Το ALT.GR στον Έβρο – Μέρος Γ΄

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Έβρος / Πηγή: pgna

Το ALT.GR συνεχίζει τη δημοσίευση του Γ΄ μέρους και τελευταίου, από την επίσκεψη του  ALT.GR στην περιοχή του Έβρου, με συναντήσεις με τον ιατρό – ακτινολόγο Σάββα Δευτεραίο στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, τον Κώστα Ναζλή, αντιπρόεδρο του  Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου, με πυροσβέστη και την Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Το ALT.GR με αφορμή την επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη συνάντησε  τον Σάββα Δευτεραίο, ιατρός – ακτινολόγος, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και κουβέντιασε μαζί του τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο.

Αρχικά η συζήτηση ξεκίνησε με την μοναδικότητα που παρουσιάζει στον Ελλαδικό χώρο το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι Νοσοκομείο του Εθνικού Συστήματος  Υγείας, αλλά ταυτόχρονα είναι και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σύμφωνα με ρήτρα της Ε.Ε.

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ Β. Έβρου στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας
Φώτο Αρχείου / Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ Β. Έβρου στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας – 17/2/2015

Η συζήτηση από την πρώτη στιγμή μπήκε στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπως:

 1. Κανείς δεν γνωρίζει πόσες κλίνες νοσηλείας έχει το Νοσοκομείο. Αν ανοίξεις κανείς την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου αναφέρεται σε 663 κλίνες ενώ ο Διοικητής πρόσφατα έχει δηλώσει 565. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι 3 νοσηλευτικές μονάδες από 32 κλίνες η κάθε μια, οι οποίες παραμένουν ουσιαστικά «κλειστές». Άμεσα πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού κλπ προσωπικού πρώτα από όλα για να καλυφθούν τα κενά για την πλήρη ανάπτυξη του Νοσοκομείου.
 2. Υπάρχει υποδομή (χώροι, όργανα, πισίνα κλπ) για Μονάδα Αποκατάστασης η οποία από το Δεκέμβρη 2002 (έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου) μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί και ρημάζει . Επί ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε η Διοίκηση και διαφήμιση ότι θα το φτιάξουν Κέντρο Αποκατάστασης μαζί με τη Μητρόπολη και άλλους φορείς με ανταποδοτικό χαρακτήρα δηλαδή «επιχείρηση» τύπου κοινοπραξίας.
 3. Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 75.000.000 εκ. ευρώ απ’ τα οποία περίπου τα 25.000.000 εκ. είναι για φάρμακα υψηλού κόστους. Ενώ αυτό το μήνα οι ήρωες όπως λένε γιατροί που τους χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια επειδή μάχονται τον κορονοϊό ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ.
 4. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείψεων προσωπικού στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχουν 173 κενά νοσηλευτριών/τών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις είναι περίπου 250. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Στην τελευταία προκήρυξη (Κ6) προκηρύχθηκαν μόνο 6 θέσεις νοσηλευτών. 18 επικουρικοί γιατροί εργάζονται αυτή τη στιγμή οι οποίοι κι αν ακόμα μονιμοποιηθούν τα κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτοί πληρώνονται από λεφτά του Νοσοκομείου με ίδιους πόρους και όχι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
 5. ΤΕΣΤ COVID : Υπάρχουν 16 αναπνευστήρες που αντιστοιχούν υποτίθεται στα 16 κρεβάτια  της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εκ των οποίων το ένα είναι αποθήκη και το άλλο είναι το γραφείο – εφημερείας των γιατρών. Έχει γίνει δωρεά μηχανήματος (εξτράκτορας) που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλαπλά tests (>90). Το προσωπικό όμως είναι λιγοστό  γι΄ αυτό πήραν 4 εθελοντές μοριακοί βιολόγοι, προς το παρόν οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι περιμένοντας σύμβαση και πληρωμή 3μηνών.
 6. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για να καλυφθούν οι ανάγκες COVID μεταφέρονται γενικοί γιατροί πχ από Σάπες ενώ οι 3-4 προσλήψεις που έγιναν είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας

Τα Κέντρα Υγείας Σαμοθράκης, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Δικαίων έχουν ΜΟΝΟ ΚΕΝΑ. Πχ όλοι οι γενικοί γιατροί της περιοχής για να καλύψουν τη Σαμοθράκη πηγαίνουν από μία εβδομάδα εφημερία στο νησί.

Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου

Το ALT.GR κατά την επίσκεψή του στην περιοχή του Έβρου, επισκέφθηκε το Διδυμότειχο και συνάντησε τον Κώστα Ναζλή, αντιπρόεδρο του  Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο  Διδυμότειχου.

Από την πρώτη στιγμή της συζήτησης φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείου.

Ο αντιπρόεδρος των εργαζόμενων είπε ότι η λειτουργία του είναι σε οριακό σημείο. Ενώ συνεχώς το προσωπικό μειώνεται, χάρις στην αυτοθυσία του υπάρχοντος προσωπικού, καταφέρνει και ανταπεξέρχεται στις ανάγκες που διαρκώς αυξάνονται.

Οι αριθμοί που μας παρουσίασε είναι αποκαλυπτικοί:

Για το ιατρικό προσωπικό προβλέπονται στον οργανισμό 52 θέσεις και υπηρετούν 31 ιατροί, δηλαδή υπάρχουν 21 κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού.

Το Νοσοκομείο έχει τρεις Τομείς. Τον Εργαστηριακό με 3 κενά, τον Παθολογικό με 9 κενά και τον Χειρουργικό με 9 κενά.

Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Γενικό Νοσοκομείο Διδυμότειχου, Έβρος

Στη συνέχεια της συζήτησης ο αντιπρόεδρος του σωματείου μας παρουσίασε ορισμένα τρανταχτά παραδείγματα ελλείψεων όπως:

 • 9 αγροτικοί γιατροί έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο  Διδυμότειχου, δημιουργώντας μεγάλα κενά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ταλαιπωρία στους κατοίκους των χωριών.
 • Στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχει μία μόνο Παιδίατρος και γίνονται με εντολή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετακινήσεις από τα Κέντρα Υγείας Δικαίων, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Νοσοκομείο Ξάνθης!
 • Στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο τέλος του 2020 θα μένει με έναν Νεφρολόγο λόγω συνταξιοδότησης και “λύση” βρίσκεται με την προσωρινή μετακίνηση ενός στρατιωτικού  γιατρού.
 • Στην Ορθοπεδική Κλινική υπάρχουν μόνο δύο γιατροί μαζί με έναν επικουρικό και έναν μετακινούμενο  στρατιωτικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι εφημερίες του μήνα.
 • Στο Ακτινοδιαγνωστικό με μόνο δύο Ακτινολόγους και για να ανταπεξέλθει το τμήμα, μετακινούνται γιατροί από Κέντρο Υγείας  Ορεστιάδας, το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και έναν στρατιωτικό ιατρό, με αποτέλεσμα να μη γίνονται Αξονικές Τομογραφίες, Μαστογραφίες κλπ. και να παραπέμπονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
 • Λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, όπως του Οφθαλμίατρου, Δερματολόγου, Οδοντίατρου κ.ά. και οι κάτοικοι της περιοχής του Β. Έβρου καταφεύγει σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια μας μίλησε για το Νοσηλευτικό Προσωπικό, όπου προβλέπονται 177 θέσεις και υπηρετούν 143 και τα κενά είναι 34 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Η ίδια κατάσταση υπάρχει και στο Διοικητικό-Τεχνικό Προσωπικό.

Προβλέπονται 85 θέσεις και υπηρετούν 43, με αποτέλεσμα τα κενά να είναι 42 εργαζόμενοι.

Στην εστίαση προβλέπονται 8 θέσεις και υπηρετούν 3 και στην καθαριότητα προβλέπονται προβλέπονται 10 καθαρίστριες και υπηρετεί μόνο μια (1).

