Τίμησαν το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη και πολλές άλλες πόλεις

Και στη Θεσσαλονίκη δεν πέρασε η απαγόρευση. Εκατοντάδες αγωνιστές, εργάτες, επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, φοιτητές και γυναίκες, αιφνιδιάζοντας τις αστυνομικές δυνάμεις, συγκρότησαν μια μαχητική αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση μπροστά από το Αμερικάνικο Προξενείο, στην οδό Τσιμισκή, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (αποστάσεις, μάσκες).

Τίμησαν την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, σπάζοντας στην πράξη τις αυταρχικές απαγορεύσεις και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική 

Εκεί μπροστά, πυρπόλησαν το σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας ρυθμικά και δυνατά αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματα: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», «το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι αμερικανοί» κ.α.

Στην πρώτη γραμμή οι υγειονομικοί με τις άσπρες ποδιές, να κρατούν πικέτες με τις διεκδικήσεις τους για «μαζικούς διορισμούς», για «λειτουργία, στελέχωση, εξοπλισμό, των νοσοκομείων Λοιμωδών και Παναγία», για «μαζικά τεστ – ιχνηλάτηση στο προσωπικό- επίταξη ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων».

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, με την εναλλαγή συνθημάτων και τραγουδιών του αντιδικτατορικού αγώνα του λαού μας, το μήνυμα ταξίδεψε και έφτασε στους αποδέκτες του. Εκπρόσωποι του ΣΦΕΑ ’67-’74 με το πανό τους διαμήνυαν: «Το Πολυτεχνείο μας καλεί αγώνας – ρήξη – ανυπακοή». Τα εργατικά σωματεία με το κεντρικό πανό τους διαδήλωναν ότι «Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν θα περάσουν- το Πολυτεχνείο ζει και εμπνέει τους αγώνες μας». Οι φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ δήλωναν ότι «το Πολυτεχνείο ζει! Οι αγώνες δεν παίρνουν αναβολή».

Στη Λάρισα

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκπρόσωποι Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και φορέων της Λάρισαςμε την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, πραγματοποίησαν αγωνιστική κινητοποίηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι αγώνες του λαού για υγεία, δουλειά, ζωή ούτε απαγορεύονται ούτε αναστέλλονται».

Με σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή – Υγεία – δουλειά!» και απαιτώντας να σταματήσει η μετατροπή και της 110 ΠΜ, όπως και όλης της Λάρισας, σε ορμητήριο των φονιάδων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, έγινε η κύρια κινητοποίηση δίπλα από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), κοντά στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου οι Αμερικανοί αλλά και οι υπόλοιποι ΝΑΤΟικοί φονιάδες, όπως οι Ισραηλινοί, συνεκπαιδεύονται με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην Πάτρα

Από την κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Παραρτήματος

Σε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Παραρτήματος Πανεπιστημίου της Πάτρας και στην Παλιά Ασφάλεια Πατρών, αλλά και συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου προχώρησαν το πρωί της Τρίτης 17 Νοέμβρη, αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του Δήμου Πατρέων, του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και των Σωματείων της δύναμής του, αλλά και αντιπροσωπείες Φοιτητικών Συλλόγων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τιμώντας τα 47 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα, με κύριο σύνθημα «Το Πολυτεχνείο ζει! Συνεχίζουμε τον αγώνα για ζωή – υγεία – δουλειά!» και με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και τις απαραίτητες αποστάσεις, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εκπρόσωποι των Σωματείων και Συνδικάτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας πραγματοποίησαν υποδειγματική συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου.

Στα Γιάννενα

Αγωνιστικά τιμάται η εξέγερση του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα. Εκπρόσωποι σωματείων και φορέων της πόλης, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, προσέρχονται στο μνημείο του Πολυτεχνείου στη Δόμπολη, για να καταθέσουν στεφάνια και λουλούδια.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορέψει τον αγωνιστικό εορτασμό έπεσε στο κενό.

Στην Άρτα

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες κάτω από όλες τις συνθήκες» είναι το μήνυμα που ακούστηκε δυνατά στην εκδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας, με τη συμμετοχή του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Εκπρόσωποι των Σωματείων έφτασαν συντεταγμένα στον χώρο της συγκέντρωσης, ξεκαθαρίζοντας πως το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν θα δεχθεί τη φίμωση. 

Στο Ηράκλειο

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ συμμετείχε στη συμβολική παρέμβαση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Ηράκλειο, καταθέτοντας στεφάνι στο άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη.

Στη Μυτιλήνη

Συμβολική συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη, με όλα τα μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, όπου σύντομη ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, γενικός γραμματέας του ΠΕΚ.

Στην Κέρκυρα

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποίησαν στην Κέρκυρα αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων του νησιού.

Στο μνημείο του Πολυτεχνείου, στο προαύλιο του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, οι συγκεντρωμένοι τίμησαν την επέτειο των 47 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην Ξάνθη

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας έσπασε και στην Ξάνθη η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Εργατικά σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι, φορείς, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έκαναν μια συμβολική εκδήλωση περιμετρικά του Μνημείου των Πεσόντων Καπνεργατών της ματωμένης απεργίας της 13ης Ιούνη του 1928 για να τιμήσουν την εξέγερση Πολυτεχνείου.

Στην Καβάλα

Συγκροτημένα και τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εκπρόσωποι Σωματείων, Συλλόγων και φορέων τίμησαν στην Καβάλα την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως καταγγέλλουν, η Αστυνομία ακολούθησε τρομοκρατικές πρακτικές (έλεγχο σε συνδικαλιστές και προσπάθεια να μην πλησιάσουν στην πλατεία Καπνεργάτη), ωστόσο έπεσαν στο κενό και το μαχητικό και αγωνιστικό μήνυμα στάλθηκε με το οργανωμένο ταξικό κίνημα να δηλώνει «παρών».

Στην Κατερίνη

Με κατάθεση στεφάνων από μέλη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, αλλά και από μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ,  στο Άγαλμα της Ελευθερίας τιμήθηκε η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Κατερίνη.

Στεφάνια κατέθεσαν το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Πιερίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου, το Σωματείο Οικοδόμων Κατερίνης και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Πιερίας «Η Πρωτοπορία».

Στα Γρεβενά

Μέλη των εργατικών σωματείων στα Γρεβενά, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, τίμησαν συμβολικά την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πραγματοποιήθηκε σύντομη ομιλία και κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο της Αντίστασης.

Στην Άμφισσα

Με ανάρτηση πανό και ομιλία τίμησε συμβολικά το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Η συμβολική κίνηση έγινε στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Άμφισσα. Το πανό ανέγραφε «Το Πολυτεχνείο ζει – Έξω οι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή και τα δικαιώματά μας».

Στην Ηγουμενίτσα

Με συμβολική δράση στην πλατεία Δημαρχείου και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας γιορτάστηκε στην Ηγουμενίτσα η 47η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η βροχή δεν εμπόδισε τις αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και αντιπροσωπείες από ταξικά συνδικάτα να συμμετάσχουν σε αυτήν τη δράση.

Στην Κάρυστο

«Το Πολυτεχνείο Ζει!». Αυτό δήλωσε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Καρύστου του ΚΚΕ με τη συμβολική κατάθεση λουλουδιών το πρωί στο Ηρώο της πλατείας Καρύστου. Με αυτόν το συμβολικό τρόπο τίμησε τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τους αγωνιστές τις αντιδικτατορικής πάλης. Εξέφρασε την αντίθεσή της στο απαράδεκτο κυβερνητικό μέτρο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Δείτε ακόμα...