Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο Ουκρανία και Βαλκάνια 

Φωτό αρχείου / EUROKINISSI

Η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ διεξάγεται από σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ σήμερα ακολουθεί η Σύνοδος των υπουργών Άμυνας. Βασικά θέματα είναι η επιπλέον υποστήριξη της Ουκρανίας, η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επιπρόσθετες κυρώσεις στο Ιράν και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός στο Κέρας της Αφρικής (Σουδάν, Ερυθραία, Σομαλία).

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης, ενώ στις Βρυξέλλες θα παρευρεθούν για συνομιλίες οι ΥΠΕΞ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κοσσυφοπέδιο).

Για την Ουκρανία οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην πρόσθετη στήριξη μέσω του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης», στη δίωξη «του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η ρωσική ηγεσία» και στη σύσταση διεθνοποιημένου δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, η ΕΕ προετοιμάζει το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ορισμένες βασικές διατάξεις του νέου πακέτου κυρώσεων και θα μπλοκάρει την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως ότου η ουγγρική OTP Bank αφαιρεθεί από τη λίστα της Ουκρανίας για τους διεθνείς χορηγούς του πολέμου, δήλωσε χθες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Π. Σιγιάρτο.

Τόνισε επίσης ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να απαιτεί από τις ουκρανικές αρχές να αποκαταστήσουν τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην περιοχή Zakarpattia. Απείλησε δε πως μέχρι να διευθετηθεί αυτό, η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στο επίκεντρο της ατζέντας της Συνόδου είναι ακόμα το πώς η ΕΕ «μπορεί να καταστεί πιο ικανή για δράση σε διεθνές επίπεδο», δηλαδή να γίνει πιο ενεργός «παίκτης» στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Το γεγονός ότι όλες οι αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας πρέπει να εγκρίνονται ομόφωνα από τα κράτη – μέλη «μπορεί μερικές φορές να αποτελεί εμπόδιο», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ της Γερμανίας και η Αναλένα Μπέρμποκ οργάνωσε στις Βρυξέλλες συνάντηση της «Ομάδας των Φίλων υπέρ της διεύρυνσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία», στην οποία συμμετέχουν άλλα οκτώ μέλη της ΕΕ.

Σήμερα υιοθετήθηκαν νέες κυρώσεις κατά των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» του Ιράν, με αφορμή την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από την Τεχεράνη.

Δείτε ακόμα...