Τόκιο: Οι ΗΠΑ πιέζουν για συνεργασίες εναντίον της Κίνας

Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας - Ιαπωνίας - ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων
(Φωτό Αρχείου) Κοινά αεροναυτικά γυμνάσια Αυστραλίας – Ιαπωνίας – ΗΠΑ στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / Πηγή: navalnews

Στο πλαίσιο της νέας της περιοδείας – ενάμιση μόλις μήνα μετά την προηγούμενη στην περιοχή – η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, συνάντησε χτες με τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Μόρι Τακέο, και της Νότιας Κορέας, Τσόι Γιονγκ Κουν. Επισήμως οι συναντήσεις αφορούσαν «τις συντονισμένες προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και σε όλο τον κόσμο». Μ’ άλλα λόγια οι ΗΠΑ πιέζουν για συνεργασίες εναντίον της Κίνας.

Η συνάντηση έγινε στο Τόκιο. Οι τρεις «επανέλαβαν την αντίθεση σε όλες τις δραστηριότητες που υπονομεύουν, αποσταθεροποιούν ή απειλούν την έννομη διεθνή τάξη». Αν και δεν έγινε ανοιχτή αναφορά στην Κίνα, τη «φωτογράφισαν», εκφράζοντας «αντίθεση σε όλες τις μονομερείς προσπάθειες για την αλλαγή της κατάστασης στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα (…) δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση του έννομου και ανεμπόδιστου εμπορίου (…) της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», όπως και για τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Στενά της Ταϊβάν».

Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη περιοδεία της η Σέρμαν, διαφώνησε στα σχέδια της Κίνας να αναβαθμίσει και τις στρατιωτικές της συνεργασίες στην περιοχή, απευθύνοντας μάλιστα προειδοποιήσεις για «επιπτώσεις που θα υπάρξουν» από τη στάση κυβερνήσεων όπως αυτή στην Καμπότζη, που συναινούν στην ανάπτυξη κινεζικής βάσης στα εδάφη τους.

Η περιοδεία της Σέρμαν περιλαμβάνει αντίστοιχες επαφές και στη Μογγολία, στο πλαίσιο και της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την αναζήτηση νέων συμμάχων και σε στρατιωτικό επίπεδο- πέρα από το οικονομικό πεδίο.

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε πως η Σέρμαν θα έχει επαφές και στην Κίνα, στις 25 και 26 Ιούλη. Εκεί θα συναντηθεί με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στην Τιαντζίν, στο πλαίσιο «των συνεχιζόμενων αμερικανικών προσπαθειών για διεξαγωγή ειλικρινών συνομιλιών (…) για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών και για την υπεύθυνη διαχείριση της διμερούς σχέσης». Ακόμα, «θα συζητήσει πάνω σε τομείς για τους οποίους έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Κίνας, όπως και σε τομείς όπου τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται».

Παράλληλα, την ίδια περίοδο, στην Ασία επανέρχεται και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο οποίος μέσα στον μήνα θα επισκεφτεί Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...