«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα» …και η νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία

Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στη βάση της Σούδας και στο Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ “USS Dwight D. Eisenhower”/ Πηγή: Eurokinissi

Του Νίκου Παπαναστάση*

Σήμερα Τρίτη 22/06/2021, τίθεται για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο αποκαλούμενος επίσημα «Νόμος περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021».

Στη διαμόρφωση των προβλέψεων αυτού του νόμου που προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμμετάσχει ενεργά και δραστήρια, σε στενή συνεννόηση με τις ΗΠΑ. Ουσιαστικά θα υλοποιηθεί η επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.

Είναι πλέον φανερό ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν και υλοποιούν σταδιακά ένα σχέδιο πολύπλευρης περικύκλωσης της Ρωσίας, αλλά και «εξοβελισμό» της Κίνας απ’ την περιοχή. Στη βάση αυτή, με τη επικείμενη νέα συμφωνία, διευρύνουν περαιτέρω το στρατιωτικό τους αποτύπωμα στη ελληνική επικράτεια. Προβλέπεται επέκταση των εγκαταστάσεων που ήδη τους έχει παραχωρηθεί (π.χ. Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη), αλλά και ανάπτυξη νέων (ενδεχομένως Σκύρο, Καβάλα ή και αλλού). Επιπλέον, απαιτούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν ενεργά, ακόμα πιο σύνθετα και επικίνδυνα ευρωατλαντικά καθήκοντα στην ευρύτερη περιοχή, παντελώς άσχετα με την αποστολή τους όπως την αντιλαμβάνεται ο απλός λαός, δηλαδή την προάσπιση της εδαφικής ακεραιτότητα της χώρας, αλλά και την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων (όπως η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, το FIR Αθηνών κ.α.).

Στο θέμα αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας πολύμορφα την «προίκα» που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις «προσφορές» της προς τις ΗΠΑ με μεγάλη χαρά. Άλλωστε η ΝΔ είναι, που δεκαετίες τώρα παραμένει πιστή φίλη και εταίρος των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Η ΝΔ είναι, που ακολουθεί με συνέπεια και συνέχεια μια πολιτική, που αδιάλειπτα κατήγγειλαν οι αριστερές, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις.

Είναι προφανές ότι κανείς σήμερα δεν περιμένει ότι η ΝΔ θα συνετιστεί και θα αλλάξει κατεύθυνση κι επιλογές στις διεθνείς συμμαχίες της. Το ΚΚΕ, ούτε έτρεφε ούτε τρέφει τέτοιες αυταπάτες. Το στοιχείο όμως που προκαλεί βάναυσα το αίσθημα και τη λογική του λαού μας, ενός λαού που έχει υποφέρει πολλά απ’ τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι η υποκριτική, η ύπουλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόκληση αυτή, απέκτησε διαστάσεις απροκάλυπτης κοροϊδίας προς τον λαό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, τον Ιανουάριο του 2020, για τη συμφωνία που ισχύει σήμερα, όταν δήθεν εκφράζοντας τις ψευτοαντιρρήσεις του (ο ΣΥΡΙΖΑ), για τη συμφωνία, σήκωνε τη σημαία της απαίτησης ανταλλαγμάτων απ’ τις ΗΠΑ. Παρέβλεπε και συσκότιζε σκόπιμα την εγκληματική αμερικάνικη πολιτική σε βάρος των λαών της περιοχής και όχι μόνο.

Είναι γεγονός ότι η στάση του ελληνικού λαού σήμερα απέναντι σ’ αυτές τι εξελίξεις, είναι από διστακτική, μέχρι ανοιχτά εχθρική. Αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι ενέργειες, υπονομεύουν την ασφάλειά του, την ειρήνη και ανοίγουν το δρόμο για να γίνει σφαγείο στη γειτονιά μας. Τα κυβερνητικά επιχειρήματα ότι δήθεν, όσες περισσότερες βάσεις υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερα εμπόδια θα αντιτάσσονται στην τουρκική επιθετικότητα, έχουν καταρριφθεί απ’ την ίδια την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που όσο κι αν το θέλει η κυβέρνηση, πλέον δεν κρύβεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια, με προκλητικά διευρυμένο το «αμερικάνικο αποτύπωμα» στην Ελλάδα, υπάρχει ταυτόχρονα και κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας. Άρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν προστατεύουν, αντίθετα στοχοποιούν τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό.

Αυτός ο λαός σήμερα, πρέπει να απορρίψει κόμματα, κυβερνήσεις και συμμαχίες ξένες προς τα συμφέροντά του. Σήμερα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να υπάρξει ουσιαστική δυνατότητα προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, να διαμορφωθούν συνθήκες ανάπτυξης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της περιοχής.

*Παπαναστάσης Νίκος, Αντισυνταγματάρχης (ΕΔ) ε.α, Βουλευτής του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...