ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαίος “συμβιβασμός” η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων!

Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής Εξωτερικών και Άμυνας
Συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής Εξωτερικών και Άμυνας / Πηγή: Eurokinissi

Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζονται αύριο Τετάρτη οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ με εκείνες της Ιταλίας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Χτες οι συμφωνίες επικυρώθηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Οι συμφωνίες κατατέθηκαν ως δύο ξεχωριστά νομοσχέδια από το υπουργείο Αμυνας, τα οποία η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην Επιτροπή, ‘σφραγίστηκε’ η σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων ΝΔ,ΣΥΡΙΖΑ, και των άλλων, στα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης για την συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου με επίβλεψη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Παρών» στα αστικά-ιμπεριαλιστικά σχέδια σχέδια δήλωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψήφισε «υπέρ» στη συμφωνία με την Ιταλία και «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, επιχειρώντας να συσκοτίσει σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό τους.

Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου
Τα πέντε σημεία (A, B, C, D, E) που συμφώνησαν τα Υπουργεία Εξωτερικών για τον καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκριπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Για τη συμφωνία με την Ιταλία η εισηγήτριά του, Τ. Αναγνωστοπούλου, τόνισε ότι «οι οριοθετήσεις για να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου της χώρας δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με συμβιβασμούς». Δηλαδή εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων για την αναβάθμιση της αστικής τάξης στην περιοχή ενταγμένη στα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Και μάλιστα αυτοί δεν πρέπει να γίνονται μόνο από την κυβέρνηση, αλλά να μπουν στο παιχνίδι όλα τα αστικά κόμματα, ζητώντας αυτοί [οι συμβιβασμοί] πρέπει να «εντάσσονται όμως σε εθνική στρατηγική, κάτι που ωστόσο δεν υπάρχει». Αναδεικνύοντας την ανάγκη της αστικής τάξης να βγει ενιαία και θωρακισμένη στην προώθησή τους, χρησιμοποιώντας το λαό ως ουρά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο έτερος εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος, ανέφερε για τη συμφωνία με την Αίγυπτο ότι «μπορεί αν ενταχθεί σε πλαίσιο συνολικής στρατηγικής να διεμβολίσει την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Σάρατζ», αλλά ζήτησε «να υπάρξουν ρήτρες που να διασφαλίζουν εκατέρωθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα… την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν αυτά τα θέματα….στην ανάγκη από κοινού χάραξης εθνικής στρατηγικής που θα διασφαλίζει την απαραίτητη ενότητα του ελληνικού λαού».

Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας - Ιούνιος 2020
Συμφωνία ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας Ελλάδας – Ιταλίας – Ιούνιος 2020

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν τρέχει πιο γρήγορα τα αστικά- ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αυτό έθεσε ουσιαστικά η ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – η οποία συνεδρίασε χτες υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα – αναφέροντας ότι η κυβέρνηση «όφειλε να εργάζεται για την επανεκκίνηση των διερευνητικών για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, με προσφυγή στη Χάγη, εάν αποτύχουν», φέρνοντας ως «εμβληματικό παράδειγμα» για την «ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» τη ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών για την «ευρωτλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων.

Όσον αφορά, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε και τις δύο συμφωνίες, η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Το ΜέΡΑ25 καταψήφισε γιατί, δεν συμφωνεί με τις «μεμονωμένες διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ [οι οποίες] δεν μπορούν να αποτελέσουν πραγματική λύση στις σημερινές συνθήκες στην Ανατ. Μεσόγειο», γιατί ο καθορισμός των ΑΟΖ πρέπει να γίνει με διάλογο όλων των ιμπεριαλιστών, μετά από σύγκληση «διεθνούς συνδιάσκεψης των χωρών της Ανατ. Μεσογείου». Λες και το ΝΑΤΟ,ΗΠΑ,ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία, κ.α., περιμένουν τις συνδιασκέψεις για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους…

Οι ενεργειακοί πόροι που εμπορεύεται η αστική τάξη με την τουρκική και άλλους ιμπεριαλιστές, δεν της ανήκουν. Ο πλούτος της χώρας ανήκει στο λαό της και όχι στους εκμεταλλευτές του. Δεν πρέπει να νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση.

ag

Δείτε ακόμα...