Τα χειρότερα έπονται !

Πυροσβέστης - Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας - 6/10/2020
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας – 6/10/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Του Μιχάλη Μιχαήλ, Ανθυποπυραγού ε.α.

Ακόμη μία αντιπυρική περίοδο πλησιάζει στο τέλος της. Μαζί της όμως τελειώνει και το αφήγημα της κυβέρνησης για τον νέο «επιτυχημένο» σχεδιασμό της στη οργάνωση γενικότερα της πολιτικής προστασίας της χώρας με βασικό δομικό της εργαλείο τον Νόμο 4662/2020.

  Μέσα από τούτες τις σελίδες όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και με την ερώτηση του ΚΚΕ που κατατέθηκε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου,  τεκμηριώνονταν με μία σειρά επιχειρήματα και στοιχεία, το ακριβώς αντίθετο από ότι  κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της τοπικής διοίκησης, διατείνονταν με δηλώσεις τους και επιβεβαίωναν με τις απαντήσεις τους, ότι θα προέκυπτε ως θετικό αποτέλεσμα του νέου μεγαλεπήβολου κυβερνητικού σχεδιασμού και της «κατάλληλης» προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού.

Ο Προμηθέας, ο Αίολος κι ο Κούλης - Σκίτσο του «Αεροπεζοναύτη»
Ο Προμηθέας, ο Αίολος κι ο Κούλης – Σκίτσο του «Αεροπεζοναύτη»

Το αφήγημα της κυβέρνησης, βρήκε θερμή υποστήριξη και από μία μεγάλη μερίδα συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία στην συνέχεια με την γνωστή επικοινωνιακή λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων, κατέγραφαν « έκπληκτα » και « συγκλονισμένα » τις μεγάλες καταστροφές. Φυσικά όπως πάντα έδιναν τις βολικές ερμηνείες περί κλιματικής αλλαγής και έντονων καιρικών φαινομένων, διανθισμένες και με λίγο από την ατομική ευθύνη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και των θυμάτων από τις πλημμύρες για την «αυθαίρετη» και «αντιπεριβαντολογική  τους στάση!

  Και όπως πάντα, δεν άκουσαν και δεν είδαν τίποτε για την νομιμοποίηση των «οικιστών πυκνώσεων» μέσα στα δασικά οικοσυστήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την πυρκαγιά στο ΜΑΤΙ που έρχεται να την ολοκλήρωση η Νέα Δημοκρατία. Τον αντιπεριβαντολογικό νόμο 4685/2020 της σημερινής κυβέρνησης που δεν αφήνει σπιθαμή, εδάφους, αέρα, θάλασσας και κάθε σταγόνα υδάτινου πόρου που να μην τα δίνει για « αναπτυξιακή » αξιοποίηση στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Δασική Πυρκαγιά
Φώτο Αρχείου / Δασική Πυρκαγιά / Πηγή: TWITTER – Fireservices

  Να σαν αυτή την ανάπτυξη π.χ. που φέρνουν και οι ανεμογεννήτριες, που από απλή «σύμπτωση» βέβαια στους τόπους που τοποθετούνται ή υπάρχει σχεδιασμός για την τοποθέτηση τους, έχει προηγηθεί εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Αλλά καθόλου τυχαία όμως, μετά την τοποθέτηση τους ακολουθούν οι καταστροφικές πλημμύρες συνέπεια της περιβαλλοντολογικής αποψίλωσης και διάβρωσης του εδάφους που προκαλούν. Κάτι ξέρουν για τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων αναπτυξιακών πολιτικών οι κάτοικοι της Σάμης στην Κεφαλλονιά και της Νότιας Εύβοιας, όπου αυτές τις μέρες δίνουν με πείσμα την μάχη ενάντια στην τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών, έχοντας πνιγεί αλλεπάλληλες φορές όπως και πολύ πρόσφατα στην κυριολεξία μέσα στα λασπόνερα της  «ανάπτυξης» που προκαλούν.                 

