Τάγματα ασφαλείας μέρος 4ο

τάγματα ασφαλείας

Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση του 4ου Μέρους της σειράς άρθρων, σχετικά με τα  “Τάγματα Ασφαλείας” με επιμέλεια του  Μ.Κ.

Συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε στην προηγούμενη ανάρτησή μας θα αναφερθούμε σε κάποια από τα εθελοντικά τάγματα χωροφυλακής που δημιουργήθηκαν και σε άλλες εκτός της Πελοποννήσου περιοχές.

Στην Εύβοια στις αρχές του Ιανουαρίου του 1944 τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Ράλλη ως νομάρχης ο στρατηγός Δημήτριος Λιάκος. Μαζί του στην Χαλκίδα πήρε 200 ταγματασφαλίτες από τα ευζωνικά τάγματα της Αθήνας. Ξεκίνησε την άμεση στρατολόγηση για την στελέχωση του τάγματος χωροφυλακής Εύβοιας. Επειδή αντιμετώπιζε σημαντικές δυσκολίες στην εύρεση εθελοντών στρατολόγησε με την βία ντόπιους χωρικούς αλλά και πρώην στρατιωτικούς.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Λιάκου ήταν η σύλληψη 150 ανδρών της περιοχής που θεωρούνταν αντιστασιακοί και κομμουνιστές και η αποστολή τους στην Αθήνα για να κρατηθούν ως όμηροι, σε περίπτωση που μελλοντικών απωλειών του εθελοντικού τάγματος χωροφυλακής Εύβοιας.

Ο Λιάκος σκοτώθηκε σε μάχη με τον ΕΛΑΣ την 1η Απριλίου του 1944. Τον διαδέχθηκε ο συνταγματάρχης Χαράλαμπος Παπαθανασόπουλος στη θέση του νομάρχη Εύβοιας, ενώ την διοίκηση του τάγματος την ανέλαβε ο συνταγματάρχης Γερακίνης. Ο Παπαθανασόπουλος ήταν αρχηγός του ΕΔΕΣ Αθήνας τον οποίο μετά την ανάληψη της θέσης του νομάρχη Εύβοιας τον αποκήρυξε ο Ζέρβας ως προδότη. Λίγο καιρό αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του εκτελέστηκε από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

Το τάγμα ασφαλείας της Εύβοιας εγκατέστησε φρουρές ταγματασφαλιτών στην Χαλκίδα (εκεί ήταν και η διοίκηση), στα Ψαχνά, στα Βασιλικά, στην Ερέτρια, στο Αλιβέρι , στο Μαντούδι και αλλού.

Έχοντας υποστεί το τάγμα της Εύβοιας συντριπτικά χτυπήματα από τον ΕΛΑΣ τον Ιούνιο του 1944 έφτασαν προς ενίσχυση στην Χαλκίδα 3000 Γερμανοί στρατιώτες με βαρύ οπλισμό. Γερμανοί και ταγματασφαλίτες προχώρησαν σε επιδρομές σε όλη την νότια Εύβοια διαπράττοντας απίστευτης αγριότητας και βαρβαρότητας εγκλήματα κυρίως σε βάρος άμαχου πληθυσμού.

Στην Θεσσαλία η οποία ήταν κυρίως αντάρτικη περιοχή φαίνεται ότι τα τάγματα ασφαλείας συνάντησαν πολύ μεγάλες δυσκολίες με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αρκετές στρατολογήσεις κυρίως αξιωματικών του στρατού με το ζόρι. Στις 16 Ιουνίου του 1944 αναφέρεται και η μεγαλύτερη αυτομόληση στρατιωτών δυνάμεων των ταγμάτων προς τον ΕΛΑΣ.

