση τους ισχυρισμούς για καταναγκαστική εργασία στην επαρχία Σινγιάνγκ, που φιλοξενεί τη Μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Πηγές μετά τις συζητήσεις αναφέρουν ότι αναμένουν από τους ηγέτες των G7 να υιοθετήσουν ισχυρή στάση στο ζήτημα της καταναγκαστικής εργασίας. Η Κίνα αρνείται όλες τις κατηγορίες για κακοποίηση στο Σινγιάνγκ.

Με πληροφορίες από reuters.com

Δείτε ακόμα...