ΣΥΡΙΖΑ: Προσήλωσης στην πολιτική εμπλοκής και στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022.
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την ευκαιρία για διαβεβαιώσεις περί προσήλωσης στην πολιτική εμπλοκής στους σχεδιασμούς τους δεν έχασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συναντήθηκε και εκείνος με την αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκ. Μικς. Εξέφρασε για πολλοστή φορά στήριξη στην προώθηση του «Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», ο οποίος άλλωστε εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησής του.

Συνεπής και απέναντι στις δεσμεύσεις του στην αστική τάξη της χώρας, επεσήμανε στους συνομιλητές του «την ανάγκη οι στρατηγικές – αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας», να απορρέουν δηλαδή περισσότερα οφέλη για το εγχώριο κεφάλαιο από τη μετατροπή όλης της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο που μετατρέπει τον λαό σε στόχο.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας «ευχαρίστησε τα μέλη του Κογκρέσου που στήριξαν τις ελληνικές θέσεις και ιδιαίτερα το “East Med Act”, το οποίο προωθήθηκε το 2018», τον νόμο δηλαδή που προβλέπει να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, σε βάρος των συμφερόντων των λαών και ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, ενώ προβλέπει και την Ελλάδα σε ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα. Κατόπιν δε αυτών, «διαμαρτυρήθηκε» – εξ ονόματος μάλιστα του ελληνικού λαού… – για την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από τον αγωγό «East Med», την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία κ.ο.κ.

Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και «στήριξη» των ΗΠΑ για να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες διευθετήσεις, ενώ επιστράτευσε και παραμύθια όπως ότι «η ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα δυτική αρχιτεκτονική Ασφαλείας και Ενέργειας χωρίς την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου θα έχει δυσμενέστατες περιφερειακές συνέπειες», παρουσιάζοντας δηλαδή τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περίπου ως φιλειρηνική πολιτική.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...