Την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) προκάλεσαν οι χάρτες που παρουσίασε η Υπηρεσία Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και περιλαμβάνει και χάρτες με Αιγαίο και Μεσόγειο, όπου αποτυπώνεται η ΑΟΖ της Ελλάδας με βάση το εύρος των 12 ν.μ. Η τουρκική κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει τους χάρτες «άκυρους» και χωρίς «κανένα νομικό αποτέλεσμα». Υπογραμμίζει δε ότι μετέφερε «τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στα αρμόδια μέρη και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο», αλλά και ότι «δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον σχεδιασμό». Ενώ καταλήγει ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών», όπως και διαμηνύοντας ότι «η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών», μιλάει για «μονομερείς προσπάθειες» που «θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου».
Την ίδια στιγμή, πρωτοσέλιδο θέμα της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Aydinlik» ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το Αιγαίο στους Ελληνες» όπως και ότι «στο Καστελόριζο παραχωρούνται πάνω από 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας έκτασης, ενώ συνθήκες που να καθορίζουν αυτά τα σύνορα δεν υπογράφηκαν ποτέ».
Σε σχετική του παρέμβαση, ο απόστρατος αντι-ναύαρχος, Τζιχάτ Γιαϊτζί, εκ των βασικών εμπνευστών της «Γαλάζιας Πατρίδας», σχολίασε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική του σφετερισμού της με πλήρη ταχύτητα και με την πολιτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης!», αλλά και ότι «δεν πρέπει να ξεχνά ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με την αποφασιστική απόφαση casus belli της Τουρκίας», καλώντας δε το τουρκικό ΥΠΕΞ, όσο η Αθήνα «δεν αποσύρει τις αξιώσεις της» να μην υπολογίζει «την Ελλάδα ως συνομιλητή» και «το τουρκικό έθνος να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του».
Στο μεταξύ, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαίου παραχώρησε άδεια στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ για έρευνες σε συνολικά εννέα θαλάσσια «οικόπεδα» στο Βόρειο Αιγαίο. Κάθε άδεια έχει ισχύ οκτώ ετών. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες που δημοσιεύει η επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, οι περιοχές βρίσκονται στον Κόλπο του Ξηρού – γνωστός και ως κόλπος του Σάρου (ή Σάρρου) ή Μέλανας κόλπος, που βρίσκεται στην περιοχή της Θράκης, 30 περίπου ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης και βόρεια της χερσονήσου της Καλλίπολης.
Ενόχληση Λευκωσίας για τα «χαριεντίσματα» που ανέφερε ο Σαμαράς
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διευθυντής του Γραφείου του Κύπριου Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις αναφορές του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμάτων» και «μαγειρεμάτων» στην άτυπη συνάντηση που είχαν στη Βουδαπέστη οι Χριστοδουλίδης – Ερντογάν, παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Αλβανίας Κυριάκου Μητσοτάκη και Εντι Ράμα, δήλωσε ότι επρόκειτο για συζήτηση, δεν ήταν χαριεντίσματα, πως για πρώτη φορά από το 1963, Τούρκος Πρόεδρος κάθισε να συζητήσει έστω και σε έναν καφέ με τον Κύπριο Πρόεδρο, υπονοώντας δήθεν πως έτσι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενώ ερωτηθείς δε για τις αναφορές Σαμαρά σχετικά με «μαγειρέματα» και «παρασκηνιακές κινήσεις» για να επιβληθεί άδικη λύση στο Κυπριακό, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει τίποτα στο παρασκήνιο, μόνο η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία βοήθησε τον ΓΓ του ΟΗΕ να προχωρήσει (και) στο Κυπριακό, καταλήγοντας ότι 50 χρόνια είναι πολλά, κάθε μέρα που περνά δημιουργεί νέα τετελεσμένα, ενώ οι εξελίξεις – υποστήριξε – στην περιοχή δείχνουν ότι δεν υπάρχουν «παγωμένες διενέξεις», αναπαράγοντας τη γνωστή κάλπικη επιχειρηματολογία με την οποία «προετοιμάζεται το έδαφος» για τις επικίνδυνες διευθετήσεις.