Τάγματα ασφαλείας μέρος 5ο

Τάγματα Ασφαλείας - Γερμανοτσολιάδες
Τάγματα Ασφαλείας – Γερμανοτσολιάδες

Το ALT.GR δημοσιεύει το 5ο Μέρος της σειράς άρθρων, σχετικά με τα  “Τάγματα Ασφαλείας” με επιμέλεια του  Μ.Κ.

Έχοντας στις προηγούμενες αναρτήσεις μας αναφερθεί στα περισσότερα τάγματα ασφαλείας και δωσιλογικές ομάδες που έδρασαν σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο ήρθε η στιγμή να τα παρουσιάσουμε μέσα από τις ενέργειες τους. Μέσα από αυτές θα φανεί ξεκάθαρα ο λόγος για τον οποίο τόσο η αστική τάξη όσο και οι Γερμανοί επιδίωξαν την συγκρότησή τους, τα χρηματοδότησαν και τα εξόπλισαν.

Διαταγή ίδρυσης του τάγματος Λεωνίδας στην Σπάρτη «…κατά τον σκοπόν και διαταγήν της κάμνει μόνον επιχειρήσεις προς καταπολέμησιν του κομμουνισμού»

Σχεδόν όλη η δράση των ταγμάτων ασφαλείας τροφοδοτείται από το μίσος τους για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ.  Στο στόχαστρό τους θα μπει και κάθε πολίτης που αγωνίζεται ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις. Οι άνδρες που τα στελεχώνουν εκτός από ότι διακατέχονται από αντικομουνισμό, οι περισσότεροι από αυτούς είναι κατάδικοι, ποινικοί και απατεώνες έχοντας διαπράξει ένα σωρό εγκλήματα και παράνομες ενέργειες. Δεν θα διστάσουν έτσι πολύ συχνά να προβούν στις πλέον ειδεχθείς και αποτρόπαιες πράξεις,  διαπράττοντας έτσι φρικτά εγκλήματα.

Κύριοι χώροι δράσης τους είναι η Αθήνα και οι συνοικίες της αλλά και οι μεγάλες πόλεις στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ξεκινώντας από εκεί προβαίνουν συχνά πυκνά σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στα γύρω χωριά.

Η πρώτη ενέργεια των ευζωνικών ταγμάτων ασφαλείας της Αθήνας που καταγράφεται χωρίς να υπάρχει συνδρομή γερμανικών δυνάμεων είναι ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά την διάρκεια της κατοχής. Πρόκειται για την σφαγή των αναπήρων του ΕλληνοΑλβανικού πολέμου στα νοσοκομεία της Αθήνας που έγινε στις  29 Νοέμβρη του 1943.

«Οι ανάπηροι της Αλβανίας που ο συνολικός αριθμός τους έφτανε σε 15.000 βρίσκονταν για κάθε λογής αρρώστιες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με βαριά τραύματα, με κομμένα πόδια και χέρια, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που είχαν απομονωθεί από τα σπίτια τους.

Το σχέδιο των ναζί με τους συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες και γερμανοτσολιάδες είχε ορίσει σαν χρόνο εκτέλεσης του σχεδίου τους την νύχτα της 29ης προς την 30ή Νοέμβρη 1943. Ο εγκέφαλος που σχεδίασε την έφοδο στα νοσοκομεία και το άγριο χτύπημα των αναπήρων ήταν ο πασίγνωστος και σαν «μαύρος» άνθρωπος Στ. Γονατάς, φυσικά μαζί με τον Ράλλη το δοσίλογο πρωθυπουργό.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γονατά στις επιτροπές αναπήρων που τον είχαν επισκεφτεί και του ζητούσαν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. «Θα σας εξοντώσουμε όλους, γιατί είσαστε ΕΑΜίτες». Κι ο Ράλλης, κι αυτός κυνικός, τους αποκαλούσε κηφήνες και αναρχικούς. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι ανάπηροι συμμετείχαν στις μεγάλες διαδηλώσεις του Μαρτίου του 1943 μαζί με άλλους Έλληνες εργαζόμενους και φοιτητές κατά της γενικής επιστράτευσης, με τίμημα 46 νεκρούς διαδηλωτές.

Οι ανάπηροι πολέμου είχαν πάρει μέρος στις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου μαζί με φοιτητές και εργαζόμενους, καθώς επίσης και στις διαδηλώσεις κατά της τριπλής στρατιωτικής κατοχής, του λιμού αλλά και στην γενική απεργία και τις διαδηλώσεις της 22ας Ιουλίου του 1943 κατά της επέκτασης της Βουλγαρικής κατοχής. Όλα αυτά τους είχαν στοχοποιήσει.

