Τέξας: Η απελευθερωμένη αγορά ενέργειας έχει αφήσει χωρίς ρεύμα εκατομμύρια ανθρώπους

Πηγή: Twitter

Αντιμέτωποι με την πλήρως απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας είναι εκατομμύρια εργαζόμενοι στις ΗΠΑ που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα εν μέσω πολικού ψύχους, το οποίο πλήττει αυτό το διάστημα πολλές περιοχές της χώρας, τις μεσοδυτικές πολιτείες και ιδιαίτερα τον νότο, το Τέξας, όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι στο σκοτάδι. Οι διακοπές στο ρεύμα που έχουν κάνει τα σπίτια ψυγεία και επιπλέον στερούνται το νερό γίνονται από τις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου, όπως λένε, να μην υπερθερμανθεί το δίκτυο και πάθει μεγαλύτερη ζημιά.

Ετσι, μια σφοδρή κακοκαιρία, που είχε προβλεφθεί από τους επιστήμονες και αναμενόταν, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι οδηγεί σε τεράστια ταλαιπωρία γιατί οι εταιρείες της Ενέργειας και οι κρατικές αρχές δεν πήραν κανένα προληπτικό μέτρο. Σημειωτέον, όλο το δίκτυο διανομής Ενέργειας είναι στα χέρια μονοπωλιακών ομίλων που εφαρμόζουν μέτρα σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Το φαινόμενο αυτό, που το βιώνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών και στη χώρα μας, επιβεβαιώνει ότι όσο η Ενέργεια είναι στα χέρια επιχειρήσεων και καπιταλιστών δεν θα μπορεί να ικανοποιηθεί η σχετική ανάγκη των λαϊκών στρωμάτων, ζήτημα που με βάση τα επιστημονικοτεχνικά δεδομένα της εποχής μας θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, 37 θάνατοι τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ σχετίζονται με την κακοκαιρία, όπως πολλά δυστυχήματα στους παγωμένους και ακαθάριστους δρόμους. Στο δυτικό Τέξας δήμαρχος αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά τις προσβλητικές δηλώσεις προς πολίτες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ξεσήκωσαν αντιδράσεις. Ο Τιμ Μπόιντ προκλητικά δήλωσε ότι η Τοπική Διοίκηση και το κράτος δεν έχουν καμία ευθύνη απέναντι στους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ίδιοι πρέπει να φροντίσουν να ζεσταθούν και να μην είναι τεμπέληδες βρίσκοντας για την οικογένειά τους παιχνίδια και ασκήσεις για να την κρατήσουν ζεστή». Μετά από αυτά οι δικαιολογημένες αντιδράσεις τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Ταυτόχρονα, το ζήτημα του μπλακάουτ στο Τέξας έγινε αφορμή για ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοκρατικούς γερουσιαστές που υπερασπίζονται τη λεγόμενη «πράσινη Ενέργεια» και Ρεπουμπλικανούς που θεωρούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ηλιακή, αιολική) την αιτία των προβλημάτων στο Τέξας. Η πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν είναι ότι μόνο περίπου το 25% προέρχεται από τις ανανεώσιμες πηγές που είχαν προβλήματα από τον παγετό, ενώ η βασική πηγή που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες είναι το φυσικό αέριο και ο άνθρακας. Αποδεικνύεται επομένως ότι η πραγματική αιτία των προβλημάτων δεν είναι η μορφή Ενέργειας αλλά το γεγονός ότι αυτή είναι στα χέρια καπιταλιστικών επιχειρήσεων που μοναδικό στόχο έχουν τα κέρδη.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες εδώ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...