ΣΥΡΙΖΑ και αστυνομία

ΕΛΑΣ γλέκο
Πηγή: Eurokinissi

Του Πέτρου Μαρκομιχάλη

Το κράτος είναι ο μηχανισμός επιβολής της κυριαρχίας της τάξης που είναι στην εξουσία. Στην περίοδο του καπιταλισμού, το αστικό κράτος αποτελεί το μηχανισμό επιβολής της αστικής τάξης στην εργατική. Η επιβολή αυτή για να υλοποιηθεί, χρειάζεται τη συνδρομή πολύ σκληρών μηχανισμών, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και τα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ). Οι μηχανισμοί αυτοί ποτέ δεν θα κρατήσουν ουδέτερη στάση στην σκληρή ταξική πάλη που διεξάγεται. Μόνο σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, τότε δηλαδή που αλλάζει ραγδαία ο συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην κοινωνία, τότε που κλονίζεται πραγματικά η εξουσία της αστικής τάξης, μόνο τότε μπορεί και πρέπει να εκφραστεί η αμφισβήτηση της αστικής εξουσίας, από ένα μέρος των ενστόλων και η ουδέτερη στάση ακόμα περισσότερων. Παραδείγματα τέτοια υπάρχουν σε όλη την πορεία του επαναστατικού κινήματος διεθνώς, αλλά και στην ίδια μας την χώρα.

Το ΚΚΕ, δεν ταυτίζει τον χαρακτήρα αυτών των κατασταλτικών μηχανισμών με το σύνολο του προσωπικού που εργάζονται σε αυτούς. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πλειοψηφία των στελεχών, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων που υπηρετούν στις Ε.Δ και τα Σ.Α, έκαναν αυτή την επιλογή κατά βάση για βιοποριστικούς λόγους και ότι προέρχονται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες της πόλης και της υπαίθρου, οι οποίες βιώνουν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι άλλωστε, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής. Για τον λόγο αυτόν, χωρίς ποτέ να παραβλέπουμε στιγμή τον χαρακτήρα που έχουν και θα έχουν αυτοί οι μηχανισμοί διαχρονικά, το Κόμμα μας απευθυνόταν και  απευθύνεται στο προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ. Χαρακτηριστικά μόνο να αναφέρουμε ότι μόνο την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, το ΚΚΕ κατέθεσε στην βουλή πάνω από 40 ερωτήσεις για το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ.  

Πριν λίγο καιρό, ήρθε στην δημοσιότητα το κείμενο πολιτικής απόφασης της “1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ”, η οποία εξέλεξε και συντονιστικό όργανο με επικεφαλής τον τέως αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δεν θα μπορούσε κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στο κείμενο της πολιτικής απόφασης, αναφέρεται ότι “Εµπνεόµαστε από τις Αρχές της Δημοκρατίας, και της λαϊκής κυριαρχίας και αγωνιζόμαστε για σοσιαλισμό µε δημοκρατία και ελευθερία”. Εδώ, σε κάθε λογικό άνθρωπο, γεννιέται η απορία, αν τα ανοιγμένα κεφάλια των εργαζόμενων, των φοιτητών, των συνταξιούχων, που συνέβησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ενώ αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ ήταν ο τωρινός επικεφαλής του τμήματος ΣΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν για να τους βάλουν τελικά μέσα στο κεφάλι τον “σοσιαλισμό με δημοκρατία”; Αλλά ας μην μείνουμε σε αυτή την επιφανειακή ανάλυση. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να ξεδιπλώσει την αντικομμουνιστική του προπαγάνδα, να κάνει επίθεση στον Σοσιαλισμό, που όπως διατείνεται, οικοδομήθηκε ως ένα σύστημα “χωρίς δημοκρατία”.

Ας πάμε όμως σε ορισμένες από τις “βασικές αρχές” όπως αυτές παρατίθενται στο “κείμενο της πολιτικής απόφασης της 1ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τα σώματα ασφάλειας

“Διασφάλιση και εµβάθυνση εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων σε αυτά (ΣΑ) – Φροντίδα για τους ένστολους εργαζόμενους”

