Συρία, Τουρκία, Ιράν, Ρωσία: Συνάντηση εκπροσώπων στη Μόσχα τον Απρίλιο για να συζητήσουν τη συριακή κρίση

Η έδρα της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Η έδρα της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο, Μόσχα

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας θα συναντηθούν τον Απρίλιο στη Μόσχα, ανέφεραν σήμερα Τούρκοι και Ιρανοί αξιωματούχοι για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.

Έπειτα από χρόνια εχθρότητας, με την προτροπή της Ρωσίας, συμμάχου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ ’σαντ, Σύροι και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν πέρσι σε μια πρώτη προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεών τους. Η Τουρκία στηρίζει την ένοπλη αντιπολίτευση στον 12ετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Αυτόν τον μήνα ωστόσο ο ’σαντ απέκλεισε την πιθανότητα να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις –τις οποίες η Δαμασκός θεωρεί κατοχικές δυνάμεις– από τη βόρεια Συρία. Η κατάσταση επί του πεδίου θα συζητηθεί στη διήμερη σύνοδο των υφυπουργών, στις 3-4 Απριλίου στη Μόσχα, ανέφερε ένας Τούρκος αξιωματούχος. «Η συνάντηση αυτή θα είναι μια συνέχεια των επαφών σε επίπεδο υπουργών που ξεκίνησαν κατά τη διαδικασία εξομάλυνσης», πρόσθεσε η πηγή αυτή. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν αναμένεται να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις» γιατί η συνάντηση αυτή θεωρείται «τεχνικού επιπέδου» και όχι υπουργικού.

Τον Δεκέμβριο η Ρωσία φιλοξένησε μια συνάντηση των υπουργών ’μυνας της Συρίας και της Τουρκίας. Στη συνέχεια, οι αρχικά τριμερείς συνομιλίες διευρύνθηκαν για να συμπεριλάβουν και τον άλλο σύμμαχο του ’σαντ, το Ιράν, το οποίο δημοσίως στηρίζει την επαναπροσέγγιση ’γκυρας-Δαμασκού. Αυτόν τον μήνα επρόκειτο να συναντηθούν οι υφυπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, όμως η προγραμματισμένη σύνοδος αναβλήθηκε.

Ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στη Μόσχα την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Μια συριακή πηγή επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύνοδος θα γίνει «σύντομα», χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...