Συρία: Υποστήριξη στον τζιχαντιστή πρόεδρο προσφέρει ο Πούτιν – Άνοιξε ξανά η γερμανική πρεσβεία στη Δαμασκό

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δύο ρωσικές βάσεις του ρωσικού στρατού σε Χμέιμιμ και Ταρτούς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ξέχασε» το πρόσφατο μακελειό κατά περίπου 1.500 Αλαουιτών και Χριστιανών στα δυτικά παράλια της Συρίας από τους τζιχαντιστές των «δυνάμεων ασφαλείας» της νέας κυβέρνησης του Άχμεντ αλ Σαράα και πρόσφερε στον τελευταίο την στήριξή του.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε πρακτική συνεργασία», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε την Πέμπτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο Τύπου στο Κρεμλίνο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος ηγέτης επιβεβαίωσε «τη συνεχή ετοιμότητα της Ρωσίας να αναπτύξει πρακτική συνεργασία με τη συριακή ηγεσία σε όλο το φάσμα των θεμάτων της διμερούς ατζέντας, προκειμένου να ενισχυθούν οι παραδοσιακά φιλικές ρωσοσυριακές σχέσεις». Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θέλει να δει μια ενωμένη και «φιλική» Συρία, επειδή η αστάθεια εκεί θα μπορούσε να επηρεάσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Άνοιξε ξανά η πρεσβεία της Γερμανίας στη Δαμασκό

Σήμερα η Γερμανία ξανάνοιξε την πρεσβεία της στη Δαμασκό μετά από 13 χρόνια. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη για το σκοπό αυτό στην πρωτεύουσα της Συρίας,για δεύτερη φορά, αφότου ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και δύο εβδομάδες μετά τις σφαγές που διαπράχθηκαν στη βορειοδυτική Συρία.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε τις «μεταβατικές» αρχές να «ελέγξουν τις εξτρεμιστικές οργανώσεις στις τάξεις τους και να ζητήσουν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων».

Η Μπέρμποκ συνάντησε τον Άχμεντ αλ Σαράα για δεύτερη φορά σήμερα, συνοδευόμενη από τον Γερμανό βουλευτή ’Αρμιν Λάσετ. Ο αλ Σαράα δεν πρόσφερε το χέρι του για χειραψία ούτε στη Μπέρμποκ ούτε στον Λάσετ.

Πηγή: Τass, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Δείτε ακόμα...