  Δυστυχώς όμως το «επιτυχημένο» αφήγημα της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλιστικού κινήματος στο Πυροσβεστικό Σώμα, βρήκε σχεδόν καθολική υποστήριξη χωρίς να υπάρχει κανένα ουσιαστικό εχέγγυο για αυτό και σε κόντρα όλων των αρνητικών δεδομένων που αποτυπώνονταν μέσα από: Την παντελή έλλειψη πρόληψης στα δασικά οικοσυστήματα. Την υποχρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών του Π.Σ. Την επικίνδυνη και αναποτελεσματική διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων. Την διεύρυνση της εποχικότητας και του εθελοντισμού σε αντιστάθμισμα των απαραίτητων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Την μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της πυροπροστασίας σε επιχειρησιακό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Την διευρυμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας και δασοπροστασίας σε δήμους, περιφέρειες, Μ.Κ.Ο. και ιδιώτες. Και τέλος, από την κυριολεκτική ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστών, με την οριστική κατάργηση του αμετάθετου και του σταθερού χρόνου εργασίας. Για να μεταφερθεί ανέξοδα όλο το βάρος του νέου ανεδαφικού, επικίνδυνου και αναποτελεσματικού σχεδιασμού όπως αποδείχτηκε στην πράξη, για ακόμη μία φορά στις πλάτες των ίδιων των πυροσβεστών, χωρίς τα ανάλογα προληπτικά μέτρα προστασίας, που είχαν ως συνέπεια δύο επιπλέον θανάτους πυροσβεστών εν ώρα υπηρεσίας.      

Πυροσβέστες σε πυρκαγιά σε δάσος

  Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι αγωνιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, οι οποίες έδωσαν και αυτή την φορά μόνες τους την μάχη, με ένστολες κινητοποιήσεις στο αρμόδιο υπουργείο και στην βουλή για να μην περάσει ο Νόμος 4662/2020. Αυτό ακριβώς που έκαναν με συνέπεια και υπευθυνότητα εδώ και μία 20ετία, στην προσπάθεια τους να προειδοποιήσουν έγκαιρα τις κυβερνήσεις και τον ελληνικό λαό, για τους κινδύνους που εγκυμονούσε όλο το πλαίσιο των αντιδασικών – αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν διαχρονικά στον τομέα της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας.         

Το ποίος επιβεβαιώθηκε το έδειξαν τα  ίδια τα τραγικά αποτελέσματα και αυτής της αντιπυρικής περιόδου, έτσι όπως αποτυπώθηκαν μέσα από τις μεγάλες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές και τις φονικές πλημμύρες με τους 12 νεκρούς.

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 Μεταφορά Τραυματία - Πυροσβέστες
Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Και αυτές οι καταστροφές  αποτελούν την φυσική συνέχεια της αποψίλωσης των δασικών οικοσυστημάτων, συνέπεια της απουσίας αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικών έργων που δεν αποτελούν προτεραιότητες και ούτε συγκαταλέγονται στα επιλέξιμα έργα της «προστάτιδας» των  λαών σύμφωνα με την άποψη των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, την Ε.Ε.      

Οι μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και φέτος, στην πολύπαθη Πελοπόννησο όπως στην Κόρινθο, την Ηλεία, την Λακωνία με 80.000 περίπου καμένες αγροτοδασικές εκτάσεις, με δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια και αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές. Καθώς και οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις «συνήθεις ύποπτες» περιοχές οικιστικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος όπως στα Ιόνια νησιά , την Εύβοια , την Αττική και σε μία σειρά άλλες περιοχές της χώρας, επιβεβαιώνουν αυτό που επανειλημμένα διατείνεται το ΚΚΕ.

  Ότι όσο η χρήση της γης και το φυσικό περιβάλλον, θα αποτελεί πεδίο κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι λαϊκή περιουσία για να αξιοποιηθεί μέσα από έναν κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών του λαού, τόσο ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τις συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης ακόμη και με την ίδια του την ζωή.          

Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 - Ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Εύβοια 9/8/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Μιχάλης Μιχαήλ,
Ανθυποπυραγός ε.α.

Δείτε ακόμα...