ΤΑΜΣ «Olympic Cooperation 23»: Πρόβα πολέμου με μεγάλη στρατιωτική παρουσία ΗΠΑ και Γαλλίας

EUROKINISSI

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και της πρέσβειρας της Γαλλίας Laurence Auer, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Νοέμβριου 2023, η τελική φάση της διακρατικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation 23» στο  Πεδίο Βολής Πετροχωρίου Ξάνθης, με την συμμετοχή, πέραν των Eνόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, χερσαίων δυνάμεων από ΗΠΑ, Γαλλία, Κύπρο, Βουλγαρία και Γεωργία.

Το παρών έδωσαν ακόμη παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Ινδία, την Ρουμανία και τη Σαουδική Αραβία  

EUROKINISSI

Οι συμμετέχοντες εξασκήθηκαν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, ενώ περιλήφθηκαν η εκτέλεση πραγματικών πυρών και η χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), «με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων», όπως λέγεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

EUROKINISSI

Υψηλόβαθμες στρατιωτικές πηγές εστίασαν στο γεγονός ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σε χερσαία άσκηση στην Ελλάδα οι Γάλλοι με τόσο προσωπικό (ένα ολόκληρο τάγμα) και τέτοια μέσα (4 κύρια άρματα μάχης «Leclerc», συν άλλα 17 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, κάποια μετακινούμενα ακόμα κι από το Τσαντ), καθώς η αμερικανική παρουσία (4 κύρια άρματα μάχης «Abrams») θεωρείται πλέον μάλλον …συνηθισμένη. Σε κάθε περίπτωση τόνισαν ως «σημαντικό» το γεγονός ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε τέτοια ενέργεια μαζί τμήματα από Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία.

EUROKINISSI

Άλλωστε, εκπρόσωπος των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (συμμετείχαν για 5η φορά στην άσκηση) υπογράμμισε την επιτευχθείσα διαλειτουργικότητα και την «οικοδόμηση των πολεμικών ικανοτήτων» τους, ενώ των γαλλικών στάθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά μετείχαν σε τέτοια ενέργεια στην Ελλάδα και ότι χρειάστηκε μεγάλη επιχείρηση logistics μέσα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για μετακίνηση εκατοντάδων Γάλλων στρατιωτών, αρμάτων και άλλων μέσων τους στον άξονα από Ρουμανία.

Η Γαλλίδα πρέσβειρα, Laurence Auer, τόνισε ότι αυτές τις μέρες είχαμε «τη μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», και στάθηκε στην αξία της Αλεξανδρούπολης για τη διεκπεραίωση ΝΑΤΟικών μονάδων προς και από τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Η ίδια επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Εβρου την Πέμπτη μαζί με εκπροσώπους γαλλικών εταιρειών εξετάζοντας «ευκαιρίες» τοποθέτησής τους στην περιοχή.

EUROKINISSI

Αλλά και ο υουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, δεν παρέλειψε σε δηλώσεις του να σταθεί στην αξία της Αλεξανδρούπολης για την ανάπτυξη δυνάμεων προς «υπεράσπιση κοινών (ευρωατλαντικών) αρχών», χαρακτηρίζοντάς την «κύρια είσοδο» για «επικοινωνία» με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...