Παρ ‘ όλα αυτά δημιουργήθηκαν συνεπικουρούμενα από την δοσιλογική οργάνωση ΕΑΣΑΔ που αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση το τάγμα της Καρδίτσας με διοικητή τον Άχνη Κυριαζή, το τάγμα Λάρισας και το τάγμα Βόλου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη αρχικά έδρασαν ένοπλες αντικομουνιστικές ομάδες (ΠΑΟ, ΥΒΕΚΑ κ.α.) οι οποίες όμως δεν μπορούσαν να σταθούν πουθενά από το ανελέητο και ολοένα αυξανόμενο κυνηγητό του ΕΛΑΣ με σκοπό την τιμωρία των ενόχων για τα εγκλήματα τα οποία είχαν διαπράξει τα μέλη αυτών των ομάδων εναντίων Ελλήνων πατριωτών. Για να γλιτώσουν κατέφυγαν στους Γερμανούς κατακτητές οι οποίοι τους εξόπλισαν ιδρύοντας τον Εθνικό Ελληνικό Στρατό ΕΕΣ όπως τον ονόμαζαν.

Οι Γερμανοί τους χρησιμοποίησαν σαν βοηθητικές δυνάμεις οι οποίες συνέδραμαν τις δικές τους αναλαμβάνοντας την φρούρηση στρατηγικών σημείων (γέφυρες, περάσματα κλπ) αλλά δεν ήταν και λίγες οι φορές που αυτές οι δυνάμεις έλαβαν μέρος σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε διάφορα χωριά της Μακεδονίας.

Οι πιο γνωστοί αρχηγοί αυτών των ταγμάτων ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος γνωστός και ως Κισά Μπατζάκ στον οποίο έχουμε αναφερθεί και σε προηγούμενη ανάρτηση και ο οποίος έδρασε με το τάγμα του στην Πιερία και ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος γνωστός και ως Μιχάλαγας που έδρασε στην Κοζάνη. Στην Μακεδονία έδρασε και ο Πούλος με την ομάδα του  όπως έχουμε δει σε προηγούμενη ανάρτηση ο οποίος όμως δεν άνηκε στον ΕΕΣ. Στα βουνά της Ανατολικής Μακεδονίας και στην Θράκη από το τέλος του 1942 εμφανίστηκαν ένοπλες ομάδες υπό την ηγεσία του Αντώνη Φουστερίδη γνωστού και ως Τσαούς Αντόν. Τα μέλη των ομάδων αυτών διακατέχονταν από αντικομουνισμό και ουσιαστικά δρούσαν υπό την καθοδήγηση της Εγγλέζικης στρατιωτικής αποστολής του ταγματάρχη Μίλερ η οποία είχε την έδρα της στο Χαϊντού Ξάνθης.

Ο Κισα-μπατζακ τα πίνει με τους γερμανούς και αυστριακούς φίλους του στη Βιέννη

Ανάλογες προσπάθειες για συγκρότηση τέτοιων ταγμάτων έγιναν και στην Κρήτη χωρίς όμως να έχουν τα επιθυμητά από τους Γερμανούς αποτελέσματα. Να σημειωθεί εδώ ότι λόγω της στάσης των Κρητικών στη μάχη για την κατάληψη του νησιού ο Χίτλερ ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις επιλογές του.

Διόρισε ως στρατιωτικό διοικητή τον στρατηγό Μύλλερ ο οποίος ευθύνεται για τον μεγάλο αριθμό ολοκαυτωμάτων που έλαβαν χώρα στο νησί της Κρήτης Βιάνος, Κάνδανος, Ανώγεια, Κοντομαρί, Φλώρια  και άλλα είναι μόνο μερικά από τα εγκλήματα των ναζί κατακτητών.

Στην Κρήτη όμως έδρασε ο Φρίτς Σούμπερτ (SCHUEBERT) ένας ναζί αξιωματικός που κέρδισε δίκαια τον τίτλο του ανθρωπόμορφου τέρατος. Ο συγκεκριμένος αξιωματικός έφτασε στην Κρήτη το 1941 και έμεινε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο του 1944 όταν και εγκατέλειψαν οι Γερμανοί την Κρήτη. Ο συγκεκριμένος κατέληξε στην Μακεδονία όπου συνέχισε την εγκληματική του δράση με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη.

