Σύριζα-Τσίπρας: Μετά τους νοικοκυραίους, η σειρά της εργατικής τάξης…

Τσίπρας

Την περασμένη βδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το «μεγάλο άνοιγμα» στην λεγόμενη “μεσαία τάξη” με τη σαπουνόφουσκα (σαπουνόπερα) παρουσίασης του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους.

Μαζί, και μάλιστα σε live, ήρθε «Ο δρόμος της επανεκκίνησης» – Οικονομία, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη … για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Παλιά Τσιπρέικα κόλπα σε νέα συσκευασία

Οι απατηλές διακηρύξεις σχετικά με τη δυνατότητα καπιταλιστικής ανάπτυξης «για όλους» αποτελούν σταθερό άξονα της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστός στο κεϊνσιανό δόγμα, υποστηρίζει πως η λύση διαγραφής του χρέους είναι τελικά μονόδρομος για την καπιταλιστική οικονομία γενικότερα, διότι, συνεχίζει η ανάλυση, σε αντίθετη περίπτωση – αν δηλαδή δεν διαγραφεί το χρέος – ο καταιγισμός χρεοκοπιών θα «γονατίσει» την οικονομία στο σύνολό της.

Σίγουρα, θα μπορούσε κανείς απλά να θυμηθεί τον κλαυσίγελο της «διαγραφής του δημόσιου χρέους» με ένα νόμο και ένα άρθρο, που μόλις μερικά χρόνια πριν ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του «προ-μνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ , και να απορήσει με το θράσος του Αλ. Τσίπρα να επαναφέρει πάλι ως φρέσκια την ίδια μεσσιανική υπόσχεση που ουδόλως τήρησε…

Το πραγματικό πρόβλημα των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων είναι η όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, η ανελέητη φοροεπιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, η διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων στα ασφαλιστικά δικαιώματα του λαού, ο οξυμένος ανταγωνισμός με τους μεγάλους ομίλους, που πολλαπλασιάζεται στο έδαφος των τελευταίων τεχνολογικών αλλαγών (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο). Η πρότασή του αναποδογυρίζει την αιτία με το αποτέλεσμα. Το υψηλό χρέος είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής δεκαετιών που ισχυροποιεί τα μονοπώλια, και δεν είναι, τελικά, η αιτία και γι αυτό ο λαός δεν έχει να κερδίσει κάτι ουσιαστικό και μόνιμο απ’ τα λεγόμενα προγράμματα στήριξης τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ («δεν υπάρχει λεφτόδεντρο»).

Η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αναπόδραστα δεμένη με την επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, του λαού γενικότερα. Απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη, συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, διευκόλυνση των επενδύσεων και της κίνησης του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και το μείγμα διαχείρισης τελικά αφορά περισσότερο τα επιμέρους συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, που μπορεί να χάνει περισσότερο ή λιγότερο.

«Μητέρα των μαχών» το νομοσχέδιο για το 8ωρο

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη «συγκρότηση μιας συμμαχίας ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους και την μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» -ανοίχτηκαν πάλι τα κιτάπια της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας.

Τώρα, με αφορμή το νομοσχέδιο – λαιμητόμο της ΝΔ για τα εργασιακά ήρθε η σειρά των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας.

Η απάντηση μία και μόνη

ΠΑΜΕ: Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας – Στις 6 Μάη απεργούμε και τιμάμε την Πρωτομαγιά μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!

 «6 Μάη! Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά με τις αξίες της τάξης μας! Μαζικά, ταξικά, αγωνιστικά!»,
«Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και σημειώνει:

«Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά, 
6 Μάη – Ημέρα Απεργίας.
Στην Αθήνα – Όλοι στο Σύνταγμα – Στις 10 π.μ.
Τα κέρδη τους  – Οι νεκροί μας.
Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...