Τουρκία: Δεν θα κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων

Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα
Φώτο αρχείου – Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα / Πηγή: Sputnik

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η Άγκυρα μπορεί να κλείσει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στα πολεμικά πλοία, αλλά η Ρωσία θα εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιήσει για την επιστροφή του στόλου της στη βάση της, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Ουκρανία έστειλε ένα επίσημο αίτημα να κλείσουμε τα στενά στα ρωσικά πολεμικά πλοία. Οι διατάξεις της Σύμβασης του Μοντρέ είναι πολύ σαφείς και ακριβείς. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία συμμορφώνεται χωρίς δισταγμό με τη Σύμβαση του Μοντρέ. Είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα προς τα μέρη σε έναν πόλεμο στον οποίο δεν εμπλέκεται η Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά. Ωστόσο, η Σύμβαση του Μοντρέ λέει επίσης ότι τα πλοία των χωρών που εμπλέκονται σε πόλεμο έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στις βάσεις τους και πρέπει επιτρέπεται να το πράξει», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Τούρκοι εμπειρογνώμονες μελετούν το θέμα και σε περίπτωση που «κηρυχτεί επίσημα μια κατάσταση πολέμου, η διαδικασία θα ξεκινήσει». «Σαφώς, όλα απαιτούν από την Τουρκία να χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας ως πόλεμο», εξήγησε ο Τσαβούσογλου.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Βασίλι Μποντνάρ κάλεσε την Άγκυρα την Πέμπτη να περιορίσει τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα στενά που ελέγχονται από την Τουρκία.

Δείτε ακόμα...