Στο Αμπου Ντάμπι βρέθηκε χτες ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (MIT), Ιμπραήμ Καλίν, όπου συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με αντικείμενο την ενίσχυση της συνεργασίας για την «περιφερειακή σταθερότητα», και ενώ Τουρκία και ΗΑΕ συνεργάζονται μεταξύ άλλων και για την «ενοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα ο πρίγκιπας – διάδοχος του Αμπου Ντάμπι, ενώ από το 2020 η Ελλάδα έχει υπογράψει με τα ΗΑΕ διμερή συμφωνία που περιλαμβάνει και «ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής», η οποία παρουσιάζεται ως δήθεν «εγγύηση» απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι «κανείς, ούτε καν η Ευρώπη δεν μπορεί να υψώνει το δάχτυλο στην Τουρκία» και να της υπαγορεύει τι μπορεί να κάνει. Τονίζοντας τον «κομβικό ρόλο» της Τουρκίας στις περιφερειακές εξελίξεις, αναφέρθηκε στις πολυμερείς συναντήσεις που φιλοξένησε πρόσφατα, όπως αυτή της 23/10 στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, οι οποίες όπως είπε μπορούν να συμβάλουν στην «αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».
Παράλληλα ο Μπαχτσελί κάλεσε σε σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ με την εκπροσώπηση και των αραβικών κομμάτων, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που θα ήταν «ιστορικό βήμα» στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, «ενισχύοντας την κοινωνική συναίνεση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Πρέπει να πραγματοποιηθεί η Συμμαχία της Ιερουσαλήμ».



