Το “νερό – νεράκι” λένε οι φαντάροι στην Κω

Στρατιώτες και υπαξιωματικοί στην Κω (80 ΑΔΤΕ)
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες και υπαξιωματικοί στην Κω (80 ΑΔΤΕ) / Πηγή: Eurokinissi

Οι νέοι στρατευμένοι ολοκληρώσαμε τη μεγάλη περιπέτεια που ακούει στο όνομα ΣΠΕΝ, γεμάτοι από εμπειρίες και συμπεράσματα χρήσιμα για τη συνέχεια της θητείας μας.


Κυρίαρχο ζήτημα, με το οποίο ήρθαμε αντιμέτωποι, από την πρώτη κιόλας μέρα που παρουσιαστήκαμε, ήταν αυτό της ενυδάτωσης μας. Στο νησί της Κω, όπως και στα περισσότερα νησιά της παραμεθορίου, το νερό δεν είναι πόσιμο σε ολόκληρη την έκταση του νήσου, με αποτέλεσμα ο κάθε φαντάρος να φροντίζει μόνος του για την ενυδάτωση του, ειδικά στα στρατόπεδα που βρίσκονται εκτός της πόλης και των περιχώρων της. Καμία έκπληξη, στο σύστημα που αποθεώνει την ατομική ευθύνη, βασικές ανάγκες να μην καλύπτονται από το κράτος. Αποτελεί όμως, πρόκληση, να υπάρχει σχετική διαταγή για συχνή ενυδάτωση, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, και την ίδια ώρα να μην παρέχεται δωρεάν το νερό. Αλήθεια, πως ένας φαντάρος από λαϊκή οικογένεια θα ανταποκριθεί στο κόστος των 25 με 30 ευρώ το μήνα, κατ’ ελάχιστο, για την εξασφάλιση του νερού του, κόστος τριπλάσιο του μισθού κοροϊδίας που δίνεται; 

Βγαίνοντας στην αναφορά για το ζήτημα αυτό, διάφορες διοικήσεις είτε προσπαθούν να καθησυχάσουν πως το νερό πίνεται από τους ντόπιους, είτε λαμβάνουν ορισμένα ημίμετρα, όπως η παροχή εμφιαλωμένου νερού τουλάχιστον κατά το φαγητό. Αλλού υπάρχουν δεσμεύσεις για πιο ουσιαστικά μέτρα όπως η εγκατάσταση φίλτρων ή ψυκτών. Αυτό όμως που φαίνεται σε κάθε περίπτωση, και είναι βέβαια το κυρίαρχο, είναι πως στο σύστημα αυτό, της βαρβαρότητας, βασικές μας ανάγκες, μπαίνουν στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους και αποτελούν μη επιλέξιμες δαπάνες για τις κυβερνήσεις. Φαίνεται χωράνε στους προϋπολογισμούς τους 6,6 δις για το ΝΑΤΟ και τις βρωμοδουλειές του, για τους διάφορους εξοπλισμούς που καθόλου δεν έχουν να κάνουν με την άμυνα της χώρας, όμως για τις στοιχειώδεις ανάγκες των φαντάρων δεν δίνουν δεκάρα.

