Το Oruc Reis στα 11.5 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη – Δε βλέπει παραβίαση η κυβέρνηση

Το Oruc Reis στα 11,5 Ναυτικά Μίλια από τη Στρογγύλη 18:00, 18/10/2020 Πηγή: AIS

Το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis τώρα στις 18:00 (18/10/2020) διέρχεται στα 11.5 Ναυτικά Μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Στρογγύλης (σύμπλεγμα Καστελόριοζου) με πορεία νοτιοδυτική και ταχύτητα 4,5 Κόμβους.

Δεν είπε τυχαία η Κυβέρνηση οτι παραβίαση είναι μόνο στα 6 ΝΜ!!!

Δεν βγήκε τυχαία προχθές ο κ. Γεραπετρίτης στην τηλεόραση να πει ότι “κόκκινη γραμμή” είναι τα 6 ναυτικά μίλια! Δια στόματός του, όπως και άλλων, φαίνεται πως η κυβέρνηση δε βλέπει καμία παραβίαση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον «Alpha» στις 16/10/2020 ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, είπε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία εννοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα 6 ν.μ.». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή μπαίνει στο παζάρι.

Απ’ ότι φαίνεται ο υπουργός προσπάθησε να προλάβει τυχόν “παρανοήσεις” αναφερόμενος στα 6 νμ! Αυτό που δεν είπε όμως, είναι ότι το σημερινό πέρασμα του τουρκικού ερευνητικού από τα 11,5 νμ, που αύριο πιθανόν να είναι ακόμα εγγύτερα, είναι μια ακόμη πρόκληση της Τουρκίας που εκμεταλλεύεται την ανοχή των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Με τις διελεύσεις προσπαθεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της Ελλάδας στα 12ΝΜ, αιγιαλίτιδας ζώνης

Με τις διελεύσεις αυτές του ORUC REIS η Τουρκία προσπαθεί  να αμφισβητήσει στην πράξη το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα) μεταξύ των άλλων και του Καστελόριζου και της Στρογγύλης, όπως έχει δικαίωμα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, από τα 6 νμ που είναι σήμερα στα 12 νμ. Επιπλέον, θεωρώντας η Τουρκία ότι τα νησιά δεν δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στέλνει το ερευνητικό να διεξάγει έρευνες στην υφαλοκρηπίδα που ανήκει στο Καστελόριζο και το σύμπλεγμα των νησίδων του, που θεωρεί τουρκική.  

Πηγή: AIS

Δείτε ακόμα...