Πως την εννοούν την  “Διασφάλιση και εμβάθυνση εργασιακών κεκτημένων των εργαζομένων σε αυτά (ΣΑ)“, όταν:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση, από τη μια απέρριψε τις δεκάδες προτάσεις νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, που αφορούσαν αυξήσεις μισθών και συντάξεων, απαλλαγή από τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών και άλλα πολλά, ενώ την ίδια ώρα φόρτωσε τον λαό μας με ένα ακόμα μνημόνιο διατηρώντας παράλληλα όλους τους άλλους αντιλαϊκούς νόμους που είχαν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
  • Το 2017, εφάρμοσαν για τα Σ.Α. μισθολόγιο με περικοπές μάλιστα αποδοχών στους χαμηλόβαθμους. Αυτό εκτός των άλλων είχε σαν αποτέλεσμα, οι χιλιάδες χαμηλόβαθμοι των Σ.Α. που άσχετα τι βαθμό φορούσαν στο μανίκι και ενώ με το προηγούμενο μισθολόγιο εξελίσσονταν κανονικά, με το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν, κυρίως στο  πυροσβεστικό σώμα, στάσιμοι για πολλά χρόνια μέχρι να πάρουν τον επόμενο βαθμό.
  • Εφάρμοσαν αντιδραστικά ΠΔ προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν αναγνώρισαν τα ΒΑΕ στο Π.Σ.
  • Διατήρησαν και διεύρυναν την μερική απασχόληση στο Π.Σ. με τέσσερις κατηγορίες προσωπικού   «μόνιμοι, πενταετής, τριετής, εποχικοί».
  • Διατήρησαν τον αναχρονιστικό κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας του  Π. Σ., που βασίζεται ακόμη και σε Βασιλικά Διατάγματα, όπως επίσης και το πειθαρχικό δίκαιο (κώδικα) στην αστυνομία.
  • Τα Σ.Α. επηρεάστηκαν όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι από τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και με τον νόμο Κατρούγκαλου μάλιστα, τους επιβλήθηκαν και παραπανήσιες εισφορές.

Εν ολίγοις ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε και διεύρυνε σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση, τόσο τον προσανατολισμό των Σ.Α. αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα.

“ΟΧΙ Σώµατα Ασφαλείας, «εργαλεία» για την μεγέθυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, Δημοκρατία στα Σώµατα Ασφαλείας – Δημοκρατία στην κοινωνία”

Το τέλος των “κοινωνικών ανισοτήτων” και η περιβόητη “δημοκρατία” που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σταματάει στους χώρους δουλειάς, όταν οι εργαζόμενοι διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.  Σταματάει στα δικαστήρια, που οι δίκαιοι αγώνες των εργαζόμενων και οι απεργίες βγαίνουν παράνομες μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ οι δολοφόνοι της εγκληματικής Χ.Α. κυκλοφορούν ελεύθεροι. Σταματά μπροστά από το άγαλμα του μακελάρη των λαών και δολοφόνο Τρούμαν. Σταματάει μπροστά από το μέγαρο Μαξίμου, όταν οι συνταξιούχοι που διεκδικούσαν μια αξιοπρεπή ζωή έφευγαν με ανοιγμένα τα κεφάλια. Να θυμίσουμε επίσης τη σύλληψη απολυμένων της MarketIn μέσα στα σπίτια τους στα Γιάννενα, τις δίκες των στελεχών του ΠΑΜΕ, τα μαθητοδικεία και τα αγροτοδικεία. Η ίδια κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε σε ψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο το φακέλωμα.  

Αυτή είναι λοιπόν η πείρα των χρόνων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις προηγούμενες και επόμενες κυβερνήσεις ούτε και στο ζήτημα της καταστολής.

Στο κείμενο των θέσεων της επιτροπής των Σ.Α. του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: “δεν είναι καθόλου λίγο, το ότι σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, θέσαµε τις βάσεις ώστε τα Σώµατα Ασφαλείας να ανταποκριθούν µε αποτελεσματικότητα στη δημοκρατική διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπό το πρίσµα μιας ρεαλιστικής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής, που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Διαβάζοντας το παραπάνω, θα αναρωτηθεί κανείς και με το δίκιο του, για το ποιος άραγε έβαλε την υπογραφή του στην συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τήρησε μέχρι κεραίας συνθήκες όπως η “συνθήκη του Δουβλίνου” που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στην πρώτη χώρα υποδοχής, δηλαδή στην Ελλάδα. Ποιος ευθύνεται δηλαδή, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στα νησιά – φυλακές της Ε.Ε. αλλά και στις άλλες δομές στην ηπειρωτική χώρα.  Την ίδια ώρα μάλιστα, που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα μας μπήκε ακόμα πιο βαθιά στο παιχνίδι των δολοφονικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, στις επιχειρήσεις εκείνες δηλαδή που είναι υπεύθυνες για τον θάνατο αλλά και τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από τον τόπο τους;

Αυτός είναι λοιπόν ο “ρεαλισμός” και ο “σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, που μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν ολίγοις, είναι πραγματικά προκλητικό να καυχιέται ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κατορθώματα του στο ζήτημα του προσφυγικού!

