ΣΥΡΙΖΑ: Εμπρός λαέ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών!..

ΣΥΡΙΖΑ - Τσίπρας
Πηγή: Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρός του Α. Τσίπρας επανδιατύπωσαν τη θέση τους: Εμπρός λαέ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών!..

Αυτό επαναδιατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την χτεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην παρέμβασή του τόνισε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιήσει εφόσον κληθεί [ως κυβέρνηση] τη συμφωνία με την Αίγυπτο, παρά τις επιμέρους ενστάσεις στο πόσα κερδιζει η αστική τάξη στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για την συνδιαχείριση.

Αναδεικνύοντας το ρόλο του κόμματός του ως μοχλό ενσωμάτωσης των κοινωνικών αντιδράσεων στα συμφέροντα του κεφαλαίου, και ‘πλυντήριο ξεπλύματος’ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία και στήριξη των θέσεων της Ελλάδας.

Στην ίδια βάση, τηρώντας με συνέπεια το ρόλο του προβοκάτορα στο λαό και το λαϊκό κίνημα, οτι σε ‘σοβαρά θέματα βάζουμε πλάτη και μετά συζητάμε’ είπε ότι «Δεν θα καταψηφίσουμε όμως διότι έχουμε πλήρη επίγνωση της σημασίας που θα έχει το να καταψηφίσουμε μια συμφωνία που ενδεχομένως πολύ σύντομα, έτσι όπως τα κάνετε, να κληθούμε εμείς να υλοποιήσουμε και να διαχειριστούμε, απέναντι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο». Ζήτησε δε από την κυβέρνηση «να μην εκλάβετε τη δική μου τοποθέτηση ως στάση σφοδρής κριτικής απέναντι στην κυβέρνησή σας, αλλά ως εποικοδομητική στάση εθνικής ευθύνης».

Αυτό που συνειδητά αποσιωπά ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι στο έθνος συνυπάρχουν δυο τάξεις, αυτή της εργατικής τάξης που παράγει τον κοινωνικό πλούτο και της αστικής τάξης- της μειοψηφίας- που τον εκμεταλλεύεται προς όφελός της στερώντας τον απο το λαό. Είναι δυο αντίθετες τάξεις με αντίθετα συμφέροντα. Εθνική συναίνεση λοιπόν για τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα σημαίνει να μπουν στην ουρά της αστικής τάξης, να δεχθούν την απεμπόλιση του λαϊκού πλούτου της χώρας, να ματώσουν για τα κέρδη της. Γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρχει και εθνική συναίνεση με την αστική τάξη.

Τερματίζοντας την συναίνεση του κόμματός του στα σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου, ο Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία «εθνικής» στρατηγικής «με αρχή, μέση και τέλος», υποδεικνύοντας ως στοχεύσεις αυτής της στρατηγικής «την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την επίλυση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν οι διερευνητικές αποτύχουν», αυτό δηλαδή που προωθεί και η κυβέρνηση.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «απών» από τους «εθνικούς» στόχους της αστικής τάξης, πρόβαλλε ως παράσημα την πολιτική ταύτισή του με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μάλιστα περισσότερο της ΝΔ! Οπως είπε χαρακτηριστικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «η Ελλάδα ήταν που μετά από 30 χρόνια εγκατέλειψε την πολιτική της ακινησίας», και η κυβέρνησή του προώθησε την αμερικανοΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών, «έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού» με βάση τα διχοτομικά σχέδια, «πρωταγωνίστησε στον ευρωτουρκικό διάλογο (…) που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές», υπογράφοντας την κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, και «κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό “East Med” και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ»!

Σχετικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο Τσίπρας είπε πως «ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοϊταλική συμφωνία, παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε, όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο πρωθυπουργό. Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία». Κατόπιν όλων αυτών… επέκρινε τον αποκλεισμό απ’ τη συμφωνία του Καστελόριζου και της μισής Ρόδου, εκτιμώντας ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της». Αποδεικνύοντας δια των λόγων του, την υποκρισία των ‘ενστάσεων’ του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με αυτήν την συμφωνία.

ag

Δείτε ακόμα...