Σύνοδος Υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ: Ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής αποστολής στο Ιράκ, παραμονή στο Αφγανιστάν

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 75

Ολοκληρώθηκε σήμερα, 18/2, η διαδικτυακή Σύνοδος των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Για σήμερα το θέμα συζήτησης της Συνόδου ήταν η πορεία των ιμπεριαλιστικών αποστολών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και όπως αναμενόταν η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για παραμονή αλλά και ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το θέμα απασχολεί αρκετό καιρό τον οργανισμό μετά και την απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεών τους μέχρι το τέλη του Απρίλη, απόφαση που πάρθηκε υπό τους όρους συμφωνίας με τους Ταλιμπάν. Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επανεξετάσει αυτήν την απόφαση.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με το πέρας των εργασιών Συνόδου, ανακοίνωσε ότι σήμερα αποφασίστηκε η ενίσχυση του προσωπικού στο Ιράκ από 500 σε 4000. Η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα είναι σταδιακή και θα στηριχθεί και στις ντόπιες ένοπλες δυνάμεις σε μεγάλο βαθμό, που πλέον έχουν γίνει ΝΑΤΟικό παραμάγαζο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του για το πώς και η εκπαίδευση των εγχώριων δυνάμεων και η συγκρότηση θεσμών /δομών ασφαλείας μακροπρόθεσμα θα στηρίζει τα συμφέροντα του οργανισμού στην περιοχή, χωρίς να είναι απαραίτητη η άμεση παρουσία του, μια λιγότερο κοστοβόρα επιλογή δηλαδή.

Αντίστοιχα, για το Αφγανιστάν, σε αναμονή των αμερικανικών κινήσεων υπό τη νέα κυβέρνηση, για την παραμονή ή όχι ενόπλων δυνάμεων στη χώρα, ο Στόλτενμπεργκ επεσήμανε ότι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν μέχρι την 1η Μάη, που θεωρητικά οι ΗΠΑ θα απέσυραν όλες τις δυνάμεις τους. Συνολικά επεσήμανε πως οι αποφάσεις θα παρθούν σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και τις λοιπές ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή στην πολύπαθη χώρα, θύμα των δύο συγκοινωνούντων δοχείων, του ιμπεριαλισμού και του ισλαμικού εξτρεμισμού, «φιλοξενεί» 10.000 στρατιώτες. Η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από ευρωπαϊκές ΝΑΤΟικές χώρες και χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ. Αλλά όπως τόνισε και σήμερα, η αποχώρηση της ιμπεριαλιστικής αποστολής στο Αφγανιστάν όσο οι Ταλιμπάν δεν σέβονται τους όρους της συμφωνίας και δεν επιτυγχάνεται πολιτική συμφωνία δεν θα είναι εφικτή, προμηνύοντας και νέες εξελίξεις.

Ανέφερε ότι «στόχος του ΝΑΤΟ είναι να εξασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει πότε ασφαλής προορισμός τρομοκρατών που θα επιτεθούν στις πατρίδες μας.» και για την ιμπεριαλιστική αποστολή στο Ιράκ «θα στηρίξουμε της ιρακινές δυνάμεις όσο πολεμούν την τρομοκρατία και θα εξασφαλίσουμε να μην επιστρέψει ο ISISΜε πρόσχημα τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, το ΝΑΤΟ, ήδη πολλά χρόνια, πατάει πόδι και στις περιοχές της ευρύτερης Μ. Ανατολής και θα παρατείνει την παραμονή του όσο θα εξυπηρετούνται, με τα ένοπλα μέσα, τα γεωπολιτικά του συμφέροντα και κατ΄ επέκταση τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων έναντι των βασικών ανταγωνιστών του, της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και του Ιράν σε περιφερειακό επίπεδο. Το κωμικοτραγικό της κατάστασης είναι ότι όλες αυτές οι αποστολές ξεκίνησαν βαπτιζόμενες «ειρηνευτικές», «ανθρωπιστικές» και τώρα είναι μάλιστα «εκπαιδευτικές»! Δεν είναι απολύτως τίποτα απ’ όλα αυτά βέβαια, εκτός αν αναφέρονται σε εκπαίδευση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...