Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του τη Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.
Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για τις εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα στην περιοχή. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής ενότητας της Συρίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τη Συρία βρέθηκαν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε στην ‘Αγκυρα, την Τετάρτη, και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ο οποίος συναντήθηκε με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη παραμένει το παζάρι ανάμεσα στην κυβέρνηση των τζιχαντιστών στη Συρία και τη Ρωσία.
Επιστρέφοντας την περασμένη Τετάρτη στη Μόσχα από τη Δαμασκό όπου βρέθηκε ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπογκντάνοφ, τόνισε πως Ρωσία και Συρία θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη διατήρηση των «ιστορικά σταθερών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων». Ο Μπογκντάνοφ συνάντησε στη Δαμασκό μεταξύ άλλων και τον νέο «προσωρινό Πρόεδρο» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα.
Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο «Russia Today», στη συνάντηση με τον αλ Σαράα συμμετείχαν επίσης ο Σύρος ΥΠΕΞ Ασαντ αλ Σαϊμπάνι, ο υπουργός Υγείας Μάχιρ αλ Σαράα και εκπρόσωποι αρκετών ρωσικών κυβερνητικών υπηρεσιών.
«Επιβεβαιώσαμε τον αμετάβλητο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας που είναι στρατηγικές εκ φύσεως, αποσκοπώντας στη διατήρηση της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η πρόσφατη αλλαγή κυβέρνησης στη Δαμασκό «δεν θα μεταβάλλει τη φύση» των διμερών σχέσεων, τονίζοντας πως επί του παρόντος «το στάτους κβο των ρωσικών βάσεων σε Ταρτούς και Χμέιμιμ δεν έχει αλλάξει ακόμη και έχει επιτευχθεί συμφωνία για να συνεχιστεί διάλογος σε βάθος για διάφορες πλευρές συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».
Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με ορισμένα αραβικά ΜΜΕ και το συριακό πρακτορείο SANA, ο Αχμεντ αλ Σαράα ζήτησε εκ νέου από τη Ρωσία να παραδώσει στη Δαμασκό τον τέως Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ που έχει πάρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της κυβέρνησής του τον Δεκέμβρη του 2024.
Σε ρεπορτάζ του SANA αναφέρεται πως η Δαμασκός «ήθελε επίσης η Ρωσία που υποστήριξε τον Μπασάρ Ασαντ» να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μέσω «συγκεκριμένων μέτρων όπως αποζημιώσεις, ανοικοδόμηση και ανάκαμψη».
Σε σχετική ερώτηση για την τύχη του Ασαντ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου την Τρίτη, Ντίμτρι Πεσκόφ, απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα παράδοσης του τέως Προέδρου της Συρίας στις νέες αρχές της χώρας. Ο Πεσκόφ αρκέστηκε να χαρακτηρίσει την προχτεσινή επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων στη Δαμασκό «απαραίτητη για την οικοδόμηση μόνιμου διαλόγου με τις συριακές αρχές».