Θάλασσα Νότιας Κίνας: Πλοίο του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού πλέει στα κινέζικα νησιά Paracel

Το Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Donald Cook (DDG75) στη Μεσόγειο το 2016
Φώτο Αρχείου / Το Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Donald Cook (DDG75) στη Μεσόγειο το 2016 / Πηγή: US NAVY

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε κοντά στα ελεγχόμενα από την Κίνα νησιά Paracel στη αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας σε μια επιχείρηση ελευθερίας πλοήγησης, δήλωσε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η πρώτη τέτοια αποστολή υπό τη νέα διοίκηση του Προέδρου Joe Biden.

Ο στρατός της Κίνας καταδίκασε την κίνηση, λέγοντας ότι είχε αποστείλει ναυτικές και αεροπορικές μονάδες για να ακολουθήσει και να προειδοποιήσει το πλοίο.

Η πολυσύχναστη πλωτή οδός είναι ένα από τα πολλά σημεία ανάφλεξης στη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, τα οποία περιλαμβάνουν έναν εμπορικό πόλεμο, τις κυρώσεις των ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, έναν ισχυρισμό που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε ως χωρίς αξία.

Η Κίνα έχει εξοργιστεί από επαναλαμβανόμενες αποστολές των ΗΠΑ κοντά στα νησιά που το Πεκίνο καταλαμβάνει και ελέγχει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο 7ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο καταστροφικός USS John S McCain «διεκδίκησε δικαιώματα ναυσιπλοΐας και ελευθερίες κοντά στα νησιά Paracel, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ανέφερε ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας υπερασπίστηκε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας που αναγνωρίζονται στο διεθνές δίκαιο αμφισβητώντας τους «παράνομους περιορισμούς στην αθώα διέλευση που επιβάλλονται από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ».

Η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας είπε ότι το πλοίο είχε εισέλθει σε αυτό που ονόμαζε χωρικά ύδατα των Paracels χωρίς άδεια, «παραβιάζοντας σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «διαταράσσουν σκόπιμα την καλή ατμόσφαιρα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας για ειρήνη, φιλία και συνεργασία».

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...