Θάλασσα Νότιας Κίνας: Γερμανική φρεγάτα θα πλεύσει για πρώτη φορά μετά το 2002

Γερμανική Φρεγάτα MAGDEBURG-f261
Φώτο Αρχείου / Γερμανική Φρεγάτα MAGDEBURG-f261 / Πηγή: Marine Traffic

Μια γερμανική φρεγάτα θα πλεύσει για την Ασία τον Αύγουστο και, στο ταξίδι της επιστροφής, θα γίνει το πρώτο γερμανικό πολεμικό πλοίο που διέσχισε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας από το 2002, ανέφεραν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Το πλοίο δεν θα περάσει μέσα στα «12 ναυτικά μίλια», πρόσθεσαν αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, σε μια αναφορά σε αμφισβητούμενες περιοχές της θάλασσας, τις οποίες η Κίνα ισχυρίζεται σχεδόν στο σύνολό της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει επίσης το ναυτικό του στην περιοχή, ανακοινώνοντας το Σάββατο ότι η HMS Queen Elizabeth θα πλεύσει στο παρθενικό του ταξίδι τον Μάιο του τρέχοντος έτους και αναμένεται να φτάσει στην ανατολική Ασία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει στρατιωτικά φυλάκια σε τεχνητά νησιά πέρα ​​από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία διεκδικείται επίσης από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες, η οποία παρέπεμψε την Κίνα στο διεθνές δικαστήριο για τις αξιώσεις της.

Το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι δεν υπήρχε νομική βάση για τον ισχυρισμό της Κίνας. Η Κίνα αρνήθηκε να συμμετάσχει στην υπόθεση και αργότερα απέρριψε την απόφαση ως «άκυρη».

Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τακτικά επιχειρήσεις «ελευθερίας ναυσιπλοΐας» στις οποίες τα πλοία τους περνούν κοντά σε μερικά από τα νησιά, επιβεβαιώνοντας την ελευθερία πρόσβασης σε διεθνείς πλωτές οδούς.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο για στρατιωτικοποίηση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας και προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων της στην Ασία.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...