Συζήτηση με στρατευμένο

Στρατιώτες βγαίνουν από καναδέζα στον Έβρο
Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR μίλησε με το Λάμπρο Τζίμα στρατιώτη από στρατόπεδο «Κανδηλάπτη» της Αλεξανδρούπολης και του ζήτησε να μας πει για τις πρώτες μέρες της θητείας του, που παρουσιάστηκε; Ποια προβλήματα αντιμετώπισε;

– Μετά τα καθιερωμένα ΣΒΕΝ και την ορκωμοσία το νερό πλέον έχει μπει στο αυλάκι και για εμάς τους νεοσύλλεκτους της Β’ ΕΣΣΟ στο στρατόπεδο Κανδηλάπτη. Δύσκολη περίοδος εν μέσω πανδημίας αφού πολλά πράγματα δεν γίνονται όπως παλιότερα με την πρόφαση της αντιμετώπισης της. Για παράδειγμα από την αρχή μας προϊδέασαν ότι οι άδειες ορκωμοσίας θα παραμείνουν κομμένες όσο τα μέτρα είναι αυστηρά. Παρόλο που τα μέτρα φαίνεται να χαλαρώνουν αυτό μάλλον δεν ισχύει για τους φαντάρους… Ουσιαστικό ζήτημα είναι και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο στρατόπεδό μας έχουν γίνει προσπάθειες για να εμποδιστεί η διασπορά του ιού όπως οι διαφορετικές τουαλέτες και θάλαμοι για τους νεοσύλλεκτους αλλά και οι συχνές παρατηρήσεις για τη σωστή εφαρμογή της μάσκας… Όσες τέτοιες προσπάθειες και να γίνουν όμως γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι χωρίς τακτικές απολυμάνσεις χώρων και μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους φαντάρους ο κορονοϊός εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί. Άλλωστε το αντισηπτικό και οι 10 μάσκες που δόθηκαν στο κέντρο μαζί με λίγα γάντια δεν αρκούν. 

Μίλησε μας για το ρουχισμό που μοιράστηκε τις πρώτες μέρες και αν εκτιμάς ότι θα καλύψει τις ανάγκες σου για όλη τη διάρκεια της θητείας;

– Πάμε τώρα σε πάγια προβλήματα που δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα. Δύο παραλλαγές και ελάχιστος ρουχισμός είναι αυτά που παρέχονται στο κέντρο. Καταρρέει το επιχείρημα ότι ο στρατός δίνει όσα χρειάζεται ο φαντάρος, για τον οποίο υπάρχει συμβουλή στο χαρτί κατάταξης, να φέρει μόνο μια φόρμα και αθλητικά παπούτσια…!

Επί πλέον από την πρώτη εβδομάδα οι μάχες για τα ml χλωρίνης που δικαιούμαστε μπαίνουν σταθερά στο πρόγραμμα για να μπορέσουμε να κάνουμε υποτυπωδώς τις ημερήσιες καθαριότητες. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο ακόμα και η σύγκρουση με όσους λένε ότι καταναλώνουμε περισσότερη από όσο πρέπει αντίληψη που υπάρχει και σε  λίγους ευτυχώς συναδέλφους.

Λάμπρο πες μας αν ο φαντάρος δικαιούται δωρεάν μετακίνηση για την άδειά του από τη μονάδα του στον τόπο καταγωγής;

Όταν ανακοινώνονται τα γκρουπ του Πάσχα ένα ακόμα πρόβλημα ανακύπτει… το κόστος μεταφοράς. Από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα είναι δυσβάσταχτο πόσο μάλλον για περιοχές που δεν υπάρχει άμεση σύνδεση. Η συζήτηση με τους φαντάρους για την ανάγκη δωρεάν μετακίνησης φουντώνει όσο πλησιάζει το Πάσχα δίνοντας μάχη με τη δικαιολογημένη απογοήτευση που τους κάνει να αναρωτιούνται πώς θα βρουν λεφτά για εισιτήρια αν δεν έχουν για χλωρίνες. Μπόλικα λοιπόν τα ζητήματα με το καλημέρα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε τη στρατοπέδευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κανδηλάπτη. Οι επιβλητικές σκηνές τους που καταλαμβάνουν χώρο στο στρατόπεδο μόνο ανατριχίλα προκαλούν αν αναλογιστούμε τους πολεμικούς σκοπούς των ασκήσεων στις οποίες συμμετέχουν. Μαζί με τα προβλήματα όμως υπάρχει και μπόλικη όρεξη να τα διεκδικήσουμε κόντρα στη λογική ότι ο στρατός θέλει τουμπεκί, ύπνο και άλλα τινά! Άλλωστε για τους επόμενους 9 μήνες αυτή θα είναι η ζωή μας και στη ζωή πρέπει πάντα να έχεις το κεφάλι ψηλά!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...