Συνολικότερα από το Νοσοκομείο λείπουν σχεδόν 110 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Κέντρο Υγείας Δικαίων, Έβρος
Φώτο Αρχείου / Κέντρο Υγείας Δικαίων, Έβρος

Κέντρο Υγείας Δικαίων

Στη συνέχεια η συζήτηση μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Δικαίων, όπου δεν υπάρχουν οδηγοί για τα δύο ασθενοφόρα τα οποία μένουν σε ακινησία, ενώ ο πιο κοντινός σταθμός ΕΚΑΒ βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Από τις 8 θέσεις οδηγών που προβλέπονται δεν υπάρχει κανένας.

Η κατάσταση είναι τραγική αφού δεν υπάρχει κάλυψη από τεχνικό προσωπικό και η “λύση” βρίσκεται αφού χρέη ηλεκτρολόγου, υδραυλικού, κηπουρού, ελαιοχρωματιστή, κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ακόμη μας είπε ότι στην καθαριότητα προβλέπονται 4 καθαριστές και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια.

Τέλος το Δεκέμβρη θα  συνταξιοδοτηθεί ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα με τις βάρδιες των ιατρών.


Συνάντηση με πυροσβέστη από την περιοχή του Έβρου

Πυροσβέστης - Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας - 6/10/2020
Φώτο Αρχείου / Πυρκαγιά στη Νέα Κίο Αργολίδας – 6/10/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR κατά την επίσκεψη στην περιοχή του Έβρου συνάντησε πυροσβέστη και συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικό της Πυροσβεστικής.

Το πρώτο πρόβλημα που ανέδειξε ο πυροσβέστης για την περιοχή του, που είναι και πρόβλημα σε όλες της Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ήταν η υποστελέχωση των υπηρεσιών καθώς και των οχημάτων που επεμβαίνουν σε συμβάντα σε διάφορα σημεία του νομού Έβρου.

Μας τόνισε ότι οι πυροσβέστες από τον Έβρο μετακινήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές με αποτέλεσμα να οξυνθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Πυροσβέστης - Πυρκαγιά στον Βύρωνα, Αττικής 27-9-2020
Φώτο Αρχείου / Πυροσβέστης – Πυρκαγιά στον Βύρωνα, Αττικής 27-9-2020 / Πηγή: Eurokinissi

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης μας τόνισε ο πυροσβέστης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αφού προσωπικό από υπηρεσίες του Έβρου θα μετακινηθεί σε αεροδρόμια της Fraport στη Σάμο και την Κω.

Μάλιστα μας επεσήμανε το γεγονός ότι θα φύγουν από την περιοχή εννιά (9) πυροσβέστες που επιστρέψουν από αυτά τα νησιά 3-4 πυροσβέστες, γεγονός που θα συμβάλλει στην επιδείνωση του προβλήματος της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Τόνισε  μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή θα χειροτερέψει την ήδη άσχημη κατάσταση με τα χρωστούμενα ρεπό, αφού έχουν σωρευθεί από 200-300 χρωστούμενες ώρες σε κάθε πυροσβέστη.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα όπως μας ανάφερε, ότι στο πεζοπόρο τμήμα της Αλεξανδρούπολης το προσωπικό έχει από 200 χρωστούμενες ώρες ο κάθε πυροσβέστης τις οποίες δεν μπορούν να πάρουν.

Ακόμη στη συνομιλία με τον πυροσβέστη, μας ανέδειξε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούν το προσωπικού της Πυροσβεστικής και δεν είναι άλλο από την κατάργηση του αμετάθετου με αποτέλεσμα ο πυροσβέστης να μετατίθεται σε άλλες περιοχές ανατρέποντας τον οικογενειακό προγραμματισμό της κάθε οικογένειας των πυροσβεστών.

Μάλιστα έκφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις συνέπειες από την κατάργηση του αμετάθετου αφού όπως μας είπε στην αρχή ζητήθηκε από την υπηρεσία να συγκεντρωθούν τα μόρια που έχει ο κάθε πυροσβέστης μέχρι και την ηλικία των 48 ετών για να ακολουθήσουν οι μεταθέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πυροσβέστης - Kατάσβεση της Πυρκαγιάς στην Κερατέα 9/9/2020
Φώτο αρχείου / Από την κατάσβεση της Πυρκαγιάς στην Κερατέα 9/9/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Το ανησυχητικό για τους πυροσβέστες είναι ότι πριν ένα μήνα ήρθε νέα διαταγή για να βγουν μόρια για τις μεταθέσεις για όλους τους πυροσβέστες ανεξάρτητα από την ηλικία του κάθε πυροσβέστη.

