Τα Γεράκια της ΕΕ μιλάνε για αυτόνομη δράση όπου απαιτείται

Υπουργοί Άμυνας
Πηγή: Eurokinissi

Στο Ζάγκρεμπ μαζευτήκαν οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ για να συζητήσουν για την κοινή στρατηγική άμυνας κι ασφάλειας της Ένωσης. Μ’ άλλα λόγια σχεδιάζουν τα “γεράκια” της ΕΕ αυτόνομη δράση όπου απαιτείται. Σε πρώτο πλάνο πάντα λέξεις όπως αλληλεγγύη, συνεργασία, φιλοδοξία, αυτονομία, άμυνα κι ασφάλεια. Ωστόσο πίσω από τις αναμνηστικές φωτογραφίες κρύβεται ο σκληρός ανταγωνισμός και τα βρώμικα παζάρια. Βέβαια μπορούν και να ενώνονται, προσωρινά πάντα, όποτε μυρίζονται πετρέλαια, αγορές και δρόμους μεταφοράς. Τα βλέμματα της Συνόδου ήταν στραμμένα σε Λιβύη και υποσαχάρια Αφρική (Σαχέλ). Από κοντά και ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 4 και 5 Μαρτίου 2020, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Επιβράβευση για την κλιμάκωση της καταστολής

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας προσπάθησε να εξασφαλίσει καταρχήν την επιβράβευση για την κλιμάκωση της καταστολής. Σε δεύτερο βαθμό την έμπρακτη υποστήριξη στην παραπέρα κλιμάκωση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η ελληνική κυβέρνηση αυτόν ακριβώς το ρόλο έχει αναλάβει από την ΕΕ. Να καταστέλλει όποιον ξεριζώνει η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ από την πατρίδα του. Να φυλακίζει όποιον προσπαθεί να γλιτώσει την οικογένειά του από τους πυραύλους του ΝΑΤΟ. Πάντως σε καμιά περίπτωση να μην του δίνει τ απαραίτητα χαρτιά για να πάει εκεί που επιθυμεί. Σιγά-σιγά παίρνει μορφή ο “μεντεσές του ΝΑΤΟ” (Τ. Πάιατ επί ΣΥΡΙΖΑ). Γι ‘ αυτό παίρνει συγχαρητήρια ο Υπουργός.

Πιο συγκεκριμένα οι συναντήσεις

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για τις μεταναστευτικές πιέσεις ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτεμπεργκ και τον Αναπληρωτή Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιο για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν – Πιερ Λακρουά.

Παρουσίασε τα μέτρα καταστολής που ελήφθησαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Επισήμανε την υποχρέωση της ΕΕ να επιδείξει έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη. Να αναλάβει την ευθύνη της απέναντι σε ένα πρόβλημα διεθνές. Ένα πρόβλημα που ελλοχεύει και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κρίση εντός των συνόρων της. Αυτά σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τις πιέσεις από μεταναστευτικές ροές στα ανατολικά σύνορα της χώρας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Γιοσέπ Μπορέλ.

“…η Ελλάδα, υπερασπίζεται στο έπακρο την εθνική της κυριαρχία, τα σύνορα της που είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό και δύσκολο έργο των ελληνικών αρχών, δηλαδή Στρατού, Αστυνομίας και Λιμενικού στη θάλασσα, απέναντι σε αυτή την ασύμμετρη απειλή.

Ν. Παναγιωτόπουλος

Στο ίδιο περιεχόμενο εστίασε και στις υπόλοιπες διμερείς συναντήσεις που είχε ο Υπουργός με ομολόγους του από Αυστρία και Γερμανία. Συμμετείχε και σε τετραμερή συνάντηση με του Υπουργούς Αμύνης Κύπρου Γαλλίας, Ιταλίας.

Προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας, τόνισε τη σημασία διατήρησης σταθερότητας στην περιοχή του Σαχέλ. Έχει ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για την ΕΕ. Δόθηκε η ευκαιρία και στον Παναγιωτόπουλο να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στη νέα Επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο. Πρόκειται για την επιχείρηση Irene με κύρια αποστολή τον “χωροφύλακα” στην Κεντρική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη σκυτάλη στο χέρι από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την εμπλοκή. Εκφράζοντας τον διακαή πόθο της αστικής τάξης για μερίδιο από τη λεία, ρίχνει τη χώρα στο κέντρο των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών. Η συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές αποστολές της ΕΕ καθιστά τον ελληνικό λαό στόχο. Είναι φανερό ότι τα γεράκια της ΕΕ μπορούν από την μία να σχεδιάζουν “αυτόνομες δράσεις”. Δηλαδή πολεμικές επιχειρήσεις. Ενώ από την άλλη να αποφασίζουν καταστολή και φυλακές για όσους ξεριζώνουν και καταδικάζουν στη προσφυγιά.

Για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης οι διατυπώσεις του Υπουργού ήταν πολύ προσεχτικές. “Μας προκαλούν ανησυχία” δήλωσε μεταξύ άλλων. Πάνε οι καταδίκες και οι καταγγελίες που ακούγονται στις εγχώριες συνεντεύξεις.

Αναλυτικά οι δύο σύνοδοι εργασίας των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ:

Η πρώτη σύνοδος Εργασίας αφορούσε τις αμυντικές προτεραιότητες. Η θέση της Ελλάδας ήταν η σύνταξη κοινής εκτίμησης απειλών, όπου θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι ανησυχίες όλων των κρατών.

Η δεύτερη σύνοδος εργασίας αφορούσε τη στρατηγική της ΕΕ. Η θέση που εξέφρασε ο Υπουργός ήταν ότι πρέπει να αναπτυχθεί κοινή στρατηγική κουλτούρα… για να αναλάβει (η ΕΕ) αυτόνομη δράση, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν.

Δείτε ακόμα...