ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ για το νέο εργασιακό μεσαίωνα

Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς / Πηγή: Eurokinissi

Δεν έχει «αναπτυξιακό όραμα» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα Εργασιακά…!

Αυτή είναι η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τη 10ωρη δουλειά, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τα νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας κ.λπ. Και απαντώντας στο γιατί φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ως προϋπόθεση μάλιστα για την εκταμίευση των πρώτων δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ωφελήσει απλά κάποιους «υποστηρικτές και χρηματοδότες της κυβέρνησης». Τόσο απλά χυδαία, ξεπλένοντας την στρατηγική του κεφαλαίου- με την οποία συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θέτει διαχρονικά στο στόχαστρο τα λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες, εστιάζοντας σταθερά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ευελιξία της αγοράς εργασίας, ως δύο από τα βάθρα για την ένταση της εκμετάλλευσης και την αύξηση της κερδοφορίας του.

O ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε, ότι ψήφισε το 3ο Μνημόνιο για την διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, επεκτείνοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όταν ψήφιζε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στους γιατρούς, όταν διατήρησε για τέσσερα χρόνια το αίσχος του υποκατώτατου μισθού των 511 ευρώ μικτά για τους νέους, με το νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου διατήρησε την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό, ο καθορισμός του οποίου θα γίνεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την ‘ανταγωνιστικότητα’ και την ‘παραγωγικότητα’- δηλαδή με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου. Κλιμάκωσε την αντιασφαλιστική επίθεση με το Νόμο Κατρούγκαλου, πρωτοστάτησε στο χτύπημα της απεργίας, στρώνοντας σήμερα δρόμο στη ΝΔ να επεκτείνει το χτύπημα.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ γίνεται από τη σκοπιά ότι ως κόμμα μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς αναπτυξιακούς στόχους του κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συναίνεση και συνοχή. Συμβάλλοντας στο να συντηρούνται οι μεταξύ τους κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να εγκλωβίζεται ο λαός στο ψευτοδίλημμα της μιας ή της άλλης εκδοχής της αστικής διαχείρισης.

Η «κριτική» του στο κυβερνητικό νομοσχέδιο καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ έναν σύμμαχο- αντίπαλο για τη ΝΔ, άξιο στήριγμα του κεφαλαίου.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...