Μας ανάφερε μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα πυροσβέστη από την Καρδίτσα, όπου με 800 μόρια, αριθμός μορίων καθόλου ευκαταφρόνητος, μετατέθηκε σε αεροδρόμιο της Fraport σε νησί.


Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Η ιστοσελίδα ALT.GR συνάντησε την Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης.

Ματούλα Γκιδίκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης - Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020
Φώτο Αρχείου / Ματούλα Γκιδίκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης – Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020

Η συζήτησή μας ξεκίνησε από το 2017 όταν ήρθαν στην Αλεξανδρούπολη, για πρώτη φορά οι Αμερικανοί με ελικόπτερα για μία άσκηση στη Ρουμανία. Προσωρινή βάση το λιμάνι και το αεροδρόμιο της πόλης. Ο λαός της Αλεξανδρούπολης αντέδρασε, οργανώθηκαν κινητοποιήσεις με στόχο να γίνει γνωστό ότι μία αμερικανική βάση δεν θα φέρει την ασφάλεια στην περιοχή μας. Είναι για τα συμφέροντα των Αμερικανών ώστε να ελέγχουν τα στενά και να είναι κοντά στην Ρωσία. Να εμποδίσει την επιρροή της.

Αφίσα Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης - Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020
Φώτο Αρχείου / Αφίσα Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης – Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020

Για τους κατοίκους της πόλης υπήρξε ένα σοκ στην αρχή για το τι μπορεί να σημαίνει η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις το καλοκαίρι με σχολεία. Υπήρξε  μεγάλη συμμετοχή, 12- 15 σχολεία με περίπου 200 μαθητές. Αγκαλιάστηκαν οι εκδηλώσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα. Την επόμενη χρονιά ξανά έγινε μεγάλη εκδήλωση με θέμα αυτή τη φορά την Παλαιστίνη με περίπου 500 μαθητές και γονείς.

Αργότερα με την επέκταση της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που υπογράφτηκε τον Οκτώβρη του 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, άναψε το πράσινο φως επεκταθούν όλες οι υπάρχουσες βάσεις και στρατηγεία. Δημιούργησε μάλιστα και νέες βάσεις όπως η βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ.

Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης - Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020
Φώτο Αρχείου / Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης – Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020

Πρόσφατα ακολούθησε ο ελλιμενισμός αμερικανικού φορτηγού πλοίου στο πλαίσιο της συμμετοχής στην Νατοϊκή επιχείρηση “Atlantic Resolve”. Το πλοίο κατέπλευσε από τη Γαλλία όπου μέρος των δυνάμεων του θα προωθηθούν στην Πολωνία μέσω Γαλλίας και Γερμανίας ενώ το υπόλοιπο φορτίο αναμένεται να διεκπεραιωθεί μέσω Αλεξανδρούπολης.

Ο εξοπλισμός και το προσωπικό που θα αποβιβαστούν στην Αλεξανδρούπολη θα μετακινηθούν βορειότερα προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για πρώτη φορά σιδηροδρομικά, σε αντίθεση με την χρησιμοποίηση παλιότερα του οδικού δικτύου.

Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης - Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020
Φώτο Αρχείου / Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης – Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στην Αλεξανδρούπολη 27/7/2020

Αυτή η δοκιμή – χρήση του λιμανιού, των σιδηροδρόμων και άλλων υποδομών της περιοχής, θα λειτουργήσουν και σαν πρόβα για την αξιοποίηση της ακριτικής περιοχής του χρόνου στη γιγαντιαία αμερικανονατοϊκή άσκηση “Defender Europe 2021” που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες που θα χρησιμοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα λιμάνια – ορμητήρια του ιμπεριαλισμού. Ο λαός μας απαιτεί έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, άμεσα κλείσιμο των νατοϊκών βάσεων, η Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, καμία αλλαγή συνόρων καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα,

Δείτε ακόμα...