Η Τουρκία κλιμακώνει με «Oruc Reis» και «Kanuni» και στις Βρυξέλλες συζητούν πως Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν στο τραπέζι του παζαριού

Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας "KANUNI"
Φώτο Αρχείου / Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας “KANUNI” / Πηγή: AIS

Με την Τουρκία να εντείνει τις προκλήσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού παζαριού αμφισβητώντας έμπρακτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, σήμερα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα συζητηθεί το θέμα, με στόχο βέβαια πώς Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού για να «τρέξουν» ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Μετά την δραστηριότητα του «Oruc Reis» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή της παράνομης τουρκικής Navtex εμφανίστηκε χτες το πλωτό γεωτρύπανο «Kanuni». Απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της επαρχίας της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Το «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα με κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης και ξαναεμφανίστηκε στο χάρτη νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Στη συνέχεια πέρασε νότια της Ρόδου και το βράδυ έπλεε δυτικά της Κω. Η δηλωμένη πορεία του είναι δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η θέση του «Kanuni» το βράδυ της Πέμπτης και η δηλωμένη πορεία του

Tο «Oruc Reis» το βράδυ της Πέμπτης έπλεε περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου.

Οι Τούρκοι άρχισαν πάλι να ψάχνουν για ελληνικά υποβρύχια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χτες παρατηρήθηκαν πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 που είναι εξοπλισμένα με σόναρ, ενώ τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα τύπου S-70 που βρίσκονται πάνω στις τουρκικές φρεγάτες έκαναν συνεχείς απονηώσεις.

Σήμερα η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου – όπως συμφωνήθηκε – σήμερα Παρασκευή θα γίνει συζήτηση για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, με την έξοδο του «Οruc Reis» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και το άνοιγμα των Βαρωσίων. Κοινός στόχος κυβέρνησης και ευρωενωσιακών της εταίρων, το πώς Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού για να «τρέξουν» ευρωατλαντικές διευθετήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανάφεραν χθες ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον πρόεδρο του ΕΣ Σαρλ Μισέλ ένα προσχέδιο Συμπερασμάτων όπου περιλαμβάνεται μια «σκληρή δήλωση» σε βάρος της Τουρκίας, όπως και ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών της ΕΕ, π.χ. αν παραταθεί μετά τις 22/10 η Navtex βάση της οποίας το «Οruc Reis» κάνει έρευνες νότια του Καστελόριζου, να αρχίσει αμέσως να καταρτίζεται κατάλογος κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που υποτίθεται θα επικυρωθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη.

«Κόκκινη γραμμή» τα 6 μίλια

Μιλώντας στον «Alpha» ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, την ώρα που η επίμαχη τουρκική Navtex προβλέπει έρευνες του «Oruc Reis» στα μόλις 7 ν.μ. από το Καστελόριζο, είπε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ν.μ.». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή μπαίνει στο παζάρι.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση, όπως και στην κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει μερική επέκταση χωρικών υδάτων για ορισμένα μόνο νησιά, ως «χαρτί» στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας που κατέφυγε σε νομικίστικες ερμηνείες, ορισμούς και διαχωρισμούς, λέγοντας ότι «Η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, αλλά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα (…) Η διαφορά είναι ότι η κυριαρχία αφορά στα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ν.μ., ενώ τα κυριαρχικά δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Τέλος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ν.μ. Το δικαίωμά της αυτό θα το ασκήσει στο μέλλον όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο».

Ρωσική πρεσβεία: Κυριαρχικό δικαίωμα τα 12 μίλια χωρικά ύδατα

Με ανάρτησή της η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα σημείωσε πως «η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» και ότι «η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο».

Στο Ερεβάν σήμερα ο Ν. Δένδιας

Στο Ερεβάν της Αρμενίας μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο τη χώρας. Επισήμως, «οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την Ανατολική Μεσόγειο, στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ – Αρμενίας». Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεση της να παίξει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» των ευρωατλαντικών στη σύγκρουση Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν.

Δείτε ακόμα...