Μόλις νύχτωσε, ταγματασφαλίτες, δυνάμεις της Ασφάλειας αλλά και δυνάμεις των Ες-Ες κύκλωσαν τα νοσοκομεία, που σ’ αυτά νοσηλεύονταν οι ανάπηροι. Με το ξημέρωμα άρχισαν να χτυπάνε αρχικά με αυτόματα και πολυβόλα και ακολούθησε η έφοδος στα κτίρια. Δύσκολα μπορούν να περιγραφούν τα όσα αποτρόπαια έγιναν σε βάρος των αναπήρων, αλλά και του υγειονομικού προσωπικού. Οι θάλαμοι των νοσοκομείων μετατράπηκαν σε «σφαγεία».

Ενώ οι ανάπηροι, με ανοιχτές πληγές, κομμένα πόδια και χέρια, χωρίς τα καροτσάκια τους, φορτώνονται στα καμιόνια για να τους μεταφέρουν στις φυλακές Χαϊδαρίου και Χατζηκώστα (οι φυλακές στην οδό Πειραιώς), οι γερμανοτσολιάδες αρχίζουν την αρπαγή των προσωπικών και άλλων αντικειμένων που είχαν στο θάλαμό τους οι ανάπηροι.

Η αιματηρή επιχείρηση για την εξόντωση των αναπήρων είναι η πρώτη στην οποία έχουν τόσο ενεργή συμμετοχή οι δυνάμεις των ταγμάτων ασφαλείας που μόλις ξεκινούσαν την «καριέρα» και που βρήκαν την ευκαιρία χτυπώντας τους αναπήρους να δείξουν στα αφεντικά τους, τους Γερμανούς, πως μπορούν να αναλάβουν με επιτυχία οποιαδήποτε δράση. Συνολικά έγιναν 283 εκτελέσεις.

Χαρακτικό του Τάσσου όπου απεικονίζεται η σφαγή των αναπήρων από τους ταγματασφαλίτες.

Μία σχεδόν καθημερινή ενασχόλησή τους ήταν οι έλεγχοι σε σπίτια και συνοικίες για την σύλληψη κομουνιστών και αντιστασιακών μελών του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Λεηλασίες, εκφοβισμοί, βιασμοί, βασανισμοί, εμπρησμοί σπιτιών, συλλήψεις, συμμετοχή σε ανακρίσεις ήταν μόνο μερικές από τις καθημερινές ασχολίες των ανδρών των ταγμάτων ασφαλείας. Υπάρχουν εκατοντάδες αναφορές για αρπαγή περιουσίας από άνδρες των ταγμάτων ασφαλείας μετά από σύλληψη ή εκβιασμό κάποιων που πολλές φορές δεν είχαν και σχέση με αντιστασιακές δραστηριότητες. Ήταν απλά άτυχοι γιατί είχαν ένα περιουσιακό στοιχείο που γυάλισε σε κάποιον γερμανό αξιωματικό ή κάποιον ταγματασφαλίτη.

Όσους συλλάμβαναν οι ταγματασφαλίτες τους παρέδιδαν στους Γερμανούς για ανακρίσεις στην Γκεστάπο στο κτίριο της Μέρλιν και στα κρατητήρια της Κομαντατούρ στην Κοραή. Η συνηθέστερη κατάληξή τους ήταν το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου και από εκεί έπαιρναν το δρόμο για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης από όπου οι περισσότεροι δεν επέστρεψαν ή για εκτέλεση στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Όσους δεν κρατούσαν οι Γερμανοί οι ταγματασφαλίτες τους οδηγούσαν στο πρώην ορφανοτροφείο Χατζηκώστα που οι ίδιοι το είχαν μετατρέψει σε φυλακές.

Ενεργή είναι και η συμμετοχή των ταγμάτων ασφαλείας στα μπλόκα που διενεργούσαν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις. Έτσι τους βρίσκουμε να λαμβάνουν μέρος τόσο στη μάχη (4-8 Μαρτίου του 1944) όσο και στο μπλόκο της Κοκκινιάς αργότερα (17 Αυγούστου 1944), στο μπλόκο της Καισαριανής (18 Αυγούστου 1944), στις συχνές επιδρομές παρέα με τους άνδρες των ΕΣ/ΕΣ στην Καισαριανή στον Βύρωνα, στον Υμηττό (στην περίφημη μάχη του κάστρου του Υμηττού) και αλλού.

Συχνά πυκνά αναλάμβαναν και την φύλαξη όσων μελών του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ αλλά και άλλων αντιστασιακών οργανώσεων κρεμούσαν οι Γερμανοί σε δημόσια θέαση για τον εκφοβισμό των πολιτών.

Ταγματασφαλίτης που φυλάει το σώμα κρεμασμένου Έλληνα πατριώτη

Στις επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιαστούν κάποιες από τις ενέργειες των ταγματασφαλιτών ανά γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας.

Επιμέλεια Μ.Κ.

Συνεχίζεται….

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...