Την Σούδα επισκέφθηκε ο Υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ μία μέρα μετά την έναρξη των εργασιών επέκτασης της βάσης

ο Υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ κ. Carlos Del Toro πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κρήτη - Σούδα

Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, ο Υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ κ. Carlos Del Toro πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κρήτη, όπου τον υποδέχτηκε ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, παρουσία του Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής-Πολιτικής-Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποναύαρχου Φραγκίσκου Λελούδα ΠΝ.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία εμβαθύνεται συνεχώς στο πλαίσιο της Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και της Εφαρμοστικής Διευθέτησής της [Implementing Arrangement (IA)], που υπεγράφη την 01 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο του ΓΕΕΘΑ.

Στις συναντήσεις αναφέρθηκαν ο σημαντικός ρόλος της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων προς το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής Πτέρυγάς του, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση έχει βάλει με τα μπούνια τις Ένοπλες Δυνάμεις στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κρήτη, ο Υπουργός Ναυτικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε τόσο τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας (Naval Support Activity Souda Bay – NSA), όσο και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής / NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC) όπου και ενημερώθηκε για την αποστολή και τις εκπαιδευτικές δράσεις του τόσο σε διασυμμαχικό όσο και σε διμερές πλαίσιο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εξάλλου, μόλις μία μέρα μετά την έναρξη των εργασιών στην βάση της Σούδας (σε πρώτη φάση εκσκαφές θεμελίωσης και διαμόρφωση του χώρου) για την κατασκευή ενός νέου κέντρου τηλεπικοινωνιών της βάσης.

Θυμίζουμε, ότι οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν νέα έργα στη Σούδα, επεκτείνοντας και παραπέρα τις δυνατότητες της βάσης, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για δεκαετίες μπροστά. Συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ.

Δείτε ακόμα...