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε ήθελε και ούτε μπορούσε να αλλάξει τον προσανατολισμό των Σ.Α. Οι αστικές κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους στον χειρισμό ζητημάτων, ο χαρακτήρας των Ε.Δ και των Σ.Α. παραμένει ο ίδιος.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι για παράδειγμα οι πυροσβέστες, κάνουν ό,τι μπορούν κάθε καλοκαίρι για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τις φωτιές. Αλλά αυτό από μόνο του δεν φτάνει, κάτι που κατέδειξε και η πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι. Γιατί ενώ το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο μιας μεγάλης καταστροφής και είχε προτείνει έγκαιρα να παρθούν μέτρα, οργάνωσε μάλιστα ειδική “ημερίδα για την δασοπροστασία”, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθησύχαζε τον λαό και στοιχιζόταν πλήρως στην λογική της Ε.Ε., που αντιμετωπίζει ακόμα και τις δαπάνες για την προστασία της ζωής των λαών με την λογική κόστους – οφέλους. Την ίδια ώρα βέβαια, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε. ενισχύονται διαρκώς και μάλιστα με πακτωλό χρημάτων από τα λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι, οι αποφάσεις- συνθήκες της Ε.Ε. όπως η Σέγκεν αλλά και η στρατικοποίηση του Λιμενικού Σώματος που αναβαθμίζει μάλιστα τον ρόλο του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Επίσης όσο αφορά την Ελληνική Αστυνομία, πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη η προμήθεια ατομικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού ύψους περίπου 40.000.000 ευρώ, με προτεραιότητα την θωράκιση ΜΑΤ και ΥΜΕΤ”. 

Τα στελέχη λοιπόν των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να πάρουν υπόψη τους αυτά που λέει το ΚΚΕ, να παρακολουθούν τις θέσεις και τις προτάσεις του. Το ΚΚΕ δεν ταυτίζει το προσωπικό των ΣΑ με τον κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας. Να βγάλουν συμπεράσματα από το πώς ζουν όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειές τους, οι συγγενείς τους, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον περίγυρό τους. Να τους προβληματίσει η παιδεία των παιδιών τους όχι μόνο από πλευρά κόστους αλλά και στο περιεχόμενό της, αντίστοιχα στον τομέα της υγείας ειδικά μάλιστα μετά και τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού. Να δουν καλά ολόκληρο το γήπεδο των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, το πόσο βαθιά έχει μπει η χώρα μας μέσα στον στίβο των αντιπαραθέσων τεράστιων συμφερόντων με άμεσο πλέον κίνδυνο εμπλοκής σε κάποιο θερμό επεισόδιο αλλά ακόμα και σε μια πιο γενικευμένη πολεμική εμπλοκή. 

Το ΚΚΕ είναι εδώ, στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που προβληματίζεται, που διεκδικεί. Αντίστοιχα είναι και στο πλευρό κάθε τίμιου στελέχους των Ε.Δ. και των Σ.Α. που αντιλαμβάνεται ότι πολλά περισσότερα τον ενώνουν με τον υπόλοιπο λαό απ’ ότι με την κάθε κυβέρνηση και αυτούς που εκείνη τελικά εξυπηρετεί.

Το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένη πρόταση για την διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των καπιταλιστικών οικονομικών κρίσεων, των πολέμων, της δυστυχίας των λαών. Η διέξοδος αυτή δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από μια κοινωνία που θα  θέτει στο επίκεντρο την ζωή, την υγεία, την μόρφωση του λαού, την ειρήνη και την ευημερία, την αξιοποίηση προς όφελος των λαϊκών αναγκών της τεχνολογίας και των επιστημών. Μια τέτοια κοινωνία είναι η Σοσιαλιστική.

*Πέτρος Μαρκομιχάλης,
μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ΕΔ και τα ΣΑ

Δείτε ακόμα...