Τουρκία – Αίγυπτος: Αποκατάσταση των σχέσεων – Μέρος του παζαριού

Τουρκία - Αίγυπτος

Στα «ψιλά» πέρασε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, μετά από 11 χρόνια και ενώ μετά την «Αραβική Ανοιξη» και την καταδίκη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» είχε διακοπεί κάθε διπλωματική σχέση. Η σημασία και το αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης γίνεται προσπάθεια να υποτιμηθούν από τα αστικά επιτελεία στη χώρα μας, που διεκδικούν προνομιακές σχέσεις με την Αίγυπτο στη χάραξη του νέου ενεργειακού χάρτη στην περιοχή, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Τα φαινόμενα όμως στην προκειμένη περίπτωση …δεν απατούν. Η αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ είναι μέρος του παζαριού που κλιμακώνεται στην περιοχή σε πολλά ταμπλό, υπό το άγρυπνο βλέμμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που κάνουν ό,τι μπορούν για να παραμείνει η Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο και να υποσκαφτούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η Αίγυπτος είναι από τους βασικότερους «παίχτες» στη χάραξη ΑΟΖ στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και στην όδευση των δρόμων του φυσικού αερίου, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την ελληνική κυβέρνηση για την τμηματική ανακήρυξη ΑΟΖ, που αφήνει έξω τα …«διαφιλονικούμενα ύδατα» της Ελλάδας με την Τουρκία, δείχνει πως όλα παραμένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση όλων με όλους για διευθετήσεις με καταλύτη τα Ενεργειακά.

Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός θα είναι επώδυνος για τους λαούς και ότι θα περιέχει το σπέρμα μελλοντικών ανταγωνισμών και εντάσεων, παρά την προσπάθεια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν τους «συμμάχους» της χώρας στην περιοχή ως «εγγύηση» τάχα για τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Δείτε ακόμα...