Έχοντας ως πυξίδα την στροφή στην πολεμική επικοινωνία και την επιτάχυνση της πολεμικής προετοιμασίας, πραγματοποιείται η εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που έρχεται να επισφραγίσει μια σειρά εφιαλτικών για τους λαούς αποφάσεων, στο φόντο της όξυνσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε όλα τα μέτωπα.
Άλλωστε, μια ημέρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ «για την Ευρωπαϊκή Αμυνα» – «Ετοιμότητα 2030» («Readiness 2030»), ένα εγχειρίδιο πολέμου όπου περιγράφεται η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, με δυσθεώρητες στρατιωτικές δαπάνες, δανεισμό και αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων για την πολεμική προπαρασκευή, ενώ ο βραχυπρόθεσμος εξοπλισμός και η μακροχρόνια στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας αναδεικνύονται σε «στρατηγική προτεραιότητα».
Η επίσημη «ατζέντα» της Συνόδου περιλαμβάνει την «ανταγωνιστικότητα», τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την «άμυνα» (όπως βαφτίζεται η πολεμική προπαρασκευή για να γίνει η ΕΕ ισχυρότερος γεωπολιτικός «παίκτης» στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σύγκρουση για αγορές, επενδύσεις, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων).
Οι 27 ηγέτες συνομίλησαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλ. Ζελένσκι, ενώ η σχετική συζήτηση κατέληξε σε ένα κείμενο που υποστηρίχθηκε από 26 αρχηγούς κυβερνήσεων (με εξαίρεση τον Ούγγρο πρόεδρο), στο οποίο τονίζεται η «συνεχιζόμενη και αταλάντευτη στήριξη» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». Ενώ επαναλαμβάνεται ότι «η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευσή της, σε συντονισμό με ομονοούντες εταίρους και συμμάχους, για παροχή περαιτέρω ολοκληρωμένης στήριξης στην Ουκρανία».
Επίσης, εκφράζεται «ικανοποίηση» για την κοινή δήλωση Ουκρανίας – ΗΠΑ και καλείται η Ρωσία «να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση» για τον τερματισμό του πολέμου. «Η ΕΕ παραμένει διατεθειμένη να εντείνει την πίεση προς τη Ρωσία επιβάλλοντας περαιτέρω κυρώσεις και ενισχύοντας την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων», αναφέρεται, ενώ δηλώνεται πως «τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να συμβάλουν σε εγγυήσεις ασφάλειας», και όχι μόνο με «τακτική και προβλέψιμη χρηματοδοτική στήριξη» προς το Κίεβο.
Στα Συμπεράσματα, εκφράζεται ακόμη η «βαθύτατη ανησυχία» της ΕΕ για τη δραματική στρατιωτική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο που αυτή συνεπάγεται για ολόκληρη την περιοχή», με την υποκρισία να χτυπάει ταβάνι. Για την Λωρίδα της Γάζας εκφράζουν την… λύπη τους «για την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία προκάλεσε μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων στις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές», αποφεύγοντας ακόμα και να κατονομάσουν τον δράστη, ενώ αναπαράγοντας το άλλοθι του στηλιτεύουν «την άρνηση της Χαμάς να παραδώσει τους υπόλοιπους ομήρους». Εξάλλου, ενώ στήριξαν και στηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία …προτρέπουν «τις μεταβατικές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία όλων των αμάχων και ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν».
Η Σύνοδος έχει ξεχωριστή θεματική για τη μετανάστευση, η οποία «εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», εξ ου και «θα αξιολογήσουν την πορεία των επιστροφών», στην λογική της έντασης της καταστολής κατά των ξεριζωμένων.