Τα λιμάνια και οι υποδομές πρέπει να είναι του λαού, όχι των ΝΑΤΟικών και των επιχειρηματιών

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

«Τα λιμάνια καθώς και οι υποδομές σε όλη τη χώρα έγιναν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και δεν θα τα παραδώσουμε ούτε στους ΝΑΤΟικούς για να μεταφέρουν τις πολεμικές ορδές τους στην Ανατολική Ευρώπη, ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα» επισημαίνει η Τομεακή Επιτροπή Θεσπρωτίας του ΚΚΕ.  

«Η πρόσφατη ματαίωση της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης από την κυβέρνηση δεν αποτελεί κάποια φιλολαϊκή πολιτική, δεν εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Αντίθετα εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς κυβέρνησης και ΝΑΤΟ που βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ευρωΝΑΤΟϊκους σχεδιασμούς, όπως δηλώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σχεδιασμοί που εξελίσσουν σταδιακά την Αλεξανδρούπολη σε “Σούδα του Βορρά”. Ήδη από στρατιωτικές πηγές έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος κόμβος του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για διεκπεραίωση πολεμικού του υλικού προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία τώρα που γίνεται ο πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ως εμπνευστής της κατάπτυστης ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, που προετοίμασε και τελικά υπέγραψε η ΝΔ, με την πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του τοπικού του βουλευτή κ. Κάτση, ουσιαστικά χειροκρότησε αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης» και υπενθυμίζει πως «η πώληση όμως του  λιμανιού είχε προετοιμαστεί και από την  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ  γιατί η φιλοσοφία  τους (υποπαραχώρηση όπως το 80% των λιμανιών στην ΕΕ)  είναι ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική παραχώρησης επιχειρήσεων και  υποδομών  σε  επιχειρηματικούς  ομίλους. Στον τρόπο διαφέρει από την ΝΔ». Τονίζει επίσης πως πρόκειται για «υποκρισία  και  προσπάθεια  να  διαφοροποιηθεί  από  τη  ΝΔ, ενώ  επί  της  ουσίας  έχουν  κοινή  στρατηγική, προκειμένου  να  παίξει  για  μια  ακόμα  φορά  το  παιχνίδι  της  εναλλαγής  στην  εξουσία  προς  διαφύλαξη  και διασφάλιση  των  συμφερόντων  των  επιχειρηματικών  ομίλων  και  των  ιμπεριαλιστικών  οργανισμών  ΝΑΤΟ,  ΗΠΑ,  ΕΕ». 

Επιπλέον σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός της Θεσπρωτίας και γενικότερα της Ηπείρου γνωρίζει πολύ καλά ότι ανεξαρτήτως της μορφής ιδιοκτησίας του λιμανιού (στο κράτος ή σε ιδιώτη) η λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει ωφελημένους μόνο τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλωστε «η πείρα τόσων χρόνων από τη λειτουργία του λιμανιού με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια υπό την ΟΛΗΓ ΑΕ αυτό επιβεβαιώνει. Ουσιαστικά τα λιμάνια της χώρας ανεξαρτήτως μορφής ιδιοκτησίας έχουν γίνει ξέφραγα αμπέλια που αλωνίζουν τα επιχειρηματικά και ΝΑΤΟικά συμφέροντα. Τα λιμάνια όμως καθώς και οι υποδομές σε όλη τη χώρα έγιναν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και δεν θα τα παραδώσουμε ούτε στους ΝΑΤΟικούς για να μεταφέρουν τις πολεμικές ορδές τους στην Ανατολική Ευρώπη, ούτε στα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Άρα, το πραγματικό δίλημμα δεν είναι “με τους επιχειρηματικούς ομίλους ή με το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων”, που έντεχνα θέλει να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εναντίωση στους αστικούς σχεδιασμούς από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών, των δυνατοτήτων της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού. Για λιμάνια και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία του λαού».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «αν κάτι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω, είναι ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις φτηνές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έχουν ανάψει τις τελευταίες ημέρες και θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές. Αντί να ψάχνουν τις επουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, μπορούν να κάνουν οι ίδιοι τη διαφορά, με το να πάρουν μια θέση στους αγώνες, στο κίνημα, δίπλα στο ΚΚΕ. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού, και στις εκλογές, για να βάλουμε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουμε ανάσες με νέες κατακτήσεις. Να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος για να ζήσει ο λαός και η νεολαία όπως τους αξίζει».

Δείτε ακόμα...