Συζήτηση με ναύτη για τις συνθήκες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος

Ορκωμοσία στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος / EUROKINISSI

Το ALT.GR συνομίλησε με ναύτη που βρίσκεται στο στόλο και ολοκλήρωσε πρόσφατα την προπαίδευση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρος. Ο ναύτης, πρόσφατα, απευθύνθηκε στο alt.gr περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετεί τη θητεία του.

Τι σε έκανε να απευθυνθείς στο alt.gr?

– Γνωρίζω ότι είναι πλατφόρμα ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν στρατεύσιμους και σώματα ασφαλείας, αλλά επίσης και βήμα για να ακουστούν δυνατότερα οι προβληματισμοί τους.

Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση στη Βουλή σχετικά με τις οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται μέσα στα στρατόπεδα νέων προπαιδευόμενων ναυτών.

Το ΓΕΕΘΑ, έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας εντός των μονάδων και των στρατοπέδων. Ποια είναι η δική σου εμπειρία;

Έκανα την προπαίδευση μου στο Κ.Ε. Πόρος . Πράγματι υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για την πρόληψη της διασποράς του ιού, ο οποίος -όπως φάνηκε από τα 70 σχεδόν κρούσματα- δεν επαρκούσε. Ραπίντ τεστ την 1η μέρα, σίτιση ανά λόχους, υποχρεωτική μάσκα, απολύμανση χώρων, ιχνηλάτηση. Ωστόσο βρεθήκαμε εκτεθειμένοι στο κίνδυνο, καθώς το ραπίντ τεστ δεν ανιχνεύει με επιτυχία τον ιό τις πρώτες 5 περίπου μέρες. Κάποιες φορές μάλιστα τα μέτρα αυτά αντιμετωπίζονταν με χαλαρότητα, δηλαδή η εντατικότητα της απολύμανσης αυξήθηκε μόνο μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, ενώ υπήρχαν και εκπαιδευτές που απαξίωναν την χρήση μάσκας. Οι υποδομές δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο μέγεθος της ΕΣΣΟ, γιατί η διασπορά του ιού συνεχιζόταν κανονικά μέσα από το συνωστισμό στα μπάνια ή και στους θαλάμους, όπου μπορεί να κοιμόμασταν ως και 18 άτομα! Αυτό μάλιστα οδηγούσε στο να εμφανίζονται περισσότερα κρούσματα μέσα στους ίδιους θαλάμους και ολόκληρος ο θάλαμος έμπαινε σε καραντίνα.

Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα ερώτηση στη Βουλή, με αίτημα την άμεση οικονομική ενίσχυση των φαντάρων εν όψει του Πάσχα. Τι γνώμη έχεις για αυτό;

– Ο μισθός του φαντάρου γνωρίζουν όλοι ότι δεν επαρκεί. Κάποιοι από εμάς αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε από την εργασία μας για να υπηρετήσουμε τη θητεία μας. Επίσης πολλές οικογένειες φαντάρων δοκιμάζονται τόσο από τα χτυπήματα στο εισόδημα από τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και από προβλήματα που προκάλεσε η διαχείριση της πανδημίας, όπως η αναστολή συμβάσεων, έλλειψη στήριξης αυτοαπασχολουμένων κ.α.. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που υπάρχει ένα κόμμα στη Βουλή που κάνει αγώνα για να μην φορτωθεί η νεολαία τα βάρη της νέας οικονομικής κρίσης και να αυξηθεί ο μισθός των φαντάρων. Στο κάτω κάτω, τόσο μεγάλο πλήγμα θα αποτελέσει για τους προϋπολογισμούς τους αυτή η έκτακτη βοήθεια όταν επεξεργάζονται πακέτα με χορό δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης Covid;

– Σε λίγες μέρες μπαίνει η νέα σειρά. Τι θα ήθελες να πεις σ’ ένα νεοσύλλεκτο Ναύτη για τη στρατιωτική του θητεία;

– Να τους ευχηθώ αρχικά καλή θητεία, γεμάτη εμπειρίες. Δυστυχώς επικρατεί η αντίληψη, που κάποιες φορές αναπαράγεται από ορισμένους ανώτερους ότι στη θητεία υπάρχει κλίμα τυφλής υποταγής, “εδώ είναι στρατός, μην αντιμιλάς”. Σίγουρα δεν είναι όλοι έτσι. Όμως, ειδικά τώρα, που η πανδημία συνεχίζει να στοιχίζει δεκάδες ζωές και που η χώρα και ο λαός μας μπλέκει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, οι νέοι πρέπει να αποκτήσουν φωνή κάτω από τη μάσκα και μέσα στα στρατόπεδα! Οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουν στη θητεία, να το συζητήσουν, να βγουν αναφορά, να το αναδείξουν γιατί μόνο έτσι μπορεί να λυθεί. Και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα είναι μόνοι τους. Το παράδειγμα του φαντάρου από το στρατόπεδο Κανδηλάπτη φανερώνει ότι η αλληλεγγύη τόσο από φαντάρους όσο και από μόνιμους, νικά το φόβο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...