Ταϊπέι: Κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη μέση γραμμή στα Στενά της Ταϊβάν

Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας
Φώτο Αρχείου / Βομβαρδιστικά πολλαπλών ρόλων J-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας / Πηγή: PLA Air Force

Δεκατρία αεροσκάφη της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν το Σάββατο πάνω από τη μέση γραμμή στα Στενά της Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, καθώς η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της κοντά στο νησί, το οποίο και διεκδικεί.

Νωρίτερα, μέσα στην βδομάδα, ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, εκτίμησε ότι «μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, η Κίνα μπορεί να προσπαθήσει να κάνει ρουτίνα τη στρατιωτική παρουσία της σε μια προσπάθεια να καταστρέψει το status quo στα Στενά της Ταϊβάν», που έχουν στρατηγική σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ το Πεκίνο αμφισβητεί όλο και πιο ανοιχτά πως αποτελούν διεθνή ύδατα.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο στέλνει «μηνύματα» στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους των ΗΠΑ με σταθερή στρατιωτική παρουσία και γυμνάσια στην περιοχή, προμηνύοντας σοβαρή κλιμάκωση του ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Σε αυτόν τον ανταγωνισμό – οικονομικό, τεχνολογικό, στρατιωτικό – η ραγδαία ανερχόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού πρωτοστατεί. Και η Ταϊβάν, με τη σειρά της, έχει μεγάλη βαρύτητα και στρατηγική σημασία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...