Το ΓΕΕΘΑ επιθεώρησε ο… Αμερικανός πρέσβης

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Τσούνη στο ΓΕΕΘΑ
Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Τσούνη στο ΓΕΕΘΑ

Στο ΓΕΕΘΑ πήγε χτες ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις, τον οποίο υποδέχτηκε ο αρχηγός του Επιτελείου, Κων. Φλώρος, σημειώνοντας την «εξαιρετική συνεργασία» που είχε με τον προκάτοχό του πρέσβη, Τζ. Πάιατ, και εκφράζοντας τη «βεβαιότητά» του για την «περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ σε διμερές και ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο».

Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, «η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», όπως αναφέρεται αρμοδίως, συζητήθηκαν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ άλλων λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην αρχιτεκτονική ασφάλειας του Ευρωατλαντικού Χώρου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον «ρόλο» της Ελλάδας, λέγοντας ότι «συνεισφέρει με τις Ενοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής με την γενικότερη ενεργό και έμπρακτη συμμετοχή της στις δράσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (…) και ειδικότερα με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης».

Ακολούθως αναφέρθηκε στη διμερή στρατιωτική συνεργασία, η οποία αναβαθμίζεται συνεχώς τόσο με τις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της Συμφωνίας για τις Βάσεις, όσο και με τη διαρκή εκτέλεση συνεκπαιδεύσεων με τους Αμερικανούς, στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα και στην υλοποίησή τους με σκοπό την «στοχευμένη αναβάθμιση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων», προκειμένου προφανώς να παίξουν από καλύτερες θέσεις ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ αναφέρθηκε και στις «στρατιωτικές συνεργασίες» και «εταιρικά σχήματα» που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες, κατά τον Κ. Φλώρο, αναδεικνύουν την Ελλάδα «ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής».

Δείτε ακόμα...