Επιπλέον, η εκπαίδευση μας πραγματοποιείται σε περίοδο αυξημένων κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του Covid-19. Με πίστη στη γραμμή που έχει δώσει η κυβέρνηση, ακολουθούνται και από το στράτευμα διάφορα  «καινοτόμα» πρωτόκολλα για την εμπόδιση της διασποράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η μετακίνηση νεοσυλλέκτων από στρατόπεδο όπου βρέθηκε κρούσμα, σε άλλη μονάδα, με τους φαντάρους να στριμώχνονται τελικά σε θαλάμους με πάνω από 40 άτομα, χρησιμοποιώντας 3 ντουζ και 3 τουαλέτες, σε εγκαταστάσεις ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για νέο κύκλο διασποράς. Ακόμη, για τις διάφορες μετακινήσεις, για την εκπαίδευση ή τις εξόδους, γίνεται χρήση λεωφορείων και οχημάτων, γεμάτα από φαντάρους, με μόνο μέτρο τα ανοιχτά παράθυρα και τις μάσκες… Χαρακτηριστική ήταν απάντηση που δόθηκε από στέλεχος σε αναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος, πως για τη μεταφορά των φαντάρων σε μικρότερες ομάδες, απαιτείται να βγουν παραπάνω οχήματα, με τους αντίστοιχους οδηγούς, λύση η οποία θα ήταν κοστοβόρα, αφού αυτοί θα έπρεπε να αποζημιωθούν για την υπηρεσία τους. Απόκρυψη κρουσμάτων, μη δήλωσής τους στα καταγεγραμμένα κρούσματα του νησιού, διεξαγωγή (σελφ!) τεστ μόνο σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καθώς επίσης και η απομόνωση κρουσμάτων σε δωμάτια εντός μονάδων ή σε φυλάκια, τα οποία μετατρέπονται σε μέρη καραντίνας για τους φαντάρους, μένοντας για μέρες απομονωμένοι, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και τη κατάλληλη φροντίδα, με το υγειονομικό προσωπικό εξαντλημένο και με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, να δίνει τη δική του μάχη, πολεμώντας όμως δίχως όπλα.

Κρίσιμο ερώτημα που δημιουργείται, μπροστά και στην έλευση της νέας ΕΣΣΟ σε λίγες μέρες, είναι τι μέτρα και αν θα παρθούν, για την αποφυγή μιας μεγάλης διασποράς του Covid-19 στις μονάδες; Θα αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της η κυβέρνηση ή για ακόμη ένα φθινόπωρο θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές;

Τέλος, αξίζει να αναδειχθεί το γεγονός πως οι στρατευμένοι καλούμαστε να συνεισφέρουμε και στο κομμάτι της δασοπροστασίας και πρόληψης πυρκαγιών. Παρά την κούραση των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, με ελάχιστες ώρες ύπνο, οι νέοι στρατευμένοι μαζί με το μόνιμο προσωπικό, δίνουμε τη μάχη για τη προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας, με αυταπάρνηση. Δεν πρέπει όμως να βγαίνει από το κάδρο, πως το μέτρο αυτό ήρθε να μπαλώσει τις τεράστιες, εγκληματικές ελλείψεις που έχουν διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας τα δασαρχεία χωρίς προσωπικό, με την πυροσβεστική υποστελεχωμένη. Και σε αυτό το μέτρο φαίνεται η εφευρετικότητα της κυβέρνησης που βρίσκει κάθε τρόπο για να μη βάλει το χέρι στη τσέπη. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και η πενιχρή αποζημίωση που δικαιούται το μόνιμο προσωπικό για την υπερωριακή απασχόληση του στο κομμάτι της πυροπροστασίας, ακόμη δεν είναι σίγουρο πως θα καταβληθεί, ενώ για τους φαντάρους ούτε λόγος.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μέρος της πραγματικής εικόνας που κυριαρχεί στα στρατόπεδα. Εικόνας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και έχει ως φόντο την υπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου, της στρατηγικής της ΕΕ και των διαφόρων <<εταίρων>> τους.

Κάθε στρατευμένος σήμερα πρέπει να κάνει συνείδηση πως οι ανάγκες μας, η υγεία μας, το δίκιο μας, δεν παζαρεύονται. Τόσο η ζωή μέσα στο στρατόπεδο, όσο και αυτά που ζήσαμε και ζούμε με την πανδημία, τις πυρκαγιές, φανερώνουν πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, τόσο στα δύσκολα όσο και στην ίδια τη καθημερινότητα.

Μόνη πραγματικά σύγχρονη πρόταση, στην οποία ένας νέος φαντάρος, η νεολαία και ο λαός συνολικά, μπορούν να βρουν απαντήσεις για όλα όσα τους προβληματίζουν, για την αδικία που βιώνουν μέσα και έξω από τις πύλες των στρατοπέδων, είναι η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το οποίο σταθερά βρίσκεται στη πρώτη γραμμή του αγώνα για τη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, για απεμπλοκή από τις συμμαχίες που αιματοκυλούν τόσα χρόνια τους λαούς των γύρω περιοχών, για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό.

Φαντάρος από Κω

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...