Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Για 3η ημέρα οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία που θα πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ 17,18,19 Ιουλίου 2020 για «Ταμείο Ανάκαμψης» και πολυετή προϋπολογισμό / Πηγή: Eurokinissi

Για 3η ημέρα συνεχίζεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη συγκρότηση του πολυδιαφημισμένου «Ταμείου Ανάκαμψης» και του πολυετούς προϋπολογισμού. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν επί της ουσίας το ύψος των ενισχύσεων, τον επιμερισμό της ζημιάς και το ύψος των εθνικών συνεισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν κατέστη δυνατή εντός του διημέρου που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος. Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των ηγετών που διαφωνούν και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το «υπερταμείο» και τον τρόπο εφαρμογής του.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» .

Χθες το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις 12 ωρών. Κατά τη χτεσινή ημέρα συζήτησαν ένα 2ο συμβιβαστικό κείμενο που κατέθεσε ο Σαρλ Μισέλ, αλλά οι διαφορές παραμένουν, αλλά μια σειρά χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, Ουγγαρία κ.α.) εξέφρασαν διαφωνίες στις κατανομές κονδυλίων.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισ.ευρώ στα 450 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων αυξήθηκε στα 300 δισ. από 250 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει 750 δισ..

Ο «καβγάς» γίνεται για το ποιοι όμιλοι και ποια λόμπι θα καρπωθούν τα χρηματοδοτικά πακέτα της ΕΕ. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των «σκληρών διαπραγματεύσεων» και του συμβιβασμού που θα επιτευχθεί, το «μάρμαρο» θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, αλλά και με αύξηση φόρων και χαρατσιών.

Τα κράτη – μέλη θα καταρτίσουν «εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» για την περίοδο 2021-2023, σε εφαρμογή του αντιλαϊκού «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», τα οποία θα περιλαμβάνουν και τις «ειδικές συστάσεις» της Κομισιόν για κάθε χώρα της Κομισιόν. Τα σχέδια αυτά θα «αξιολογηθούν» και  θα επανεξεταστούν το 2022, ενώ θα ελέγχεται και η εφαρμογή τους.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν 

Χθες Σάββατο στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...