Ο Σούμπερτ στην Κρήτη είναι υπεύθυνος για την δημιουργία δύο δοσιλογικών οργανώσεων. Τους λεγόμενους Σουμπερίτες και του λεγόμενου «Σώματος Κυνηγών». Για την συνολική του δράση θα αναφερθούμε σε μία μελλοντική ξεχωριστή ανάρτηση.

Ο Φριτς Σούμπερτ, από δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” (29-7-1947)

Τα τάγματα ασφαλείας και γενικότερα όλες αυτές οι ομάδες που παρουσιάσαμε βρίσκονταν σε συνεχή  και στενή συνεργασία με τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Άλλωστε Ο όρκος των ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν ξεκάθαρος σχετικά με αυτό.

«”Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων.»

Οι Γερμανοί τους χρησιμοποιούσαν κυρίως για να φυλάνε αιχμάλωτους πατριώτες που είχαν επιδοθεί σε αντιστασιακές ενέργειες αλλά και ως υποστηρικτικές δυνάμεις σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις τους.

Πολλές όμως είναι και οι περιπτώσεις που τα τάγματα ασφαλείας έδρασαν λαμβάνοντας πρωτοβουλίες ως βασική ομάδα μάχης σε εκκαθαριστικές κυρίως επιχειρήσεις  εναντίον  άμαχου πληθυσμού.  Χαρακτηριστικό αυτής της εξαιρετικής συνεργασίας είναι οι αναφορές των Γερμανών στα τάγματα ασφαλείας που βρίσκουμε σε διάφορα έγγραφα που σώθηκαν αλλά και σε δημοσιεύματα του φιλογερμανικού τύπου εκείνης της εποχής.

Ανακοίνωση των γερμανικών αρχών για την εκτέλεση των 200 της Καισαριανής όπου αναφέρει την εκτέλεση «ιδίᾳ πρωτοβουλείᾳ» άλλων 100 κομμουνιστών από τα Τάγματα Ασφαλείας (Απρίλιος ’44).

Κατά την αποχώρηση τους τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα αρχικά από την Πελοπόννησο και εν συνεχεία από όλο τον Ελλαδικό χώρο εφοδίαζαν τα τάγματα ασφαλείας με οπλισμό και πυρομαχικά ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη υποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων αφού θα κρατούσαν απασχολημένες και θα καθυστερούσαν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Αυτό στο οποίο πόνταραν και δικαιώθηκαν οι Γερμανοί ήταν το αντικομουνιστικό μένος από το οποίο διακατέχονταν οι ταγματασφαλίτες.

Είναι χαρακτηριστική η διαταγή που εξέδωσε ο αρχηγός των ταγμάτων ασφαλείας Πλυτζανόπουλος προς τους άντρες του να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην όσο το δυνατόν ευκολότερη αποχώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τα τάγματα ασφαλείας είχαν ήδη χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση του Καϊρου ως «προδοτικά» από τον Ιανουάριο του 1944. Βέβαια βλέποντας στην συνέχεια μετά την αποχώρηση των Γερμανών τον Οκτώβριο του 44 πως χρησιμοποίησαν οι ίδιοι αυτούς τους προδότες σε μία προσπάθεια να πολεμήσουν τον λαό, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και να διατηρήσουν την εξουσία τους καταλαβαίνει πολλά πράγματα.

Όργανα του εχθρού και προδότες είχαν χαρακτηρίσει όσους έπαιρναν μέρος στα τάγματα ασφαλείας με κοινή τους ανακοίνωση το ΕΛΑΣ, ο ΕΔΕΣ και η ΕΚΚΑ.

Επιμέλεια Μ.Κ.
Συνεχίζεται….

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...