Θητεία με μπόνους;

EUROKINISSI

Η κυβέρνηση παίζει ένα περίεργο παιχνίδι με τη στρατιωτική θητεία.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με το Νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί προς διαβούλευση τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη 2020, επιδίωξε την επαναπιστοποίηση συγκεκριμένων Κέντρων Εκπαίδευσης και Σχολών των ΕΔ. Όπως σημειώναμε (https://www.alt.gr/syndesi-tis-thiteias-me-tin-agora-ergas/), αυτή η απόπειρα δεν είναι η πρώτη. Ξεκίνησε το 2004, που στοίχειωσε σε ταμπέλες στις εισόδους κάποιων στρατοπέδων, το 2010 έγινε μια ακόμη προσπάθεια, που και αυτή έμεινε στα χαρτιά.

Αυτή τη φορά η κυβέρνηση πάει πιο κάτω το σχεδιασμό της. Και μάλιστα για να δώσει έμφαση σε αυτά που επιδιώκει να περάσει, χρησιμοποιεί παραδείγματα εφτά δεκαετιών πίσω! Όπως διαβάζουμε, «πιλότος το μοντέλο των ασυρματιστών που προσλαμβάνονταν από τον ΟΤΕ και των διπλωμάτων για τους οδηγούς»!

Δηλαδή με δόλωμα την πρόσληψη ή κάποια χαμηλή μοριοδότηση, θα «προσφέρει» έξτρα δεξιότητες, που θα επικυρώνονται με ειδική πιστοποίηση και «θα μετράνε» στην επαγγελματική πορεία των στρατευσίμων.

Να ξεκαθαριστεί πως για την πιστοποίηση εκπαίδευσης υπάρχει ένας φορέας. Αυτό έχει ψηφιστεί με βάση εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με κοινοτική οδηγία. Όλα αυτά τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια δε γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Οι στρατεύσιμοι καλούνται να καταταχτούν με το μυαλό στα πρωτοσέλιδα με τους πηχυαίους τίτλους, τάζοντάς τους καταρτίσεις, μοριοδοτήσεις, προσλήψεις.

Και αυτό γιατί; Για να ξεχάσουν προσωρινά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, που σημαίνει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της οικογένειας που ήδη έχει γονατίσει από τις περικοπές, τη φορολογία, την μια κρίση πάνω στην άλλη. Πέρα από το γεγονός πως η στράτευση δεν αναιρεί την ατομική ευθύνη, αφού οι στρατεύσιμοι θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένοι και από μάσκες, αντισηπτικά, αλλά και από είδη πρώτης ανάγκης.

Το διαχρονικό παιχνίδι των κυβερνήσεων με τη στρατιωτική θητεία, πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνει. Αύξηση ή μείωση θητείας, επαγγελματική αποκατάσταση μετά την απόλυση, μοριοδότηση μέσω καταρτίσεων, είναι μερικά από τα πιο σημαντικά όπλα στη φαρέτρα των προεκλογικών υποσχέσεων, που την κρίσιμη στιγμή πετάνε στο λαό.

Ο λαός μας πληρώνει πολύ ακριβά την άμυνα, που τελικά δεν είναι άμυνα για την εδαφική κυριαρχία της χώρας, αλλά εντάσσεται στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Με επικοινωνιακά παιχνίδια δεν απαλύνεται ο πόνος, ούτε ελαφρύνεται το βάρος από τις πλάτες του λαού.

Να τελειώνουν τα παιχνίδια με τη στρατιωτική θητεία. Να τελειώνουν τα παιχνίδια με την άμυνα της χώρας.

Ο λαός μας έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης (ΜΧ) εα
ΜΒΑ, Ms’c       

Δείτε ακόμα...