Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να μπορέσει ο λαός μας να γίνει κυρίαρχος, προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες και όχι μιας χούφτας καπιταλιστών

Με τις κυβερνητικές φιέστες για την άφιξη των πρώτων έξι Rafale στην Ελλάδα, αλλά και τα σχέδια για «αναβάθμιση» των εγκαταστάσεων της Λάρισας, προχωράει η περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, πατώντας στον ίδιο δρόμο, που έχει χαραχθεί από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα φυσικά την αποκαλούμενη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ άξιους…συμπαραστάτες και συνυπεύθυνους. 

Η τελευταία αυτή εξέλιξη που αφορά την κυρίαρχη θέση της Λάρισας και κυρίως της 110 Πτέρυγας Μάχης στους σχεδιασμούς των Αμερικάνων δεν έρχεται σε κενό αέρος. Έρχεται τη στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι ιδιαίτερα οξυμένη, με συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και με την κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη να μυρίζει μπαρούτι. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Castle Forge»,  όταν 15 αμερικανικά μαχητικά τύπου «F-15» μεταστάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Λάρισας. Η άσκηση αυτή είχε στόχο σύμφωνα με τους Αμερικάνους «να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» και προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Το ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκτίμησε πως πρόκειται για τη διερεύνηση από τη μεριά της Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ ενός πιθανού «θεάτρου πολεμικών επιχειρήσεων, σε περίπτωση που το Κίεβο προετοιμάσει μια στρατιωτική λύση στη νοτιοανατολική Ουκρανία».

Το ερώτημα είναι τι συμφέρον μπορεί να έχει ο ελληνικός λαός και η νεολαία, οι νέοι στρατευμένοι, από την παραπέρα εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς στα πλαίσια των επικίνδυνων γεωπολιτικών παιχνιδιών. Η απάντηση είναι ότι όχι απλά δεν έχουμε κανένα συμφέρον, αλλά μάλιστα ο …πρωταθλητισμός των ελληνικών κυβερνήσεων στις ΝΑΤΟικές δαπάνες έχει αντίκτυπο και τραγικές συνέπειες στις ζωές μας, όπως απέδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία. Άνθρωποι έμειναν για πάνω από 24 ώρες αποκλεισμένοι στα οχήματά τους, για μέρες στις γειτονιές τους και μάλιστα πολλά νοικοκυριά χωρίς καν ρεύμα. Αποδείχθηκε ξανά ότι οι ολέθριες συνέπειες από τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, τις πλημμύρες, το χιονιά αλλά και την πανδημία δεν είναι συγκυρίες αλλά επιλογές μιας πολιτικής που ιεραρχεί τα κέρδη εις βάρος της ζωής, της υγείας και της ευημερίας του λαού και υπηρετείται πιστά από όλες τις κυβερνήσεις.

Τα στρατόπεδα έγιναν εξαρχής εστίες υπερμετάδοσης της Covid 19 αφού τα μέτρα προστασίας ήταν ανύπαρκτα και τα μέσα ατομικής προστασίας επαφίενται στην ατομική ευθύνη και συγκεκριμένα στην τσέπη των στρατευμένων. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το πρόσφατο απαράδεκτο αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο της κυβέρνησης έφερε καταστάσεις στα στρατόπεδα όπως στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ) στην Τρίπολη με εκατοντάδες θετικά κρούσματα ήδη.  Μήπως άραγε η εμπλοκή της Ελλάδας στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια ωφελήσει στην άμυνα της χώρας εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας; Αλήθεια ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην τραγωδία της Κύπρου δεν ήταν διδακτικός; Ή μήπως δεν ήταν επαρκής για συμπεράσματα η στάση του ΝΑΤΟ στην κρίση των Ιμίων με την περίφημη ρήση «No ships, no troops, no flags» («όχι πλοία, όχι στρατεύματα, όχι σημαίες»), που στην πράξη ενίσχυσε την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία από τις «γκρίζες ζώνες» πέρασε στην πορεία στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα»; Μήπως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να ελπίζουν ότι θα εκπαιδευτούν πάνω σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογικά ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα δίπλα στους Αμερικάνους, σε μια λογική «μαζί με το βασιλικό να ποτιστεί κι η γλάστρα»;  Η όποια, όμως, «λογική» πόρρω απέχει από τις αμυντικές ανάγκες της χώρας σε περίπτωση σύρραξης. 

Αυτή η πολιτική, ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος για το λαό και τη νεολαία. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα, για να απεμπλακεί η χώρα μια για πάντα από τα σχέδια των Αμερικάνων, να απεγκλωβιστεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μόνο τότε θα μπορέσει ο λαός μας να είναι κυρίαρχος στον τόπο του, προασπίζοντας τα συμφέροντα του και προτάσσοντας τις δικές του ανάγκες, κι όχι μιας χούφτας καπιταλιστών. 

Ούτε στη Λάρισα, ούτε στη Σούδα, ούτε στην Αλεξανδρούπολη, ούτε πουθενά… 
Δε σας θέλει ο λαός, πάρτε τις βάσεις σας και μπρος!

Στρατιώτης Μυριδάκης Βαγγέλης

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...